Blitz
Data: 16 - 31 martie 2015
? Un nou premiu pentru Centrul de Excelenta al ICPE-CA. Centrul de Excelenta pentru Initierea Tinerilor in Cercetarea Stiintifica infiintat in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a adaugat inca un premiu in palmaresul sau. Pentru activitatea desfasurata in cadrul Centrului, coordonatorul, dr. ing. Mircea Ignat, a primit premiul pentru sectiunea Stiinta acordat de Radio Romania Cultural in cadrul celei de a XV-a editii a Galei Premiilor Radio Romania Cultural. Potrivit reprezentantilor ICPE-CA, „prin toate eforturile depuse, Centrul sustine si confirma misiunea sa, de a pregati si atrage tinerii talentati in cadrul institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, astfel incat acestia sa devina cercetatorii de maine.“
? Transelectrica, „boom al investitiilor“ in perioada 2017 - 2018. Transelectrica (TEL) a inceput in acest an o serie de proiecte de investitii programate initial pentru 2016 - 2017, iar in perioada 2017 - 2018 va inregistra „un boom al investitiilor“, a declarat presedintele directoratului companiei, Toni Teau. Printre investitiile pe care operatorul national de transport al energiei intentioneaza sa le termine in anii urmatori se numara doua linii de interconexiune cu Serbia si Ungaria, care ar permite tarii noastre un export suplimentar de 600 MW in Serbia, respectiv 200 MW in Ungaria. Toni Teau a mai precizat ca, anul trecut, Transelectrica a derulat investitii de 262 milioane de lei, iar in 2015 investitiile programate de companie urmeaza sa fie finantate cu prioritate din emisiunea de obligatiuni si din fonduri proprii. „Durata medie de retehnologizare a unei statii electrice este de 5 ani, iar noi mai avem 40 de statii de retehnologizat“, a aratat oficialul companiei. El a mai spus ca ar fi de preferat ca investitiile programate pentru anii viitori sa fie finantate din emisiuni de obligatiuni, dar compania va apela si la credite daca va fi cazul.
? In proiect, un canal navigabil Dunare - Marea Neagra, intre Ruse si Varna. Bulgaria intentioneaza sa construiasca un canal navigabil intre orasele Ruse (situat pe malul Dunarii) si Varna (pe litoralul Marii Negre), conform unui proiect aprobat de Consiliul regional din regiunea nord-estica, potrivit Novinite.com. Proiectul de construire a acestui canal a fost aprobat in luna martie a.c., cu prilejul unei reuniuni a reprezentantilor provinciilor bulgare Veliko Tarnovo, Gabrovo, Razgrad, Ruse si Silistra. Proiectul are o valoare de 3,6 miliarde leva (1,84 miliarde euro). Canalul navigabil intre orasele Ruse si Varna ar urma sa aiba lungimea totala de 192 de kilometri, incepand din portul Ruse (la Dunare), trecand prin Razgrad si ajungand la Varna, in Marea Neagra. El nu va fi utilizat doar pentru navigatie, ci va avea si rol de fertilizare a solului si de furnizare de apa in zone industriale din nordul Bulgariei.