Workshop pe tema „Informarea si educarea consumatorului roman in spatiul european“
Data: 16 - 31 martie 2015
Cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Consumatorului, asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, la Ramnicu Valcea, in cadrul Universitatii Constantin Brancoveanu, s-a desfasurat atelierul de lucru/workshop-ul cu tema Informarea si educarea consumatorului roman in spatiul european, editia a VI-a. Manifestarea a fost organizata de reprezentantii Facultatii de Management Marketing in Afaceri Economice Ramnicu Valcea, in parteneriat cu Asociatia Generala a Inginerilor din Romania - Sucursala Valcea, Centrul de Turism si Dezvoltare Durabila al FMMAE si Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Valcea, sub coordonarea unui colectiv alcatuit din: prof. univ. dr. ing. Alexandrina Sirbu, conf. univ. dr. Carmen Maria Iordache si comisar sef adjunct Cristina Tataru. Manifestarea a fost dedicata informarii si educarii consumatorilor, in special tinerilor. La atelier au participat studenti, elevi, cadre didactice si reprezentanti ai autoritatilor locale. Dezbaterile au fost delimitate pe doua sectiuni.
Intr-o prima parte a manifestarii, s-au abordat teme specifice legate de necesitatea informarii si educarii consumatorului roman in context european si rolul tinerilor in promovarea unui comert corect prin ajustarea cererii de marfuri pe piata bunurilor de consum. Printr-o prezentare succinta, reprezentantii CJPC Valcea - comisar sef adjunct Cristina Tataru si consilier juridic Simona Capatana - au punctat, prin exemple si studii de caz, efectele pozitive pe care le genereaza educarea consumatorului in exercitarea dreptului de a alege in cunostinta de cauza si modificarea adecvata a comportamentului consumatorului in procesul deciziei de cumparare.
Prof. ing. Maria Dumitru, de la Colegiul Economic Ramnicu Valcea, a subliniat necesitatea educarii tinerilor consumatori atat in cadrul activitatilor curriculare, cat si extra-curriculare. Elevii prezenti la manifestare vor participa cu eseuri la concursul national pe teme de protectia consumatorului, care se organizeaza anual in cadrul proiectului comun al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) cu Ministerul Educatiei Nationale (MEN).
Studentii din anul I ECTS au adus in discutie comertul electronic si problemele ridicate de practicile frauduloase, care au generat un nivel crescut de neincredere fata de acest tip de comert chiar in randul tinerilor. De asemenea, s-au dezbatut aspectele de protectia consumatorilor in relatie cu practicile neloiale de modificare a preturilor in perioadele premergatoare reducerilor. Au fost studiate cazuri concrete privind incalcarea drepturilor consumatorilor, fiind oferite solutii diferentiate de rezolvare a problemelor si situatiilor similare pe viitor.
In a doua parte a workshop-ului, tematica abordata a vizat „Dreptul la o viata sanatoasa“. Dezbaterile au debutat cu rolul alimentatiei pentru sanatatea populatiei si aspectele principale referitoare la malnutritia din tarile europene in contextul securitatii alimentare si politicilor nutritionale. Au existat numeroase puncte de vedere referitoare la informarea consumatorului cu privire la calitatea marfurilor alimentare luandu-se in considerare materiile agro-alimentare, gradul de procesare a alimentelor, prezenta contaminantilor si siguranta alimentelor, etichetarea marfurilor si controlul oficial al alimentelor. Comisar sef adjunct Cristina Tataru si prof. univ. dr. Alexandrina Sirbu au explicat diferentele si modalitatile de identificare a produselor alimentare ecologice si produselor traditionale pe piata autohtona.
La finalul atelierului, s-a concluzionat ca dreptul la o viata sanatoasa apartine fiecaruia dintre noi, dar ni-l putem exercita doar printr-un consum cantitativ, calitativ si sortimental adecvat, avand notiuni de baza privind calitatea marfurilor alimentare si un comportament al consumatorului corespunzator.
Alte articole
