O preocupare majora la nivel planetar: raspunsul stiintific la intrebarile care privesc efectele utilizarii telefoanelor mobile
Data: 16-31 martie 2017
Recent, Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR) şi Academia de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR) au organizat, la sediul central al AGIR din București, o dezbatere publică cu tema „Riscul biologic al expunerii la radiațiile electromagnetice ale sistemelor de comunicații mobile". Moderatorul dezbaterii a fost președintele AGIR şi al ASTR, Mihai Mihăiță, iar materialul de bază a fost expus de cercet. I dr. ing. dipl. Ion Stănciulescu, președintele Societății Inginerilor din Telecomunicații a AGIR, membru titular al ASTR. Aşa cum va rezulta şi din prezentarea expunerii principale, caracterizată prin formularea unor concluzii bazate pe cercetarea ştiinţifică de specialitate, undele electromagnetice sau radiația electromagnetică desemnează o formă de transfer de energie, care poate fi descrisă ca dualitate undă-corpuscul (prezentând simultan proprietăți de undă şi de particulă) sau în maniera ondulatorie, manifestându-se sub forma unui câmp electric cuplat unui câmp magnetic. În această categorie, a radiației electromagnetice, intră lumina, vizibilă pentru ochiul uman, dar şi undele radio, razele X, Y etc. Orice corp, la o temperatură superioară celei de 0 grade Kelvin (zero absolut, adică -273,15 grade Celsius) emite unde electromagnetice, adică radiație termică sau, cum mai este numită în fizică, radiația „corpului absolut negru". Un corp care primește o radiație electromagnetică poate să reflecte o parte şi să o absoarbă pe alta. Energia absorbită este convertită în energie termică şi contribuie la creșterea temperaturii corpului respectiv. Anumite unde electromagnetice transportă suficient de multă energie pentru a atrage electroni, astfel formându-se radiațiile ionizante (raze X şi Gamma).
Este important de reţinut şi faptul că efectele biologice potențiale ale undelor electromagnetice asupra mediului înconjurător şi a organismului uman sunt încă insuficient cunoscute şi controversate. Evident că toată lumea se întreabă care sunt efectele expunerii plantelor, animalelor, persoanelor la câmpurile electromagnetice generate de releele de telefonie mobilă, care împânzesc acoperișurile, de liniile de înaltă tensiune, de aparatele electrice (mai ales, plăcile de inducție folosite în bucătărie), de dispozitivele medicale, radare, televizoare, computere, rețele informatice (Wi-Fi, CPL), radiofonice etc. În prezent, oficial, nu este recunoscut decât efectul termic produs de undele electromagnetice asupra mediului şi a corpului uman, toate celelalte fiind în dezbatere până la obținerea unor dovezi clare şi acceptate. (A.P.)
Riscul biologic al expunerii la radiaţiile electromagnetice ale sistemelor de comunicaţii mobile
În procesul de dezvoltare deosebit de dinamică a Comunicaţiilor în România, în special în perioada ultimilor ani, şi cu precădere a Comunicaţiilor mobile, problema Riscului biologic al expunerii la radiaţii electromagnetice a constituit şi constituie o preocupare permanentă, în scopul realizării unui echilibru rezonabil între avantajele importante ale unui Sistem de comunicaţii puternic, extins şi accesibil şi eventualele riscuri biologice pe care acesta le-ar putea implica.
În acest context, au fost realizate numeroase studii și cercetări multi și interdisciplinare cu implicarea domeniului tehnicilor și tehnologiilor de comunicații, compatibilității electromagnetice, domeniului medical și celui biologic.
Generic vorbind, problema pornește de la faptul că radiațiile - undele - câmpurile electromagnetice constituie o formă omniprezentă a transferului de energie, teoretic orice corp fizic, aflat la temperatură mai mare decât „0 absolut", emițând radiații electromagnetice.
Aceste radiații pot fi Ionizante (ex. X, Gamma, Y etc.) sau Neionizante (vizibile sau nu, radio etc.) și, în procesul de propagare, pot fi parțial sau total absorbite sau reflectate, rezultând efecte, inclusiv cele biologice și pentru care sunt importante:
■ Banda de frecvență;
■ Puterea de emisie;
■ Durata activă.
Referitor la această problemă, există și se aplică un cadru normativ coerent, specific expunerii la radiațiile electromagnetice, atât la nivel internațional, cât şi la nivel național. Totodată, rețelele de comunicații mobile se realizează pe bază de proiecte detaliate, cuprinzând și acoperirea, precum și intensitatea radiațiilor electromagnetice, iar autorizarea funcționării acestora se acordă numai în condițiile respectării prevederilor din proiecte.
Structura rețelelor de comunicații mobile, cu acoperire celulară a zonei deservite, cuprinde ca elemente corespondente în legătură de comunicații prin emisia, respectiv recepția de radiații electromagnetice, stația de bază a celulei și unitatea mobilă - telefonul (Fig. 1).
Astfel, stația de bază, respectiv sistemul de antene al acesteia, radiază pe axa zonelor îndepărtate, intensitatea radiației la sol scăzând pe măsura apropierii de locația stației și la baza sistemului de antene este cu câteva ordine de mărime sub limitele admise internațional, care au, la rândul lor, o marjă de siguranță față de limita de securitate, în timp ce telefonul celular produce radiații cu câteva ordine de mărime mai intense decât cele aferente stației de bază (Fig. 2).
Și aceasta, în condițiile în care țesuturile adiacente telefonului sunt expuse direct la nivelul de radiație generat de acesta, cu excepția folosirii modului „hands free".
Totodată, nivelul de putere al emisiei stației de bază și telefonului, aflate în legătură de comunicații, este stabilit automat, funcție de nivelul semnalului recepționat, pentru a fi asigurate condițiile normale de comunicații, în condițiile optime de siguranță dar, în zonele cu semnal slab - de umbră - nivelul de putere al radiației emise se ridică în mod automat, pentru a fi asigurate condițiile de funcționare normală a legăturii.
Aceasta impune condiții severe pentru „Rata absorbției specifice de energie (S.A.R.)" a telefonului, al cărui sistem radiant înglobat se află în imediata vecinătate a țesuturilor supuse radiației (Fig. 3).
În același timp, în mod paradoxal, printre primele efecte ale folosirii telefonului mobil, citate în Statele Unite, se află distragerea atenției de la activitatea de bază, respectiv conducerea auto, lucrul pe șantier, în special la înălțime etc., cu creșterea riscului producerii de accidente.
Legat de valorile S.A.R., acestea trebuie să fie mai mici de 2,00 W/kg, valorile uzuale adoptate la nivelul diferitelor țări fiind de 1,60 - 2,00 W/kg, iar, în mod practic, din examinarea câtorva sute de tipuri de telefoane mobile, aceste valori se situează între 0,60 W/kg şi 1,50 W/kg.
Față de această situație, în literatură sunt citate rezultatele unui experiment, efectuat pe un grup de voluntari, care au fost expuși pentru 15 - 20 minute la radiații cu S.A.R. de 4,00 W/kg și care au determinat o creștere a temperaturii cu 0,5°C, considerată acceptabilă pentru persoane sănătoase.
Totodată, trebuie menționat faptul că organismul uman, ca un sistem remarcabil de bine structurat, intercorelat și echilibrat, posedă mecanisme foarte eficiente de a reacționa la stimuli externi, inclusiv de termoreglare, prin ajustarea altor procese de producere a căldurii, pentru a compensa tendința de creștere a temperaturii țesuturilor, determinată de expunerea la radiații electromagnetice.
Aceste procese de autoadaptare trebuie să nu depășească, însă, limitele de suportabilitate ale organismului, caz în care consecințele pot fi neplăcute.
Astfel, studiile efectuate au arătat că expunerea la radiațiile electromagnetice, păstrată în limitele admise, poate determina, accidental, o creștere a temperaturii locale cu cel mult 0,1°C, ceea ce este nepericulos.
După cum se poate constata din cele prezentate, efectele așa numite „Termice" ale radiațiilor electromagnetice, determinate de transformarea energiei radiate în căldură, sunt destul de detaliat studiate și relativ bine stăpânite.
În afara acestor efecte, însă, o categorie mult mai subtilă de efecte „Netermice" se află actualmente în studiu, acestea fiind cauzate de „interacțiunea oscilatorie a câmpului electromagnetic cu activitățile electrochimice ale organismului uman" determinată de unele similitudini oscilatorii ce ar putea apărea.
Aceasta face ca intensități mult mai joase ale câmpului electromagnetic, cu câteva ordine de mărime inferioare celor care produc efecte termice, să poată produce efecte sesizabile de ordin Netermic.
Astfel, din cauza caracterului puternic nelinear al reacțiilor organismului uman, este posibil ca un câmp de mică intensitate să producă efecte intense, încât, practic, aproape că nu mai contează atât de mult intensitatea câmpului, ci caracteristicile sale oscilatorii, raportat la caracteristicile proceselor electrochimice ale organismului uman, pe care le influențează.
În acest domeniu, sunt în curs numeroase cercetări, atât în „vitro" pe organe, cât și în „vivo" pe animale, efectele fiind încă foarte controversate și insuficient dovedite.
Ca posibile interacțiuni care se au în vedere, sunt cele cu:
■ Activitatea electrică a „ElectroEncefaloGramei" - E.E.G;
■ Fenomenele electrochimice ale organismului;
■ Permeabilitatea barierei hematoencefalice;
■ Activitatea sistemului imunitar.
O constatare care se conturează deja este aceea că organismele adolescenților și ale copiilor sunt mult mai sensibile, întrucât:
■ Craniul acestora este mai fragil;
■ Sistemul nervos este în formare;
■ Sunt mai susceptibili la defecte genetice;
■ Sistemul imunitar este mai puțin robust.
Un exemplu de posibilă interacțiune este acela al frecvenței de repetiție a cadrelor multiple, de 8,34 Hz, și caracteristicile Pulsului de 2 Hz, ce caracterizează semnalul provenit de la telefoanele portabile cu transmisie discontinuă - DTX, care se află în domeniul undelor cerebrale Alpha și Delta care, sub vârsta de 12 ani, se modifică în mod constant.
Față de stadiul și rezultatele actuale ale studiilor și cercetărilor privind Riscul biologic al expunerii la radiațiile electromagnetice ale sistemelor de comunicații mobile, câteva posibile recomandări ar fi:
■ Să se adopte o abordare preventivă a problemei;
■ Să se manifeste grijă și să se adopte decizii, individual și în cunoștință de cauză;
■ Să se continue cercetările, cu precădere în mod interdisciplinar.
Totodată, se pot contura și unele posibile sugestii, astfel:
■ Crearea și actualizarea permanentă a unei Baze de date națională, privind Stațiile de bază pentru comunicații mobile, cu precizarea parametrilor de funcționare;
■ Garantarea funcționării Stațiilor de bază în limitele parametrilor specificați la autorizare;
■ Elaborarea, adoptarea și aplicarea unei proceduri de monitorizare a funcționării Stațiilor de bază;
■ Marcarea zonelor de excludere din vecinătatea antenelor;
■ Evitarea amplasării antenelor în apropierea școlilor, grădinițelor, spitalelor, azilelor;
■ Descurajarea utilizării telefonului mobil de către copii, în afara cazurilor de extremă urgență;
■ Utilizarea telefonului mobil numai pentru comunicări/convorbiri și NU pentru discuții prelungite/conversații;
■ Utilizarea de preferință a modului „hands free";
■ Utilizarea alternativă, ori de câte ori este posibil, a comunicării prin SMS;
■ Folosirea alternativă a celor două urechi și distanțarea, pe cât posibil, a telefonului față de cap;
■ Închiderea telefonului în zonele de umbră - cu semnal foarte slab;
■ Alegerea corespunzătoare a tipului de telefon mobil, privind atât valoarea S.A.R., cât și clasa de putere adecvată zonei de utilizare.
Referitor la Rata absorbției specifice de energie - S.A.R. a telefonului folosit, aceasta trebuie făcută cunoscută în mod obligatoriu, prin toate modalitățile disponibile, pentru a informa în mod cât mai corect utilizatorul asupra acestei caracteristici, respectiv:
■ În punctele de comercializare;
■ În prospecte;
■ Ca „Meniu" pe ecranul telefonului;
■ Pe etichetă și/sau ambalajul aparatului;
■ Pe pagina web pentru toate tipurile de telefoane comercializate într-o țară.
Totodată, valoarea S.A.R. trebuie însoțită de informația privind Standardul, precum și Laboratorul acreditat, care a efectuat măsurătorile.
Dr. ing. Ion Stănciulescu
Președintele Societății Inginerilor din Telecomunicații a AGIR
Membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România - ASTR
O dezbatere utilă, deschidere spre abordări novatoare şi soluţii
La reuniunea organizată de AGIR şi ASTR, despre care relatăm, după prezentarea expunerii dr. ing. Ion Stănciulescu, a avut loc o dezbatere consacrată unor aspecte esenţiale ale temei supuse atenţiei participanţilor. Astfel, Adrian Bădulescu, de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Direcția Regională București, a informat audiența că această instituţie monitorizează online, în mod continuu, intensitatea radiațiilor în teritoriu și că există o bază de date cu toate stațiile de emisie, numai că aceasta nu este publică. De menționat că cea mai mare cantitate de radiații a fost evidențiată în apropierea sediului Facultății de Electronică, Telecomunicații şi Tehnologia Informaţiei.
S-a menționat că există directive ale Uniunii Europene care se referă la protecția atât a lucrătorilor din domeniul telecomunicațiilor, cât și a populației, în general. Aceste directive au fost transpuse în legislația națională.
Dr. ing. dr. ec. Mircea Duzineanu, expert IT, a subliniat că, în zilele noastre, omul trăiește într-un mediu electromagnetic care are unele influențe asupra sa. Sunt citate cazuri de persoane care au vorbit mult la telefonul mobil și s-au îmbolnăvit de cancer la 30 de ani sau de ofițeri operatori la stațiile radar care s-au îmbolnăvit și chiar au decedat prematur. Parlamentarii primesc un spor de radiații pentru că pe clădirea unde își desfășoară activitatea sunt instalate numeroase antene de telecomunicații. Cu doi ani în urmă, a fost lansată cartea „Telefonia mobilă, pro și contra", dar societățile de telefonie mobilă au cumpărat întregul tiraj și astfel cartea nu a mai ajuns la marele public. Vorbitorul a formulat propunerea unui proiect de lege prin care să se interzică amplasarea antenelor de telefonie mobilă în zonele rezidențiale și a opinat că ar fi benefică intervenția AGIR pentru promovarea unei astfel de legi.
Georgiana Roşu, de la Academia Tehnică Militară, susține totuși că expunerea la astfel de radiaţii a mediului rezidențial este greu de cuantificat și că telefonul mobil este folosit și în alte scopuri pe alte frecvențe. Sunt necesare noi investigații asupra influențelor undelor generate de laptop asupra fătului sau a noilor născuți aflați în incubatoare.
Conf. univ. dr. Costel Stanciu, de la Asociația Pro Consumatori, a menţionat că Asociația a derulat o campanie de informare a consumatorilor denumită „SOS, poluarea electromagnetică". În opinia sa, antenele GSM se amplasează haotic și, deci, ar fi necesară o lege care să reglementeze amplasarea lor.
În încheiere, participanţii au concluzionat că tema propusă este de mare interes, iar discuțiile pe marginea ei ar trebui continuate și aprofundate. S-a propus constituirea unui cerc în cadrul AGIR cu această tematică.
De asemenea, organizatorii au solicitat participanților să propună și alte teme de discuție în cadrul Asociației care să constituie subiectul unor dezbateri viitoare.