O tema de cel mai larg interes public: valorificarea resurselor alimentare ale oceanelor
Data: 16-31 martie 2018
Prof. Sierd Cloetingh, membru al Consiliului SAPEA (Science Advice for Policy by European Academies - Consiliere Ştiințifică a Academiilor Europene pentru Politicile UE), preşedinte al Academia Europaea (the pan-European Academy of Humanities, Letters and Sciences), şi prof. Gunter Stock, membru al Consiliului SAPEA, preşedintele ALLEA (the European Federation of Academies of Sciences and Humanities from the Council of Europe region) au adresat preşedintelui Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, Mihai Mihăiţă, o scrisoare în care se referă la raportul unui important grup de specialişti referitor la posibilităţile de valorificare a resurselor alimentare din oceane. În scrisoare se arată, între altele: „Așa cum stau lucrurile, vom fi conștienți de faptul că SAPEA este parte a Mecanismului Științific European de Avizare (SAM), care oferă independent, interdisciplinar dovezi științifice bazate pe consiliere pe probleme de politică a Comisiei Europene. Lucrând îndeaproape cu Grupul de consilieri de nivel înalt SAM, SAPEA oferă cunoștințe și expertize de la peste 100 de academii, inclusiv tinere (nou înființate) și instituții de învăţământ în mai mult de 40 țări de la un capăt la altul al Europei, și cuprinde cinci rețele academice europene: Academia Europaea, ALLEA, EASAC, Euro-CASE și FEAM".
În scrisoare se mai arată că academiile au fost îndeaproape implicate în elaborarea Raportului privind alimentele din oceane, cercetările fiind conduse de Academia Europaea. S-au adresat mulţumiri pentru contribuția semnificativă a academiilor naţionale, apreciindu-se că, fără acestea, nu ar fi fost succesul reprezentat de acest prim Raport: „Suntem recunoscători academiilor pentru că au contribuit la desemnarea experților pentru Grupurile de lucru, găzduind evenimente care angajează publicul, ceea ce ne-a ajutat pe noi să diseminăm veștile (știrile) despre publicarea Raportului online și prin social media. Feedback-ul pe care l-am primit de la Comisia Europeană a fost foarte încurajator".
În continuare, în scrisoare se consideră că academiile și personalul lor au o contribuție valoroasă la informarea publicului larg privind aportul ştiinţei la procesul de elaborare a politicilor europene.
Se mai precizează că versiunea electronică a Raportului preliminar de evaluare este disponibilă la adresa: http://www.sapea.info/FFOReport
Versiunea electronică a Opiniei științifice este disponibilă la adresa:
https://ec.europa.eu/research/sam/pdf/sam food-from-oceans report.pdf
În încheiere, se adresează, încă odată, mulțumiri pentru contribuția ASTR la elaborarea Raportului preliminar de evaluare de către SAPEA.