Ramnicu Valcea: A X-a editie a workshop-ului anual „Informarea si educarea consumatorului roman in spatiul european“
Data: 16-31 marie 2019 2019
La Facultatea de Management Marketing în Afaceri Economice (FMMAE) Râmnicu Vâlcea, din cadrul Universităţii Constantin Brâncoveanu din Pitești, s-a desfăşurat work-shop-ul anual cu tema Informarea şi educarea consumatorului român în spaţiul european (ediţia a X-a). Evenimentul a avut loc în data de 14 martie 2019, zi premergătoare celei de 15 martie - Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor.
Acest atelier a fost organizat de cadre didactice de la Facultatea de Management Marketing în Afaceri Economice Râmnicu Vâlcea - Centrul de Turism şi Dezvoltare Durabilă al FMMAE, în parteneriat cu reprezentanții Comisariatului Judeţean Pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Vâlcea și ai Asociației Generale a Inginerilor din România - Sucursala Vâlcea, fiind coordonat de un colectiv alcătuit din: prof. univ. dr. ing. Alexandrina Sîrbu, conf. univ. dr. Laura Pănoiu, conf. univ. dr. Carmen Maria Iordache, comisar şef adjunct Daniela Elena Mielă și comisar superior Cristina Tătaru. Manifestarea a fost dedicată informării şi educării consumatorilor tineri, fiind adresată cu precădere studenților de la programul de studii Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor (ECTS). La workshop au participat și elevi de la Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea, coordonați de prof. Consuela Păușescu.
Dezbaterile atelierului au fost axate pe drepturile și protecția consumatorilor în comerțul online, tema abordată la nivel național și internațional în anul 2019 fiind Internetul Obiectelor. Reprezentanții CJPC Vâlcea, Daniela Mielă și Cristina Tătaru, au prezentat diverse spețe privind comerțul electronic, „Internetul Obiectelor" și rolul CJPC/ANPC pentru protecția consumatorilor finali, utilizatori de internet. În timpul discuțiilor s-a pus accent pe:
▪ bunele practici aplicabile în comerțul online,
▪ analiza comparativă a tehnicilor folosite în comerțul online vs. comerțul clasic cu amănuntul,
▪ analiza comparativă a practicilor de comerț online în spațiul intra- și extracomunitar,
▪ legislația și practicile de returnare a mărfurilor în comerțul online.
Pornind de la situații concrete, experiențele participanților la atelierul de lucru sau reclamațiile soluționate de reprezentanții CJPC Vâlcea/ANPC, s-au efectuat studii de caz referitoare la comerțul online de servicii și de bunuri în spațiul european. Dezbaterile care au avut loc în timpul acestui workshop au evidențiat că numărul utilizatorilor de comerț online a crescut considerabil, comparativ cu anii anteriori, iar interesul tinerilor de a fi informați și de a-și cunoaşte şi exercita drepturile lor, în calitate de consumatori, a sporit semnificativ.
Alte articole


