Blitz
Data: 16-31 martie 2022
● Noi pași pentru electrificarea liniei de cale ferată Rădulești - Giurgiu. Compania CFR SA a anunțat, la mijlocul lunii martie a.c., semnarea contractului de elaborare a studiului de fezabilitate pentru electrificarea liniei de cale ferată Rădulești - Giurgiu, în lungime de 57 km. Potrivit unui comunicat al CFR SA, contractul are o valoare de 2,9 milioane de lei, fără TVA. Studiul de fezabilitate trebuie să identifice cea mai eficientă soluție din punct de vedere tehnico-economic, în vederea obținerii sursei de finanțare pentru implementarea obiectivului de investiție. Proiectul are ca obiective creșterea vitezei medii de circulație a trenurilor, creșterea atractivității transportului feroviar pe acest tronson și a volumului de transport pe calea ferată, descongestionarea traficului feroviar din București si zonele limitrofe și creșterea veniturilor CFR din taxa de utilizare a infrastructurii. Termenul de elaborare a studiului de fezabilitate este de 9 luni. Finanțarea obiectivului de investiții se va realiza din fonduri europene nerambursabile, de la bugetul de stat, din venituri proprii ale CFR SA, precum și din alte surse legal constituite.
● Turcia a inaugurat cel mai lung pod suspendat din lume. Turcia a inaugurat cel mai lung pod suspendat din lume, construit peste Strâmtoarea Dardanele, frontieră naturală între Europa şi Asia. Podul Canakkale 1915, lung de 4,6 km şi cu o distanţă de 2 km între cei doi piloni, este primul care se întinde peste această strâmtoare de circa 60 de km care leagă Marea Egee de Marea Marmara. Lucrarea, care a costat în total 2,5 miliarde de euro, se adaugă altor trei poduri din Istanbul care leagă cele două continente şi va permite conectarea Traciei de Est de Anatolia ocolind Istanbulul. Inaugurarea podului a fost făcută în ziua în care Turcia a sărbătorit victoria navală a forţelor otomane la 18 martie 1915 asupra aliaţilor în Bătălia de la Dardanele (cunoscută şi ca Bătălia de la Gallipoli).
● Finlanda, desemnată pentru al cincilea an consecutiv „cea mai fericită țară din lume". Finlanda a fost desemnată, pentru al cincilea an consecutiv, cea mai fericită țară din lume, potrivit World Happiness Report, un studiu anual sponsorizat de Națiunile Unite. Țara nordică a obținut un scor de 7,82 din 10. România se află printre primele trei state cu cele mai mari progrese, alături de Serbia și Bulgaria. Finlanda se află înaintea Danemarcei, Islandei, Elveției și Olandei, în clasamentul dominat de țările europene, în special de cele din nordul Europei. Studiul, a cărui primă ediție a fost publicată în 2012, utilizează în principal sondajele Gallup în care oamenii sunt întrebați despre propriul nivel de fericire, coroborat cu PIB-ul și cu evaluări ale nivelului de solidaritate, libertate individuală și corupție. Germania și Canada au coborât un loc, ajungând pe 14, respectiv 15, înaintea Statelor Unite (16, +3), potrivit clasamentului oficial. Franța se află pe locul 20, în timp ce Marea Britanie se află pe locul 17.
Alte articole




