Noi demersuri pentru consolidarea competentelor digitale ale romanilor
Data: 16-31 martie 2023
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), Asociația „Suport - Regiunea Centru" și Asociația pentru Știință, Tehnologie și Întreprinzători Inovativi - ȘTII au semnat un acord de parteneriat pentru implementarea Agendei Digitale a României și dezvoltarea competențelor digitale pentru cetățenii români. Potrivit unui comunicat al ADR, parteneriatul are ca scop consolidarea competențelor digitale pentru toate categoriile de cetățeni din România, în special ale copiilor și tinerilor, precum și creșterea capacității ADR pentru implementarea de politici publice în domeniul Agendei Digitale. Parteneriatul vizează activități de educație digitală prin intermediul bibliotecilor publice, crearea de resurse educaționale și platforme pentru diseminarea acestora, precum și alte proiecte privind dezvoltarea competențelor digitale și a resurselor educaționale pentru copii și tineri, ca parte a educației non-formale STEM.
„Competențele digitale sunt esențiale pentru tinerii care vor să se integreze în societatea modernă și economia globală. Prin urmare, dezvoltarea acestor competențe reprezintă o prioritate importantă pentru România, iar acest nou parteneriat ar putea juca un rol-cheie în îndeplinirea acestei priorități. Prin eforturile comune ale celor trei organizații vor fi create proiecte și inițiative care să promoveze educația digitală și să sprijine copiii și tinerii să învețe cum să utilizeze tehnologia în mod creativ și eficient. Aceste proiecte și inițiative vor fi adaptate nevoilor locale și vor viza atât mediul școlar, cât și comunitatea în ansamblu. Scopul final al acestui parteneriat este să ofere oportunități egale pentru dezvoltarea competențelor digitale, astfel încât tinerii din România să fie pregătiți pentru provocările viitorului și să aibă acces la oportunități într-o economie digitală în continuă dezvoltare", a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.
La rândul său, vicepreședintele ADR, Dragoș Tohanean, a menționat că parteneriatul are ca scop colaborarea în vederea identificării și dezvoltării de proiecte și inițiative care să aducă beneficii directe cetățenilor și comunităților din România. Acesta implică o abordare integrată, în care cele trei organizații vor combina experiențele și resursele lor pentru a maximiza impactul proiectelor dezvoltate. Scopul final este îmbunătățirea calității vieții românilor, prin implementarea de soluții inovative și adaptate nevoilor. Prin colaborare și angajament, partenerii speră să inspire și să motiveze și alte organizații să se implice în dezvoltarea comunităților din România.
Președintele Asociației „Suport - Regiunea Centru", Silvia-Daniela Pohrib, a subliniat că „educația digitală și programarea sunt esențiale în lumea noastră modernă și devin din ce în ce mai importante pe măsură ce tehnologia avansează. Programele non-formale STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică) joacă un rol cheie în educarea tinerilor în aceste domenii și dezvoltarea abilităților necesare pentru a face față provocărilor viitoare".
„În ceea ce privește educația digitală, transferul de expertiză joacă un rol important. Acesta implică transmiterea cunoștințelor și competențelor digitale de la experți la indivizi sau grupuri mai puțin experimentați în utilizarea tehnologiei digitale. Transferul poate fi realizat în diferite contexte, inclusiv în școli și universități, organizații de afaceri sau comunități", a declarat Bogdan Panait, vicepreședintele Asociației pentru Știință, Tehnologie și Întreprinzători Inovativi - ȘTII.