A PLECAT DINTRE NOI, DAR RAMANE IN ISTORIA AERONAUTICII INGINERUL RADU MANICATIDE-CONSTRUCTOR DE AERONAVE
Data: 1-15 aprilie 2004
Joi, 18.03.2004, la 98 de ani de la istoricul zbor realizat in Franta la Paris de Traian Vuia la 18.03.1906, s-a stins din viata la Bucuresti inginerul constructor de aeronave Radu Manicatide.
Inginerul Radu Manicatide s-a nascut la Iasi in 17 aprilie 1912 si a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti si {coala de Aeronautica si Automobile din Paris in perioada 1931-1937.
A inceput construirea de aeronave in anul 1926, la varsta de 14 ani, cand a castigat cu un model de conceptie proprie primul concurs de aeromodele planoare organizat de Aeroclubul Regal Roman. In anul 1926 a realizat la Bucuresti planorul monoloc RM-1, iar in anul 1927 realizeaza planorul RM-2, cu care realizeaza zboruri la Sinaia.
La Scoala de Zbor din Bucuresti obtine in 1930 brevetul de pilot pentru avioane de turism.
In 1932 a realizat la Bucuresti primul sau avion, RM-4, cu o greutate maxima de 250 kg si viteza maxima de 85 km pe ora.
In anul 1935, la varsta de 23 de ani, realiza la Bucuresti avioanele monoloc RM-5 cu greutatea maxima de 200 kg si viteza maxima de120 km pe ora si RM7 cu greutatea maxima de 240 kg av@nd viteza maxima de 135 km pe ora.
Din anul 1939 inginerul Radu Manicatide a lucrat la IAR-Brasov, unde a participat la realizarea avioanelor proiectate la biroul de studii al uzinei IAR-Brasov, respectiv IAR-27, IAR-37, IAR-80 si la realizarea in licenta a avioanelor de asalt si bombardament IAR79 ( Savoia Marchetti-Italia) si avioanelor de vanatoare Me-109 ( Messerschmitt-Germania).
In anul 1942 realiza la IAR-Brasov avionul monoloc RM-9 cu greutatea maxima de 350 kg si viteza maxima de 138 km pe ora.
In anul 1944 inginerul Radu Manicatide realiza la Brasov avionul biloc cu ampenaj orizontal dispus in fata (tip rata) RM-11, cu greutatea maxima de 530 kg si viteza maxima de 175 km pe ora, iar in anul 1949, tot la Brasov, realiza primul avion romanesc de dupa al doilea razboi mondial, avionul biloc de scoala IAR 811 cu greutatea maxima de 650 kg si viteza minima de 65 km pe ora si maxima de 150 km pe ora .
Din anul 1950 a realizat la Uzinele de Reparatii Material Volant URMV3-Brasov seria de avioane IAR-813 cu greutate maxima de 750 kg, viteza minima de 75 km pe ora si viteza maxima de 192 km pe ora, cu care au fost realizate recorduri nationale si internationale omologate de Federatia Aeronautica Internationala (FAI).
In anul 1953, la URMV3-Brasov, inginerul Radu Manicatide a realizat avionul bimotor IAR-814 cu greutatea maxima de 2030 kg si viteza maxima de 272 km pe ora, cu care a fost realizat in octombrie 1961 un record mondial de viteza pe circuit \nchis omologat FAI, viteza medie orara dupa cele 20 de ore si 41 minute ale circuitului de peste patru mii de km fiind de 216 km pe ora.
Inginerul Radu Manicatide a realizat in anul 1953 la Uzinele de Reparatii Material Volant URMV3 din Brasov si un avion experimental cu ampenajele in fata tip rata, RM-12, cu greutatea maxima de 230 kg si viteza maxima de 125 km pe ora.
Din anul 1955 incepe la URMV3 Brasov seria avioanelor utilitare IAR-817 cu greutatea maxima de 1.150 kg si viteza minima de 70 km pe ora si maxima de 175 km pe ora, care au fost utilizate pentru transporturi sanitare si utilitare si lucrari aviochimice, fiind cel mai utilizat avion din Romania in perioada 1955-1975, iar in anul 1956 realizeaza avionul utilitar bimotor MR-2 derivat din IAR-814, cu greutate maxima de 2080 kg si viteza minima de 85 km pe ora si maxima de 275 km pe ora.
Din avioanele IAR 817 au derivat avioanele IAR-818 si hidroavionul IAR-818H, realizate dupa proiectele inginerului Radu Manicatide la Bucuresti la Intreprinderea de Reparatii Material Aeronautic (IRMA).
Inginerul Radu Manicatide, pentru realizarile sale in aeronautica a primit in octombrie 1961 Diploma internationala "Paul Tissandier" acordata de Federatia Aeronautica Internationala (F.A.I.).
Din anul 1967 a proiectat la Institutul de Mecanica Fluidelor si Cercetari Aerospatiale (IMFCA) si a realizat la IRMA-Bucuresti avioanele agricole IAR-821 - IAR-821B si IAR-822 - IAR-822B, avioanele agricole IAR-822 fiind fabricate dupa 1970 la IAR-Brasov.
In anul 1973 inginerul Radu Manicatide a condus colectivul de proiectare din IMFCA-Bucuresti care a proiectat avionul cu patru locuri IAR-823, realizat ca prototip si serie la ICA-Brasov, in prezent IAR-SA Brasov. Din cele 80 de avioane IAR-823 fabricate, zece au fost exportate iar restul au intrat in \nzestrarea Ministerului Apararii Nationale din Romania si Aeroclubului Romaniei.
Avionul cu patru locuri IAR-823 are greutatea maxima de 1500 kg si viteza maxima de 310 km pe ora, fiind cel mai rapid avion cu motor cu piston realizat in Romania.
Am avut privilegiul de a colabora cu domnul inginer Radu Manicatide din anul 1971, fiind responsabil in cadrul uzinei ICA-Brasov cu montarea si incercarile avioanelor de tipul IAR- 822, IAR- 823, IAR-826 si IAR-827, si cu aceasta ocazie am avut multe de invatat de la acest admirabil om si inginer de aeronave cu un remarcabil talent, pasiune si profesionalism.
O mare parte dintre avioanele proiectate de inginerul Radu Manicatide au fost incercate in zbor de pilotul Constantin Manolache, care in prezent, la cei 80 de ani, are la activ un numar record de 26.000 de ore de zbor, majoritatea fiind realizate pe avioanele construite de inginerul Radu Manicatide.
Desi pensionar din anul 1976, inginerul Radu Manicatide, cu o mare pasiune pentru aviatie si cu perseverenta care il caracteriza, a coordonat colectivele de proiectanti din Institutul de Aviatie realiz@nd dupa 1976 avionul agricol IAR-826, varianta metalica a avionului IAR-822, si avionul agricol IAR-827, realizate prototip si serie la ICA-Brasov. De asemenea, in perioada de dupa 1990 a proiectat avionul M 2002 aflat in constructie, dar pe care nu a apucat sa-l vada zburand.
In decursul unei cariere aeronautice de 78 de ani din cei aproape 92 de ani de viata, inginerul Radu Manicatide a proiectat si a coordonat constructia a 22 de tipuri de aeronave, fiind inginerul constructor de aeronave cu cea mai indelungata activitate care a pus bazele unei veritabile scoli in domeniul constructiilor de aeronave din Romania.
La inmormantarea sa in cavoul familiei din cimitirul Belu din Bucuresti, duminica 21 martie 2004, inginerul Traian Costachescu arata ca prin creatiile sale originale de aeronave si prin intreaga sa activitate, inginerul Radu Manicatide a contribuit hotarator la dezvoltarea aeronauticii din Romania, fiind distins cu 5 ordine si 4 medalii ale Romaniei si cu titlul de Cavaler al Ordinului National Steaua Romaniei acordat de domnul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, la 24 mai 2002, la \mplinirea varstei de 90 de ani.
La cateva zile dupa plecarea dintre noi a celui care a fost inginerul Radu Manicatide, unul dintre principalii sai colaboratori gral. mr. (rez.) ing. dipl. Ion Georgescu, in prezent director general la IAR-SA Brasov, imi relata urmatoarele: Lumea cunoaste bine activitatea inginerului Radu Manicatide ca un renumit constructor de aeronave si mai putin ca om si creator de scoala in constructia de aeronave.
Ca tanar inginer, in anul 1968, la terminarea Facultatii de Mecanica, sectia Aeronave din Institutul Politehnic Bucuresti, am fost repartizat in colectivul de proiectare condus de domnul inginer Radu Manicatide la |ntreprinderea de Reparatii Material Aeronautic- IRMA Bucuresti.
Ca orice tanar inginer stagiar din vremea aceea, pe de o parte eram mandri ca am ajuns in acest renumit colectiv, iar pe de alta parte traiam emotia vizavi de frica referitor la modul cum voi putea face fata intr-un colectiv atat de distins. Dupa prima luna de activitate in colectivul de constructii de aeronave al domnului inginer Radu Manicatide, la biroul de proiectare condus de inginerul Alexandru Bulboaca aceasta emotie mi-a trecut deoarece gasisem in domnul inginer Radu Manicatide profesorul si indrumatorul atat in activitatea profesionala cat si in cea sociala. Timp de zece ani cat am lucrat in acest colectiv, la fel ca si ceilalti am primit de la domnul inginer Radu Manicatide toate cunostintele sale, acordandu-mi incredere privitor la sarcinile pe care mi le incredinta si astfel majoritatea covarsitoare a celor care am lucrat in acest colectiv am devenit in perioada de dezvoltare a industriei aeronautice in Romania factori de raspundere care prin activitatea lor au construit una dintre cele mai prestigioase perioade pe care le-a avut industria aeronautica din Romania. Intreg colectivul condus de domnul inginer Radu Manicatide a constituit, impreuna cu specialistii de la uzina din Bacau, baza fondarii in 1968 a Institutului de Cercetare si Proiectare Aerospatiala-ICPAS."
Nota autorului. Inginerul Ion Georgescu este cel care la 10 octombrie 1968 scria in cladirea de pe strada Pangrati procesul verbal de infiintare a Institutului de Cercetare si Proiectare Aerospatiala-ICPAS, devenit apoi Institutul de Mecanica Fluidelor si Constructii Aerospatiale - IMFCA.
Fara nici un fel de dubiu, atat prin activitatea proprie cat si prin scoala de constructii aeronautice pe care a creat-o, inginerul Radu Manicatide a contribuit definitoriu la infiintarea si fiintarea industriei aeronautice din Romania.
Nu toata lumea cunoaste faptul ca in perioada ce a urmat dupa al doilea razboi mondial, cand industria aeronautica din Romania a fost una din tintele preferate pentru distrugere ale sovieticilor, impreuna cu alti oameni de renume din aeronautica romana (cum au fost acad. Elie Carafoli, prof. ing. Grosu Ion, prof. ing. Stambuleanu, prof. ing. Stratilescu, ing. Iosif {ilimon si multi altii) au reusit sa mentina si sa dezvolte constructiile de aeronave in Romania.
La intoarcerea sa in Romania, inginerul Henri Coanda a vizitat institutul IMFCA dand o atentie deosebita colectivului condus de domnul inginer Radu Manicatide si s-a exprimat in mod extrem de laudativ privitor la activitatea domnului inginer Radu Manicatide si a altor specialisti din industria aeronautica din Romania.
{coala creata de inginerul Radu Manicatide are in prezent multi dintre colegii ingineri de aviatie care lucreaza la companii aeronautice renumite in lume (NASA, Boeing, DASA, Eurocopter, Bombardier etc.).
Inginerul Radu Manicatide a fost un om deosebit caruia toti cei care am avut privilegiul de a colabora cu dansul ii pastram cu respect o pioasa amintire, iar intreaga sa activitate va ramane peste vremuri un capitol important din ISTORIA AERONAUTICII ROMANE.
Alte articole

