Catastrofe naturale Importanta gandirii preventive
Data: 1-15 aprilie 2005
Dupa o viata de munca, in varii domenii de activitate, pot sa spun ca oamenii au prea mult de suferit de pe urma catastrofelor naturale, dar si din cauza celor provocate de oameni ori de manierele lor de gandire (fataliste?) legate de acestea.
In comunicarea mea, COMPLETARE LA TEORIA CATASTROFELOR – DESPRE CALITATEA MUNCII DE PREVENIRE A CATASTROFELOR, la Simpozionul Stiintific al Inginerilor Romani de Pretutindeni, organizat la Bucuresti in 11 septembrie 2004 de Asociatia Generala a Inginerilor din Romania, am evocat dintre catastrofele naturale cateva legate de mediu : inundatii, secete, incendii, eruptii vulcanice, cutremure, incalzirea atmosferei Pamantului.
Maniera preventiva de gandire ii inarmeaza pe oameni cu procedee, metode, maniere in care, in situatii limita, sa-si poata salva viata, integritatea corporala si/sau sanatatea. Japonezii au raportat, la o recenta conferinta internationala, ca sistemul de prevenire creat si pus in functiune de ei a dat rezultate corespunzatoare.
Japonezii considera ca tsunami este un efect al cutremurului asupra apelor din mare sau ocean. Deci, mai intai este cutremurul. Acest fenomen este unul care afecteaza periodic si anumite zone din Romania. Cutremurele din zona Vrancea se propaga pe cateva directii preferentiale care afecteza orase cum sunt: Bucuresti, Buzau, Galati, Focsani, Marasesti s.a. Daca e sa luam in considerare periodicitatea statistica a marilor cutremure din Vrancea - si trebuie sa o luam in considerare - ne-am apropiat de o anume scadenta.
Pentru prevenirea pierderii de vieti omenesti s-au expertizat cladirile afectate de cutremurele din 1940 si din 1977 si s-au marcat cu o bulina rosie acele cladiri care nu mai prezinta siguranta in cazul unui cutremur puternic. Consolidarea acestor cladiri este un procedeu greoi si costisitor. Il stiu de la mai multe lucrari de consolidare, intre care aceea de la Facultatea de Chimie Alimentara din Galati. Locatarii, deveniti proprietari, in rare cazuri au banii necesari pentru plata lucrarilor de consolidare. Deci, tot in rare cazuri se fac lucrari de consolidare. Si in rest? Dumnezeu cu mila!
Din modelul japonez ar fi destul de multe de facut si in Romania. Ma gandesc la instruirea unor colectivitati de oameni cu manierele comportamentale in caz de cutremur. Am in vedere militarii, jandarmii, politistii, salariatii din transporturi, energetica, chimie, gaz metan, studenti, elevi s.a.
Pentru acestia ar trebui redactate instructiuni pentru caz de cutremur, pentru fiecare categorie sociala. Ele ar trebui, de urgenta, prelucrate cu cei vizati (sub luare de semnatura) si afisate la loc vizibil, ca si palnurile de evacuare in caz de incendiu. Instructiunile pentru cele mai largi categorii de cetateni ar trebui publicate in presa centrala si locala. Ar fi o maniera de constientizare a populatiei mai eficienta decat aparitia la cate un post de televiziune a profesorului Vergil Hancu, care spune ca va fi un cutremur, dar nici unde (pe glob) si nici cand.
In timpul cutremurului din anul 1977, la Combinatul Siderurgic Galati au cazut usile camerelor de cocsificare. In intreprinderi, sectii si ateliere, chiar si la nivelul locurilor de munca trebuie analizate toate utilajele si instalatiile sensibile la vibratii de anvergura celor produse de cutremure, pentru a se stabili masuri de prevenire a unor posibile avarii. Buteliile cu gaze lichefiate (oxigen, dioxid de carbon, acetilena etc.) trebuie asigurate impotriva caderii sau a ciocnirii cu corpuri dure. Personalul angajat trebuie sa faca exercitii pentru invatarea manevrelor ce trebuie facute in caz de cutremur.
Admitand ca locuim intr-o locuinta sigura, oscilatiile la care va fi supusa mobila din casa pot crea pericole. Exista in multe case o canapea cu biblioteca deasupra. Imi permit sa apreciez ca exista un risc de prabusire a bibliotecii peste persoana (persoanele) aflate culcate pe canapea la momentul cutremurului. Candelabrele grele se pot desprinde de pe tavane si sa se prabuseasca. Si alte piese grele de mobilier suspendate trebuie controlate daca sunt suficient de solid ancorate de pereti sau trebuie usurate de continut.
Imediat dupa inceperea cutremurului trebuie sa oprim gazele combustibile si consumatorii de energie electrica, pentru prevenirea incendiilor sau exploziilor consecutive cutremurului. S-a constatat ca este periculoasa iesirea pe scari din incaperile in care am fost surprinsi de cutremur. Rabdare! Cutremurul nu va dura decat cateva secunde sau zeci de secunde. Cunosc un caz de deces al unei femei care a iesit din casa si i-a cazut o tigla in cap, desprinsa de pe acoperis, chiar in momentul in care iesea din casa.
Intr-o convorbire tematica pe care am avut-o cu dr. ing. Octavian Cosovliu, fost director tehnic la Institutul Judetean de Proiectari Galati, mi-a spus ca in caz de cutremur puternic, blocurile din Galati s-ar putea rasturna (in cel mai rau caz), dar nu se vor prabusi. Aceasta au facut constructorii. Dar mai sunt considerabil de multe de facut si de catre noi, ceilalti, astfel incat atunci cand se va declansa marele cutremur, sa ne gaseasca pregatiti, inclusiv pe plan psihic.
Alte articole



