Donatii pentru Biblioteca AGIR
Data: 1-15 aprilie 2007
Valeriu V. Jinescu – Principiul energiei critice si aplicatiile sale, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 2005
Cartea dezvolta principiul energiei critice formulat de autor si publicat in anul 1984. Acesta se refera la efectul acumularii energiei intr-un material sau intr-o structura materiala, in favoarea desfasurarii unui anumit fenomen sau proces. Pe baza acestui principiu s-a definit conceptul de participatie energetica la realizarea unui proces sau fenomen oarecare, marime adimensionala care permite suprapunerea efectelor actiunilor de orice natura in cazul general al comportarii neliniare a materiei.
C. Iulian – Proiectarea piramidelor moderne, Bucuresti, 2006
Ideea turnurilor de epurare cu plante este forma moderna a epurarii biologice naturale care se desfasoara in mod obisnuit pe campuri sau in iazuri cu plante. Noutatea consta in mutarea acestui proces de pe orizontala pe verticala, in constructii special amenajate.
Cartea prezinta cele mai importante rezultate obtinute in laborator, pe modele experimentale, unele aspecte energetice legate de epurarea apelor in turnuri cu plante, precum si consideratii asupra parametrilor de inginerie tehnologica.
Adrian Radu, Irina Bliuc, Maricica Vasilache – Higrotermica aplicata, Editura Societatii Academice Matei-Teiu Botez, Iasi, 2004
Volumul cauta sa aduca o contributie la pregatirea celor care se confrunta cu probleme de conservare a energiei in constructii. Vine in sprijinul celor care doresc sa fie atestati ca auditori energetici in constructii, studentilor si profesionistilor angrenati in proiectare. Prezentand intrebari, probleme si raspunsuri, realizeaza legatura intre tratatele de termotehnica si fizica a constructiilor si noile reglementari tehnice adoptate de modelul european.
Adrian Radu, Maricica Vasilache – Expertizarea si auditul energetic al cladirilor, Editura Expertilor Tehnici, 2006
Cartea valorifica experienta acumulata in cadrul Catedrei de constructii civile si industriale din Universitatea Tehnica Gh. Asachi Iasi si o ampla documentare privind rezultatele obtinute in tarile dezvoltate industrial. Orientarea este catre aplicatiile practice ingineresti, tinand seama de importanta celor doua componente esentiale ale eficientizarii energetice in sectorul de constructii civile, limitarea consumului de energie obtinuta din combustibili fosili si valorificarea surselor regenerabile si curate de energie.
A. Radu, I. Bliuc, D. Stefanescu, I. Baran, L. Dumitrescu, Al. Secu, Al. Veres, M. Vasilache, C. Avram, C. Busuioc, C. Ungureanu – Satisfacerea exigentelor de izolare termica si conservare a energiei in constructii, Editura Societatii Academice Matei-Teiu Botez, Iasi, 2003
Autorii au dorit sa realizeze o legatura intre cunostintele tehnice de baza si aplicarea corecta a reglementarilor din domeniu.
Modalitatile de diminuare a consumului de energie in cladiri reprezinta un subiect de actualitate ce preocupa deopotriva arhitectii, inginerii constructori si inginerii instalatori, accentul fiind pus pe eficienta producerii, transportului si consumului de energie in cladiri, cu degajari poluante minime.