GLOBAL ENGINEERING EXCELLENCE: REENGINEERING-UL INGINERULUI
Data: 1-15 aprilie 2007
Calitatea de inginer, pana la un moment dat, asigura certitudinea angajatorului ca angajatul va putea face fata unor cerinte tehnice si de conducere a activitatilor industriale, de proiectare si chiar de cercetare. In contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si al globalizarii tot mai multor aspecte din economie, cerintele fata de un inginer s-au modificat insa in mod esential.
Globalizarea pietei muncii a transformat complet profesia de inginer, departandu-l de zona analitica. Au devenit cerinte esentiale: abilitatile foarte bune de comunicare, de relationare si antreprenoriale. Cum raspund universitatile si firmele la aceste cerinte?
Cererea de ingineri pregatiti la standarde internationale a ajuns tot mai mare si, in consecinta, competitia dintre firme, pentru a-i atrage pe cei mai buni, este in crestere. Charles Vest, presedintele Academiei Nationale a Inginerilor din SUA, a apreciat ca: „Marea majoritate a inginerilor vor lucra, in secolul acesta, in intreprinderi integrate si vor trebui sa rezolve probleme de complexitate globala.“ Acest trend se datoreaza in special faptului ca facultatile tehnice inca nu tin pasul cu ritmul procesului de globalizare, care schimba modul in care sunt proiectate, fabricate si comercializate noile produse si servicii. Desi in prezent este nevoie de o forta de munca mult mai sofisticata decat in trecut, multe universitati inca pregatesc absolventi care nu au abilitatile cerute de noua piata a muncii. Acest fapt creeaza, la nivel mondial, o criza de specialisti foarte bine pregatiti. Pentru a schimba aceasta situatie si a imbunatati educatia tehnica, unele firme si universitatile au inceput sa intre in parteneriate internationale.
O astfel de alianta a fost definita prin initiativa firmei germane CONTINENTAL AG, care a convins opt universitati prestigioase din sase tari sa i se alature intr-un proiect denumit Global Engineering Excellence, cu scopul de a creste calitatea educatiei tehnice.
Pentru universitati, beneficiile acestui parteneriat sunt evidente, intrucat pot dezvolta studentilor abilitatile cerute de piata muncii, mult mai bine in acest mod. Cel mai mare avantaj din colaborarea cu CONTINENTAL va fi ca firma va infiinta un program de practica international, prin care studentii vor putea face un stagiu de practica, care se va tine in SUA si in Europa, iar o parte in Asia, a spus profesorul Reiner Anderl, vicepresedinte al Technische Universitat Darmstadt din Germania. Acesta a adaugat ca: „Un alt beneficiu pentru studentii sai este ca vor avea posibilitatea sa studieze in facultatile partenere din strainatate pentru anumite perioade de timp, iar cursurile vor fi recunoscute in propria universitate.“
Membrii aliantei si-au propus sa realizeze mai multe proiecte comune, dar au realizat si un studiu prin care au identificat calitatile pe care trebuie sa le aiba noii ingineri pe piata muncii. Pentru noi, un beneficiu foarte important este faptul ca am participat la acest studiu. Informatiile obtinute din acesta sunt foarte valoroase pentru extinderea activitatilor noastre internationale, a spus Jack Lohmann, prorector la Georgia Institute of Technology.
Astfel de aliante nu sunt benefice numai pentru universitati. Si firmele castiga, pentru ca in acest mod atrag cei mai buni specialisti inca din timpul facultatii si, in acelasi timp, cresc nivelul de pregatire practica a absolventilor.
Conform studiului Global Engine-ering Excellence, care a fost facut recent public la Frankfurt, noul inginer trebuie sa aiba mai multe abilitati care in trecut nu erau esentiale si pe care multe facultati nu le dezvolta inca foarte bine. El trebuie sa aiba, in primul rand, abilitati excelente de comunicare si relationare pentru a putea face fata foarte bine muncii, tot mai frecvent in echipe multinationale. Acesta trebuie sa inteleaga foarte bine piata globala, atat din punct de vedere economic cat si cultural. In acelasi timp, trebuie sa aiba o viziune globala, atunci cand proiecteaza produsele, si spirit antreprenorial pentru a dezvolta proiecte viabile din punct de vedere economic. In plus, trebuie sa fie flexibil, pentru a lucra in locul de pe glob unde companiile transnationale au nevoie de el pentru diverse proiecte.
Formarea de parteneriate internationale, in scopul cresterii calitatii absolventilor si a profesorilor, a fost deprinsa si de unele universitati din Romania. „Avem acorduri de cooperare cu 124 de universitati din Europa, SUA, Canada, China, Japonia etc. Aceasta favorizeaza desfasurarea de catre studenti a unor perioade de studii de trei-patru luni la o universitate partenera, cu recunoasterea reciproca a studiilor“, a spus prof. dr. ing. Marian Gheorghe, prorector al Universitatii Politehnica din Bucuresti.
Cresterea nivelului profesional al inginerilor din Romania este sprijinita si de firmele multinationale, care au realizat investitii majore in tara noastra. „Inca din anul 1992, ALCATEL Romania are un centru de formare profesionala propriu, care asigura pregatirea la cele mai inalte standarde internationale, atat a angajatilor proprii cat si a personalului partenerilor nostri de afaceri“, declarau oficialii companiei. Acestia au adaugat ca: „La ALCATEL University Timisoara s-au pregatit, pana in prezent, aproape 20.000 de stagiari din 80 de tari.“
Si firma CONTINENTAL, la intrarea pe piata romaneasca, in anul 1998, a creat parteneriat cu Universitatea Politehnica din Timisoara si Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, pentru a oferi oportunitati de dezvoltare studentilor si angajatilor proprii. „Din studiile noastre am constatat ca numai 1,7% din studentii romani au studiat in strainatate si numai 43% din studenti au experienta practica in Romania“, a spus Thomas Sattelberg. Asa ca firma germana a oferit stagii de practica pentru imbunatatirea situatiei.
Numarul firmelor care ofera astfel de programe in Romania este de asteptat sa creasca, intrucat specialistii de nivel international sunt tot mai greu de recrutat in tara noastra. Astfel de strategii de perfectionare vor fi folosite ca o veritabila arma pentru recrutarea celor mai buni specialisti.
Alte articole
