INSTRUMENTE DE CONTROL AL PRODUSELOR ECOLOGICE
Data: 1-15 aprilie 2007
La recenta aderare la UE, unul dintre capitolele la care Romania s-a prezentat foarte bine a fost Capitolul 22 – Mediul, prin faptul ca au fost adoptate tehnologii si politici de promovare a unui mediu curat si sustenabil, in acord cu dezvoltarea durabila. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) in colaborare cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si saptamanalul Reporter economic au organizat in ziua de 26 februarie a.c. o conferinta avand ca subiect Instrumentele de mediu.
La eveniment au participat dna ministru Sulfina Barbu si dna Dagmar Diwok, expert al Comisiei Europene in problemele de ecoetichetare, factori de decizie din MMGA, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Asociatia Expertilor de Mediu s.a.
Au fost sustinute o serie de comunicari privind: Eticheta ecologica; Cresterea gradului de valorificare a ambalajelor si optiunile din cadrul legislatiei actuale; Directiva Europeana 94/62 privind deseurile de ambalaje; Oportunitatile de accesare de fonduri interne si europene pentru proiecte in domeniul protectiei mediului.
Eticheta ecologica a fost lansata in anul 1992 de catre Comisia Europeana pentru promovarea produselor cu impact redus asupra poluarii mediului, pe tot parcursul utilizarii acestora. Eticheta ecologica cuprinde unele informatii stiintifice exacte privind modul de folosire si de izolare dupa expirarea termenului de intrebuintare. Prezenta etichetei ecologice atesta faptul ca o autoritate abilitata, competenta, a verificat produsul, care corespunde criteriilor stabilite de UE si legislatiei nationale. Criteriile sunt revizuite o data la 3 ani pentru a se verifica daca corespund nivelului tehnic.
Prin etichetarea produselor se incearca limitarea utilizarii acelor substante cu efecte daunatoare asupra apei, aerului, solului si cu risc de producere a efectelor toxice, cancerigene, alergice s.a.
In tara noastra s-a creat un cadru legislativ specific pentru stabilirea procedurilor de acordare a etichetei ecologice si conditiilor de utilizare. Pentru grupuri de produse sunt stabilite legi si criterii specifice de acordare a etichetei. Pentru fiecare produs sunt prezentate substantele chimice potential periculoase, interzise sau limitate pentru acordarea etichetei ecologice. Grupele de produse pentru care s-au conceput si aprobat etichetele ecologice sunt: detergentii; aparatura electrocasnica; produsele de hartie (copiativa, grafica, absorbanta); imbracaminte; textile; produse pentru casa si gradina etc.
In ce priveste viitorul activitatii ecologice in Romania sunt inca foarte multe de realizat in domeniu, intrucat infrastructura este deficitara si sunt necesare fonduri uriase.
Intrucat la noi nu a existat pana in 1995 o lege cadru de mediu, pornind de la acest fapt se explica realitatile pe care le cunoastem.
Dna ministru Sulfina Barbu a afirmat ca se va ajunge ca in anul 2018 sa fie implementate toate standardele de mediu, cu investitii de 29,3 miliarde euro. Un mare proiect il reprezinta Programul Operational Sectorial si absorbtia de fonduri europene, ale caror beneficiari finali vor fi autoritatile locale.
Alte articole
