SOLUTII INTELIGENTE DE PROTECTIE COSTIERA
Data: 1-15 aprilie 2007
Valurile Marii Negre erodeaza anual zeci de hectare din suprafata Romaniei, amenintand cu inundarea constructiilor statiunilor situate pe litoral. In aceasta situatie, societatea civila, autoritatile si institutele de cercetare din tara si din strainatate au efectuat cercetari si studii, propunand proiecte de protectia acestora. Urmarind rezultatele cercetarilor, in Univers ingineresc au fost prezentate diferite proiecte.
In ziua de 2 martie a.c., Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Catedra de hidrotehnica si protectia mediului, a organizat un seminar stiintific in colaborare cu Fundatia pentru Reconstructie Ecologica si Dezvoltare Durabila si SPERIN, in care au fost supuse discutiei specialistilor cele mai recente proiecte de protectie costiera, la care a participat dna Sulfina Barbu, ministrul mediului si gospodaririi apelor.
Dintre proiectele prezentate retinem Studiul de fezabilitate al protectiei costiere si proiectul de reabilitare a plajelor de la Mamaia Sud si Eforie, propus de prof. Yoshimi Goda de la ECOH CORPORATION Tokyo, Japonia. Consultantul japonez propune transportul unei cantitati de aproximativ 224.000 mc de nisip cu autocamioane, care sa fie raspandit in continuarea plajelor existente. Lucrarile ar putea incepe in luna aprilie a.c., fiind finalizate in luna septembrie. Cu aceasta metoda se preconizeaza reabilitarea plajelor cu aproximativ 60 – 100 m. Costurile lucrarilor urmeaza sa fie suportate de UE.
Proiectul intitulat Folosirea digurilor submerse pentru combaterea eroziunii si refacerea plajelor a fost prezentat de colectivul prof. P. D. Lazar, dr. ing. C. Iulian, prof. O. Luca si prof. G.A. Tatu. Autorii propun construirea unor diguri submerse care reprezinta o capcana de aluviuni perfecta, care nu permite nisipului antrenat de valuri sa fie transportat in larg. Solutia propusa are si avantaje turistice (comerciale) prin faptul ca nu degradeaza peisajul marin si nu impiedica practicarea sporturilor nautice cu ambarcatii usoare. Solutia a fost verificata in laborator in anii ’90 si comunicata la un congres international in Anglia. Colectivul a identificat un fenomen nou, care nu exista citat in literatura de specialitate, care consta in faptul ca transportul de nisip dinspre larg (amplificat in timpul furtunilor) spre o incinta inchisa, formata de tarmul marin si un dig submers, se decanteaza, marind suprafata plajei. Solutia a fost brevetata de OSIM.
Acest seminar, onorat de participarea ministrului mediului si gospodaririi apelor, se pare ca a impulsionat aplicarea cat mai grabnica a solutiilor pentru protectia costiera.