ENERGIA SI MEDIUL
Data: 1-15 aprilie 2008
In cadrul Anului International al Pamantului – 2008, la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), Catedra de hidraulica si protectia mediului, a avut loc In ziua de 14.03.2008 seminarul stiintific dedicat energiei si mediului.
Evenimentul a fost organizat de Fundatia de Reconstructie Ecologica si Dezvoltare Durabila (FREDD), presedinte dr. ing. Petre Dan Lazar, profesor asociat. Au participat membri ai corpului didactic de la UTCB si Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB), specialisti In constructii hidrotehnice, proiectanti, cercetatori din domeniu si studenti din anii terminali. Au fost invitati reprezentanti ai ministerelor: Mediului si Dezvoltarii Durabile; Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Economiei si Finantelor.
Acest seminar a fost precedat de altele cu participare internationala, In care s-au discutat In diferite faze problemele expuse si la acest seminar, care si-au desfasurat lucrarile la Tulcea si Mangalia.
Seminarul a fost dominat de ideile lui Al Gore, laureat al Premiului Nobel, cunoscut ecologist, de la care citam: „Criza mediului cu care ne confruntam poate sa para, cateodata, un proces care se desfasoara lent; de fapt, nu este asa, se desfasoara rapid si a ajuns o adevarata amenintare, la scara planetara“.
La lucrarile seminarului, un loc important l-au constituit discutiile referitoare la protectia litoralului romanesc al Marii Negre, care se confrunta cu un proces intens de eroziune fara precedent, cu grave tendinte de generalizare. Eroziunea pune In pericol plajele, falezele si constructiile existente, hoteluri si cladiri rezidentiale. Desi exista solutii ale specialistilor romani bazate pe studii efectuate In perioade lungi de timp, factorii politici le ignora. S-a acceptat In 2007 un proiect oferit de specialistii japonezi, care nu au beneficiat de toate informatiile obtinute In fazele de cercetare, care le-au fost puse la dispozitie de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Ca raspuns la ignoranta factorilor de decizie guvernamentali, dr. ing. Constantin Iulian a trimis o scrisoare deschisa forurilor abilitate cu aceste probleme, In care arata ca proiectul japonez nu este corespunzator.
Desi exista o Hotarare a Guvernului Romaniei (nr. 164/12.02.2004) prin care se aproba Programul de masuri si lucrari pentru reabilitarea zonei costiere, prin care se stabileste ca cercetarea, proiectarea si realizarea procesului investitional vor fi puse In aplicare de Autoritatea Publica pentru Protectia Mediului si Gospodarirea Apelor, In colaborare cu Comitetul National al Zonei Costiere, pana In prezent acestea au ramas In stadiu teoretic.
O alta problema care a fost dezbatuta pe larg s-a referit la solutiile viabile de reducere a consumurilor energetice In sectorul rezidential si tertiar, comunicare prezentata de Adriana Milandru si Ileana Constantinescu, cercetatoare la ISPE.
Au mai fost o serie de comunicari deosebit de importante In relatia energie – mediu, dintre care mentionam: Concept energetic la nivel urban. Gestionarea eficienta a energiei, Carmencita Constantin si colectivul, de la ISPE; Tendinte mondiale privind reducerea emisiilor de CO2, Carmencita Constantin si colectivul, de la ISPE; Implementarea unui sistem personalizat pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de CO2, Dorel Badescu si colectivul, de la ISPE; Biocombustibilii In contextul energetic actual, Nicolae Sdrula si colectivul; Arderea biomasei lemnoase In instalatii de tip HTAC, Cora Gheorghe, Adrian Badea si colectivul, de la Universitatea Politehnica din Bucuresti.