PERFORMANTA CENTRALELOR ELECTRICE
Data: 1-15 aprilie 2008
A treia editie a conferintei privind performanta centralelor electrice a avut loc in ziua de 12 martie a.c. la Palatul Parlamentului, in Centrul International de Conferinte, organizata sub egida Consiliului Mondial al Energiei – CME, avand ca parteneri de eveniment unitatile de producere a energiei electrice si termice.
Modul de functionare a centralelor electrice din toata lumea este influentat de actualele structuri de piata, de tehnologii, standarde de mediu si alti factori. In cadrul Consiliului Mondial al Energiei a fost constituit, inca din anul 1974, Comitetul Performantei Centralelor Electrice, care de 34 de ani colecteaza si publica date statistice despre disponibilitatile acestora, realizand rapoarte de analiza a tehnicilor si practicilor avansate de management pentru imbunatatirea performantelor sistemului energetic. De asemenea, a dezvoltat conceptii care au condus la optimizarea utilizarii echipamentelor de generare in vederea folosirii cat mai eficiente a capitalului si a resurselor energetice, facand posibile investitii importante in noi capacitati de productie si reducerea emisiilor de gaze.
Obiectivele manifestarii – la care au participat manageri si specialisti din unitatile de productie si transport al energiei electrice, producatori si furnizori de echipamente si servicii de profil – au fost: schimbul de informatii la nivel national si international pentru imbunatatirea performantelor centralelor electrice; crearea unei baze de date statistice care sa introduca direct rezultatele la CME – Comitetul de Performanta Centralelor Electrice; analiza la sistem global a transferului de tehnologii; prezentarea unor studii de caz; promovarea rezultatelor obtinute de cercetatorii romani si a directiilor de cercetare romanesti in domeniu.
Dupa CME, pentru a acoperi decalajul la nivel mondial sunt necesare investitii de 80 miliarde USD/an si reducerea de 1 miliard tone emisii de CO2 anual si proportional alte emisii nocive. Cauzele decalajelor, dupa studii analitice si din practica, sunt in proportie de 20% – 25% datorate unei deficiente tehnologice si 75% – 80% practicilor manageriale. Numai prin imbunatatirea practicilor manageriale si a tehnologiilor moderne se poate ajunge la eficienta scontata. In studiile si cercetarile care se vor efectua trebuie avut in vedere specificul fiecarei societati/companii si conditiile existente in tara unde isi desfasoara activitatea.
Printr-o serie de comunicari, autorii au demonstrat gradul de uzura al grupurilor energetice din Romania, de la punerea in functiune pana la momentul actual, avand in vedere ca durata de viata a acestora este de 20 de ani.
Complexul Energetic Craiova are in componenta sa Sucursala Isalnita, care fuctioneaza din septembrie 1967, si Sucursala Craiova II, la care blocul 1 a fost pus in functiune in august 1987 si blocul 2 in martie 1989.
Pe raul Olt, pe portiunea inferioara s-au construit cinci hidrocentrale: Ipotesti, Draganesti, Frunzaru, Rusanesti, Izbiceni (neterminata); acestea au fost puse in functiune incepand din anul 1986, avand in total o putere instalata de 265 MW in regim de turbina.
Acestea au nevoie de retehnologizare datorita uzurii, care a dus la accidente tehnice si imposibilitatea de functionare pe perioade lungi, adaugandu-se cheltuieli/costuri mari de mentenanta. In perioada 1986 – 2006, costurile la lucrari neprevazute s-au ridicat pana la 85 milioane USD.
Dl Constantin Ioanitescu, director dezvoltare Termoelectrica SA, si-a intitulat comunicarea Mai sunt oportune in etapa actuala reabilitarile termocentralelor existente? Prezentand o serie de date statistice comparative intre investitiile pentru reabilitare si investitiile necesare pentru grupuri noi, ajunge la concluzia: REABILITARE – NU; GRUPURI NOI – DA.
In perioada 11 – 14 martie a.c., la Palatul Parlamentului din Bucuresti, in Centrul International de Conferinte s-a desfasurat EXPOZITIA PECAR 2008, specializata in pompe, etansari, armaturi, compresoare, echipamente hidraulice si hidropneumatice, tevi si conducte, automatizari.
Pentru mai multe amanunte, accesati site-ul : www.cnr-cme.ro