UN TRIMESTRU DE "FOC"
Data: 1-15 aprilie 2008
Potrivit unui bun obicei, Institutul National de Statistica, Banca Nationala a Romaniei si Comisia Nationala de Prognoza investigheaza sistematic un reprezentativ esantion de manageri in legatura cu principalele tendinte ale activitatii economiei pentru perioada urmatoare. Astfel, avem la dispozitie, in momentul de fata, o competenta proiectie a celui de-al doilea trimestru al anului. Opinia cvasiunanima a celor intervievati atesta ca lunile aprilie-iunie a.c. vor fi decisive pentru rezultatele care se vor obtine pe intregul an. Ce factori sunt luati in calcul pentru o asemenea evaluare?
Inainte de toate, va fi perioada in care se vor verifica solutiile menite sa amelioreze sensibil indicatorii macroeconomici. Un trimestru reprezinta, din acest unghi de vedere, un interval suficient de concludent pentru confirmarea sau infirmarea masurilor luate pentru reluarea procesului de dezinflatie si pentru diminuarea marilor deficite interne (bugetul) si externe (comertul international si contul curent).
In al doilea rand, nu se poate face abstractie de faptul ca vom traversa o perioada tensionata ca efect al campaniei electorale pentru alegerile locale, cu impactul lor deosebit de puternic asupra scrutinului pentru Parlament din toamna. Or, totdeauna, astfel de evenimente au influentat semnificativ si activitatea economica, mai ales prin impactul tranzactiilor bursiere.
Chiar in conditiile in care managerii participanti la amintitele investigatii au tinut seama de cele doua elemente, opiniile lor convergente au o doza mare de optimism. Sunt anticipate cresteri notabile in industrie, constructii, comertul cu amanuntul, servicii, iar toate acestea vor fi inregistrate pe fondul diminuarii ratei inflatiei si devansarii ritmului de sporire a exportului fata de cel al importurilor. Temeiul principal al acestor previziuni il constituie, alaturi de portofoliul de comenzi, accentuarea unor procedee si fenomene pozitive, in primul rand a celor care vizeaza indicatorii de eficienta. Se vor vedea astfel si efectele investitiilor puse in „opera“ in anul precedent, inclusiv ale partenerilor externi. Nu avem posibilitatea sa intram in detalii, dar ii asiguram pe cititori ca opiniile evocate sunt sustinute cu argumente credibile. Nu este vorba aici despre subaprecierea dificultatilor, ci despre constientizarea lor, ceea ce reprezinta, cu adevarat, cea mai solida premisa a unor evaluari si actiuni realiste.