Simpozion in domeniul producerii si utilizarii biogazului in Romania
Data: 1-15 aprilie 2009
In perioada 18 – 20 martie 2009, la Sibiu s-au desfasurat, sub patronajul filialelor Cluj si Sibiu ale Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, doua evenimente legate de instruirea si promovarea utilizarii biogazului, adresate inginerilor, consultantilor, companiilor industriale si producatorilor agricoli.
Manifestarile, desfasurate sub egida programului european PROBIOPOL – Promovarea si sprijinirea implementarii poligenerarii biogazului: o abordare sistematica in vederea asigurarii unui consum sustenabil de energie in Romania, parte a Programului-Cadru 6 al Comisiei Europene, au avut loc in Aula Avram Iancu a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, unde peste 120 de specialisti romani au beneficiat de experienta germana in domeniul biogazului, au schimbat idei si opinii privind operarea practica a instalatiilor de poligenerare pe baza de biogaz, legislatia si ultimele tehnologii in domeniu. O contributie importanta la organizare si-a adus-o si Cercul de Prieteni Romania al VDI – Asociatia Inginerilor Germani, cu care AGIR are bune relatii de colaborare inca din anul 2001.
Producerea de biogaz este sustenabila, regenerabila, neutra din punct de vedere al emisiilor de bioxid de carbon si reduce dependenta de combustibilii fosili importati. Deseori operatorii sau beneficiarii centralelor de biogaz sunt capabili sa devina sustenabili din punct de vedere energetic. Ei consuma electricitatea si caldura pe care o produc in propriile centrale de biogaz.
Partenerii implicati in proiectul PROBIOPOL au evaluat potentialul economic si tehnic al poligenerarii (producerea combinata de caldura si energie electrica) la scara larga a biogazului pe plan national. Romania ofera conditii aproape ideale pentru utilizarea biogazului provenit din reziduurile fermentabile. Studiile actuale prevad investitii de pana la 1,2 miliarde euro pentru tehnologii de utilizare a biogazului pana in 2020. In mod cert, aceasta dezvoltare va necesita ingineri familiarizati cu tehnologia poligenerarii, dar si producatori din domeniul industrial si agricol care sa doreasca sa-si reduca costurile de energie.
Primele doua zile ale manifestarilor s-au desfasurat sub forma unui curs de instruire in domeniul producerii si utilizarii biogazului. Cursul a fost deschis prin alocutiunea domnului prof. dr. ing. Octavian Bologa, presedintele Filialei AGIR Sibiu. Au mai fost prezenti dna Astrid Cora Fodor, reprezentand Primaria Sibiu, dr. Ralf Utermohlen, coordonatorul programului european PROBIOPOL, reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si, respectiv, ai Ministerului Economiei si Finantelor, precum si un numeros auditoriu.
Cu aceasta ocazie au fost prezentate, sub forma unor lectii, o serie de comunicari importante si interesante, cum ar fi: Biogazul este profitabil, Potentialul biogazului in Romania, Amplasarea centralelor pe baza de biogaz, Legea 220/2008: baza dezvoltarii investitiilor in biogaz din Romania, Posibilitati de utilizare eficienta a biogazului, Proiectarea si realizarea unei instalatii de poligenerare pe baza de biogaz, Exploatarea economica a unei instalatii de poligenerare pe baza de biogaz, Posibilitati de valorificare a digestatului.
Cea de a treia zi a avut un caracter mult mai interactiv, prilejuind un schimb direct de pareri si experienta intre diversii participanti romani si germani, fabricanti de echipamente specifice, producatori agricoli, consultanti sau investitori, pe marginea celor prezentate in zilele precedente.
Este de asteptat ca in urma acestor evenimente, producerea de energie electrica si termica pe baza de biogaz, una dintre cele mai accesibile surse regenerabile de energie, sa se dezvolte mai puternic in Romania, atragand si un numar tot mai mare de ingineri, specialisti in acest domeniu sau in domeniile conexe.