Obiective comunitare
Data: 1-15 aprilie 2010
Obiective comunitare
Comisia Europeana a anuntat ca regiunea isi va indeplini obiectivul de a genera 20 la suta din energia sa din surse regenerabile, cum ar fi centralele electrice eoliene. Un raport al CE arata ca utilizarea de catre Europa a energiei verzi va creste de la 9 la suta in 2007 la 20,3 la suta in 2020. Comisia apreciaza ca majoritatea statelor din UE vor atinge sau vor depasi obiectivele individuale privind cresterea productiei energiei regenerabile, singurele exceptii fiind Belgia, Danemarca, Italia, Malta si Luxemburg. Cea mai mare parte a energiei regenerabile provine, in prezent, de la arderea biomasei, cum ar fi reziduuri forestiere si produse secundare din alte industrii.
Institut de cercetare in energie
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri reia procesul inceput in 2008 de transformare a Icemenerg Bucuresti (filiala a Translectrica), in primul institut de cercetare in energie din Romania. Icemenerg are ca obiect de activitate cercetarea stiintifica si ingineria tehnologica, precum si asistenta tehnica si service. Noul institut va prelua capitalul social si personalul filialei Transelectrica. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ care reglementeaza acest demers, crearea institutului national Icemenerg este necesara intrucit in Romania nu exista un astfel de institut de cercetare-dezvoltare dedicat energiei. De asemenea, Icemenerg va putea elabora studii de politici energetice pentru Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in contextul „manifestarii unor presiuni fara precedent asupra sectorului energetic, precum schimbarile climatice, scumpirea petrolului, protectia mediului inconjurator“.
O noua microhidrocentrala in bazinul hidrografic Brodina
Electromagnetica Bucuresti (ELMA) intentioneaza sa investeasca in acest an 10 milioane de euro in constructia unei microhidrocentrale si modernizarea unei alte unitati de productie a energiei electrice in bazinul hidrografic Brodina din judetul Suceava. „În general, pentru acest an investitiile sunt de circa 10 milioane de euro si sunt vizate constructia unei microhidrocentrale si modernizarea alteia din bazinul hidrografic Brodina. Cea mai mare parte din fondurile necesare pentru investitii vor proveni din profitul realizat de societate anul trecut, in jur de sase milioane de euro, iar restul vom vedea ulterior cum ii vom obtine. Societatea poate sa genereze lichiditati din activitate, dar am putea apela si la contractarea unor credite de la banci“, a declarat Teodor Buzatu, membru in Consiliul de Administratie al Electromagnetica. Suma estimata a investitiilor aprobate pentru acest an de actionarii Electromagnetica este cu 30 la suta peste valoarea bugetata din anul trecut, de 7,7 milioane euro.
Electromagnetica a inceput, in 2007, sa produca energie electrica in microhidrocentrale pe care le-a cumparat, in 2006, de la Hidroelectrica.