Primavara muzicala, la Ateneul Roman, cu Orchestra Inginerilor Petru Ghenghea
Data: 1-15 aprilie 2010
Concertul Orchestrei Inginerilor Petru Ghenghea din dimineata zilei de 14 martie 2010 a fost, parca, prin stralucirea si prospetimea sa, un semnal al venirii primaverii, entuziasmind publicul care a umplut pina la refuz Sala Mare a Ateneului Roman.
Se cuvine sa subliniem inca de la inceput prestatia dirijorului Andrei Iliescu, pentru ca am observat mai multe elemente care i se datoreaza si care au contribuit la realizarea unui concert de exceptie; prin alegerea instrumentului solistic – harpa – am recunoscut preocuparea constanta a conducatorului artistic al orchestrei de a aduce in fata spectatorilor lucrari, dar mai ales instrumente solistice deosebite, care au atras totdeauna mai mult interes din partea publicului si au adus o nota de prospetime in demersul muzical.
Programul concertului a cuprins uvertura Leonora nr. 3 de Ludwig van Beethoven, urmata de Concertul de harpa si orchestra de coarde, in si bemol major, op. 6 nr. 4 de Georg Friedrich Händel, prima parte a spectacolului incheindu-se cu Passacaglia de Händel, intr-un aranjament pentru orchestra de coarde; partea a doua a fost consacrata Simfoniei a treia, Scotiana, in la minor, de Felix Mendelsohn Bartholdy. Legat de alcatuirea programului, se cuvine, de asemenea, a face o apreciere pozitiva privind „indrazneala“ aratata de dirijor, in stabilirea succesiunii lucrarilor din spectacol. La citirea imediata a programului concertului, esti tentat sa gindesti ca dupa o deschidere triumfala cu o lucrare beethoveniana, nu poate urma decit una de aceeasi anvergura sonora, ori coborirea brusca intr-o atmosfera preclasica, de serenitate, cum este cea pe care o impune muzica lui Händel si, mai ales, harpa, ar putea produce o insatisfactie estetica. ?i totusi nu a fost asa: s-a mizat fericit pe sunetul cu totul special al harpei, care creeaza ea insasi o stare aparte de imponderabilitate muzicala, ca si pe contrastul de emotie dintre atmosferele celor doua lucrari. Apoi, „reintoarcerea“ catre atmosfera romantica a lui Mendelsohn Bartholdy a fost rezolvata in mod inspirat prin Passacaglia a aceluiasi Händel, pentru care s-a ales varianta orchestrala a compozitorului armean Aslamagian, plina de armonii, intr-o structura polifonica ampla, avantajata de o reprezentare intr-o sala precum cea a Ateneului Roman.
Ceea ce publicul a ascultat in sala Ateneului Roman a fost incintator!
Solistul concertului de Händel a fost reputatul harpist Ivan Ivan-Roncea, cel mai valoros instrumentist roman contemporan, solist al filarmonicii George Enescu si profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Este un artist remarcabil, care si-a demonstrat cu prisosinta arta constructiei si a sensibilitatii de exprimare.
Regalul spectacolului l-a constituit executia simfoniei a treia Scotiana. Aceasta lucrare de mare virtuozitate orchestrala constituie o proba majora pentru orice orchestra simfonica cu pretentii; si putem spune, cu toata convingerea, ca ansamblul inginerilor a trecut-o cu brio. Aceasta a fost, poate, incercarea cea mai dura la care au fost supusi artistii-ingineri si din care au iesit incununati cu succes. Simfonia Scotiana devine, prin executia realizata, una dintre lucrarile exponentiale din repertoriul Orchestrei Inginerilor Petru Ghenghea.
Prestatia artistica a orchestrei a fost la cea mai inalta cota, in toate lucrarile prezentate in concert, tinuta de ansamblu a orchestrei, atit cea muzicala, cit si cea scenica, fiind una de calitate. Pentru aceste valente dovedite, membrii orchestrei merita toate aprecierile noastre. Aprecieri deosebite dirijorului Andrei Iliescu nu numai pentru reusita exemplara a acestui spectacol, ci si pentru modul in care lucreaza cu acest ansamblu si priceperea de a-l aduce la forma de virf, in ziua concertului. Trebuie sa mentionam ca aceste aprecieri adresate dirijorului vin si din partea instrumentistilor care colaboreaza cu „inginerii“ in cadrul concertelor simfonice, care se declara incintati de profesionalismul aratat de dirijor.
Primirea de catre public a programului concertului a fost entuziasta, ovationind la scena deschisa, minute in sir, lucrarile orchestrale. O data in plus, a fost oferita dovada ca ansamblul inginerilor are un public fidel si avizat care isi iubeste performerii cu devotiune. Transmitem calde felicitari Orchestrei Inginerilor Petru Ghenghea pentru spectacolul de inceput de primavara sustinut pe scena Ateneului si ii dorim sa-si pastreze aceeasi consecventa in pregatirea marilor concerte ce vor sa vina!
Alte articole


