Viitorul la timpul prezent Energia regenerabila, sursa a prosperitatii orasului Avrig si a zonei adiacente
Data: 1-15 aprilie 2011
Primaria Avrig implementeaza o strategie complexa prin care isi propune ca orasul sa devina unul dintre centrele de referinta in valorificarea resurselor de energie regenerabila pana in 2020 si independent energetic pana in 2030. Conducerea administrativa a orasului considera ca primele efecte ale trecerii la realizarea obiectivelor propuse vor fi imediate si deosebit de benefice pentru evolutia generala a zonei si a judetului. Este vorba despre asigurarea unui mare avantaj competitiv sintetizat de diminuarea dependentei de surse fosile. Totodata, se va contracara activ schimbarea climatica, prin reducerea emisiilor de CO2. „Acest program va avea drept rezultate si crearea de locuri de munca – va fi, deci, un catalizator al activitatii economice –, facturi mai mici la utilitati si un oras cunoscut ca un loc ideal pentru a investi, a locui si a fi vizitat, as spune chiar dezvoltarea unui brand. Cei care vor investi aici vor avea avantajul ca se alimenteaza cu energie regenerabila, vor beneficia de facilitati fiscale, vor avea terenuri subventionate etc.“, declara edilul orasului, Arnold Klingeis, unul dintre cei mai tineri primari din tara, cel care se afla la originea elaborarii si aplicarii acestui veritabil Master Plan in domeniul energiilor regenerabile. In acelasi timp, se va schimba radical peisajul zonei, cu respectarea tuturor directivelor europene de protectie a mediului.
Pe termen lung, programul de investitii vizeaza, intre altele, dezvoltarea unui model integrat pentru eficientizarea productiei de energie verde, producerea de energie electrica cu ajutorul razelor soarelui, construirea unor statii energetice pentru valorificarea biogazului si a biomasei, constructia de microhidrocentrale pe raul Avrig si pe conducta de apa ce alimenteaza orasul.
Investitiile propuse prin programul Energie locala. Contributia locala pentru combaterea schimbarilor climatice. Model integrat pentru comunitati eficient energetice au ca scop transformarea orasului Avrig intr-un model energetic integrat prin: modernizarea si extinderea infrastructurii energetice; atragerea de investitii; implementarea masurilor de eficientizare energetica; crearea de locuri de munca in industria energiei regenerabile. „Politica energetica locala a aparut atat din convingerea ca intr-un viitor apropiat sunt necesare masuri pentru combaterea schimbarilor climatice, cat si pentru asigurarea competitivitatii economice prin alimentarea comunitatii locale cu energie alternativa. Tehnologia si inovatiile in solutiile energetice «curate» trebuie sa patrunda spre nivel local pentru a realiza o infrastructura energetica moderna care, in final, sa diminueze dependenta de resursele fosile“, sunt de parere edilii orasului.
Programul se axeaza pe masuri de eficientizare energetica (termoizolare, inlocuirea sistemelor individuale de incalzire), producerea de energie regenerabila si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Concret, la nivelul orasului Avrig, programul cuprinde urmatoarele proiecte: o microhidrocentrala pe raul Avrig; o microhidrocentrala pe conducta de alimentare cu apa a orasului Avrig; o centrala pe biomasa care sa asigure energie termica pentru zona de blocuri Marsa; platforma industriala Marsa si fosta unitate militara Marsa; o centrala pe biogaz care sa asigure energie termica pentru zonele rezidentiale din oras si Centrul pentru Energie Regenerabila Avrig Sud; o centrala fotovoltaica in zona Avrig Sud; retele de distributie Avrig si Marsa; retea de transport energie regenerabila produsa pe acoperisurile cladirilor institutiilor publice si ale blocurilor de locuinte; izolare termica si montarea de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuinte.
Un aspect foarte important subliniat de primarul Arnold Klingeis consta in faptul ca asigurarea materiei prime pentru alimentarea centralelor care vor functiona pe baza de biomasa va conduce la sprijinirea zonelor agricole ineficient exploatate, prin plantarea de miscantus, rachita energetica sau alte plante energetice. „Vom valorifica niste terenuri inutile si vom crea locuri de munca la nivel local. Este binecunoscuta situatia in care se afla unele comunitati din mediul rural, unde o parte importanta a populatiei este pensionara, iar o alta parte este beneficiara de ajutoare sociale, si unde nu exista nicio strategie de dezvoltare viitoare. Acolo, in general, nu se mai produce nimic; totul este – sa zic asa – intr-o adormire generala. In astfel de zone, asemenea culturi pot fi o solutie. De ce sa importam energie exorbitant de scumpa daca dispunem de capacitatea, la nivel local, de a o produce? Sa transformam mediul rural din consumator in producator. Cred ca sectorul energiilor regenerabile poate fi, in momentul de fata, o solutie pentru a iesi din aceasta situatie de «adormire» economica“. La Avrig exista deja o plantatie de miscantus pe o suprafata de un hectar, iar pe alte 5 ha se va cultiva rachita energetica.
In aceast context, a fost propus si un proiect la Comisia Europeana, Urbenenergy (Energie urbana), aprobat in noiembrie 2009 de comitetul de monitorizare URBACT, al carui obiectiv principal este de a dezvolta un cadru integrat financiar, social, de politici si afaceri locale in vederea imbunatatirii eficientei energetice si utilizarea optima a resurselor regenerabile de energie, ca un model inovativ, integrat pentru crearea unui mediu urban eficient energetic, in orasele mici si mijlocii. Obiectivul pe termen lung al proiectului este de a transforma zonele rezidentiale din consumatori energetici in producatori energetici. Reteaua proiectului este compusa din mai multi parteneri, tari ale Uniunii Europene. Orasul Avrig este liderul proiectului Urbenenergy. „Fiecare dintre orasele participante la Urbenenergy a aderat la strategia si viziunea propuse de Avrig, iar conducatorii acestora sunt de acord sa faca toate demersurile pentru ca localitatile lor sa devina independente energetic prin folosirea resurselor regenerabile. Problematica proiectului isi propune crearea unui mediu urban eficient energetic prin dezvoltarea unor cadre integrate privind imbunatatirea eficientei energetice si utilizarea optima a surselor de energie regenerabile“, a spus Arnold Klingeis. Partenerii initiali ai proiectului Urbenenergy sunt orasele Pyrgos (Grecia), Dve Mogili (Bulgaria), Tulin (Austria), Durham (Marea Britanie), ulterior la acestea aderand alte localitati.
Precizam ca, potrivit primarului, proiectul de utilizare a energiilor alternative va costa peste 50 de milioane euro, bani care vor proveni, intre altele, din fonduri locale, din fonduri europene, din sponsorizari. „Cu 50 de milioane euro, Avrigul va deveni un model in Europa din acest punct de vedere, precum Güssing in Austria, un alt model foarte renumit, unde energia regenerabila a creat o dezvoltare economica importanta si care furnizeaza in prezent energie pentru multe alte localitati din zona“.