Blitz
Data: 1 - 15 aprilie 2013
? UE si-a redus emisiile de CO2 cu 1,4% in 2012. Emisiile provenite de la centralele electrice si fabricile care intra sub incidenta schemei UE de comercializare a emisiilor (ETS) au scazut cu 1,4% anul trecut. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, cifrele provenite de la cele aproximativ 89% din cele 12 000 de instalatii UE ETS confirma faptul ca emisiile raportate au inregistrat o scadere modesta, pana la 1,79 miliarde de tone in 2012. De asemenea, datele au aratat un declin de 0,4% al emisiilor din sectorul de energie, pe care analistii Bloomberg New Energy Finance (BNEF), citati de green-report.ro, l-au atribuit cersterii cu 13% a productiei de energie electrica din surse regenerabile. Totodata, sectoare industriale (precum ciment, sticla, otel) au inregistrat o scadere de 3,9% a emisiilor.
? 65 de cladiri „verzi“ in Romania. Potrivit unui raport elaborat de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC), in parteneriat cu NAI Romania, in tara noastra sunt 65 de cladiri „verzi“: 17 sunt certificate international sau in curs de certificare, iar 48 au audit energetic A. O cladire poate fi certificata „verde“ daca asigura acces facil la mijloacele de transport, asigura iluminatul natural, ofera eficienta energetica sporita si flexibilitate in utilizarea spatiului.
? 200 milioane de euro pentru redezvoltarea zacamantului Suplacu de Barcau. OMV Petrom a anuntat ca va investi pana in 2015 circa 200 de milioane de euro in redezvoltarea zacamantului Suplacu de Barcau, pentru deblocarea unor rezerve suplimentare de hidrocarburi. Prin forarea de sonde suplimentare, modernizarea echipamentelor si implementarea de tehnologii noi in cadrul unor zacaminte mature se urmareste imbunatatirea factorului de recuperare pentru titei si gaze, reducerea consumurilor tehnologice si energetice si a impactului asupra mediului. Zacamantul Suplacu (judetul Bihor) este exploatat de peste 50 de ani si asigura circa 10% din productia de titei a OMV Petrom in Romania. Proiectul de redezvoltare prevede forajul suplimentar a 105 sonde, implementarea de tehnici moderne pentru cresterea factorului de recuperare a hidrocarburilor, construirea unui nou parc de colectare si a unei instalatii de tratare a apei reziduale, precum si modernizarea sistemului de evacuare a gazelor si a sistemului de comprimare a aerului.
? Gazele de sist ar putea fi impozitate diferit fata de cele conventionale. Sistemul de taxare a gazelor de sist si a celor extrase din Marea Neagra ar putea fi diferit fata de cel aplicat gazelor conventionale, dar trebuie vazut daca Romania dispune de astfel de resurse, a declarat, intr-un seminar pe tema energiei, ministrul delegat pentru Energie, Constatin Nita. „Se face o confuzie intre explorare si exploatare“, a afirmat ministrul, care a subliniat ca redeventa pentru gazele de sist va fi aplicata si stabilita doar atunci cand se va incepe exploatarea.