In memoriam prof. dr. ing. Victor Gioncu
Data: 1 - 15 aprilie 2013
La data de 30 martie 2013 ne-a parasit, cu putin timp inainte de a implini varsta de 80 de ani, profesorul doctor inginer Victor Gioncu, membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.
S-a nascut la Arad, la data de 19 august 1933. A absolvit in 1957 Institutul Politehnic din Timisoara, Sectia Constructii Civile si Industriale. A sustinut in 1971 teza de doctorat cu titlul Comportarea si calculul cupolelor din beton armat. Si-a inceput activitatea profesionala ca sef de santier (1957 - 1958), continuand apoi ca proiectant principal (1958 - 1964), cercetator stiintific la Filiala INCERC Timisoara (1964 - 1972), conferentiar la Institutul Politehnic - Timisoara (1972 - 1985), director al Filialei INCERC Timisoara (1985 - 1994), profesor titular la Institutul Politehnic - Timisoara (1994 - 2003), apoi profesor consultant. Din 1991 a fost conducator de doctorat.
A desfasurat o activitate stiintifica de o varietate rar intalnita, facandu-se larg cunoscut si apreciat pe plan international. Apreciez ca domeniul in care s-a manifestat in modul cel mai convingator a fost acela al stabilitatii structurale, unde a continuat traditia scolii timisorene reprezentate de profesorii Josef Appeltauer (emigrat in Germania) si Thomas Bartha (emigrat in Anglia), traditie pe care a ridicat-o la un si mai inalt nivel. Alaturi de aceasta, cred ca trebuie mentionate in primul rand preocuparile privind structurile metalice si ingineria seismica.
A fost autorul sau coautorul unui numar impresionant de publicatii: 16 carti (dintre care 7 in limba engleza), aproape 300 de articole si comunicari. A proiectat peste 100 de lucrari executate. A participat la peste 60 de conferinte nationale sau internationale, fiind de multe ori invitat ca raportor sau membru al comitetelor de organizare.
Larga recunoastere internationala de care s-a bucurat a facut ca sa i se confere calitatea de profesor onorific al Universitatii Tehnice din Budapesta si sa fie invitat in calitate de profesor si conferentiar al unor universitati din Italia, Belgia, Germania, Ungaria, Slovacia, Brazilia, Japonia, Columbia. A fost membru al unor asociatii profesionale nationale (AICPS) si internationale (ECCS, IASS, SSRC). A primit 5 premii nationale sau internationale pentru cartile publicate sau constructiile proiectate.
A fost membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (Sectia de Constructii si Urbanism), distingandu-se in special prin activitatea desfasurata in cadrul Filialei Timisoara. A fost presedintele Societatii Banatene de Inginerie Seismica.
L-am cunoscut din 1964, de cand am devenit colegi de institut la INCERC. I-am apreciat in permanenta, in mod deosebit, calitatile profesionale si general umane si prietenia.
Alte articole



