INMA: Produs inovativ pentru plantat salcie energetica
Data: 1 - 15 aprilie 2013
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare - INMA Bucuresti a dezvoltat, in cadrul proiectului Promovarea in Romania a tehnologiei de cultivare a salciei energetice (salix viminalis) ca sursa alternativa de energie curata, derulat pe programul PARTENERIATE - 2011, un echipament tehnic inovativ destinat plantarii mecanizate cu butasi normali, in diferite scheme si adancimi de lucru dirijate, a salciei energetice ca sursa pentru producerea de biomasa sau perdea forestiera.
Echipamentul tehnic de plantat salcie energetica are in componenta un cadru anterior care permite cuplarea la mecanismul de suspendare in trei puncte al tractorului si reglarea continua a elementelor de plantare pe intreaga sa lungime si un cadru posterior care asigura montajul celor doua sectii de plantat si a marcatoarelor de urma stanga/dreapta prevazute cu cilindri hidraulici pentru actionare. Fiecare sectie de plantat este compusa din: mecanismul de plantat de tipul disc cu brate si pensete de prindere butasi, sistemul de antrenare prevazut cu elemente de prindere articulata si angrenaj cu roti dintate pentru transmiterea miscarii de la roata de antrenare si tasare, patina stanga si patina dreapta pentru reglajul adancimii de lucru, brazdarul asamblat prevazut cu un cutit agresiv in partea din fata pentru patrundere progresiva si niste aripioare laterale pentru maruntire, spatarul si bancheta care asigura un confort ridicat datorita pozitiei de lucru ergonomice pentru muncitor si laditele pentru butasi.
Procesul de lucru al echipamentului tehnic presupune realizarea a trei operatii: deschiderea rigolei de catre brazdar; plantarea butasului de salcie energetica, efectuata de catre mecanismul de plantare; tasarea solului de catre rotile sistemului de antrenare si tasare. Deschiderea rigolei presupune taierea solului in plan vertical pe o adancime „a“ si o latime „b“, deformarea si deplasarea solului taiat in plan orizontal, in vederea realizarii rigolei. Plantarea se face de catre mecanismul de plantare in cate doua randuri la distante de 75 cm intre ele, urmat de un spatiu liber de 150 cm, dupa care iar doua randuri cu distante intre ele de 75 cm. La realizarea echipamentului tehnic au fost utilizate solutii care au facut obiectul unei cereri de brevet de inventie inregistrata la OSIM cu numarul A01029 / 18.12.2012.
Echipamentul tehnic de infiintat salcie energetica prezinta urmatoarele avantaje: permite plantarea la adancimi dirijate si distante intre randuri reglabile corespunzatoare schemei de plantare si in functie de cerintele agrotehnice ale soiului adoptat; are o constructie simpla, compacta si este fiabil.
INMA Bucuresti a fost distins cu Premiul AGIR pentru realizari ingineresti deosebite, intre care: in anul 2011 pentru Instalatie de irigat cu rampa si tun de udare si Echipament pentru recoltat furaje; in anul 2012 pentru Agregat multifunctional de lucrat solul in exploatatiile agricole si Echipament tehnic pentru semanat plante prasitoare, fertilizat si distribuit insecticide sub forma de microgranule.
Alte articole


