Simpozionul national interdisciplinar „Stiinta si Arta, interferente si complementaritate“
Data: 1 - 15 aprilie 2015
La 20 martie a.c. a avut loc, la Constanta, Simpozionul national interdisciplinar Stiinta si Arta, interferente si complementaritate. Manifestarea s-a bucurat de o participare deosebita si o mediatizare importanta. Putem afirma, fara nicio exagerare, ca participantii din Constanta, Bucuresti, Targu-Mures, Galati, Targoviste si din alte localitati au realizat impreuna un simpozion de tinuta academica. Detalii despre simpozion pot fi gasite la adresa: http://agir-constanta.ro/simpozionul-national-interdisciplinar-stiinta-si-arta-interferente-si-complementaritate-20-03-2015/.
Ne-a onorat faptul ca deschiderea lucrarilor seminarului a fost facuta de prof. univ. dr. Sorin Rugina, rectorul Universitatii Ovidius din Constanta, o personalitate stiintifica recunoscuta, care a apreciat laudativ tematica si continutul prezentarilor. A propus sustinerea anuala a simpozionului si extinderea colaborarii cu partenerii si pe alte teme.
Reactia profesionistilor din cele doua domenii, al ingineriei si al artei (muzica, arte vizuale, teatru) a fost una deosebita, care a depasit cu mult asteptarile initiale. Au fost prezentate 23 de lucrari, foarte diverse ca perspectiva de a privi stiinta si arta (ca discipline complementare, aflate in interferenta). Un lucru remarcabil, bine apreciat de participanti, a fost faptul ca lucrarile au fost publicate, in detaliu, in Buletinul AGIR, An XX, nr.1/2015 cu trei zile inainte de inceperea simpozionului, lucru foarte rar in Romania. Prezentarile au fost facute atat de ingineri (care au realizari deosebite in domeniul artei), cat si de artisti (cu lucrari referitoare la utilizarea stiintei in arta). Au fost abordari teoretice (conceptuale) si tehnice (concrete, cu aplicabilitate practica, realizata, in mare parte, chiar de cei care le-au sustinut). Din prezentarile facute a rezultat si faptul ca cel mai mare castig al unei abordari interdisciplinare si integrate, cel putin la nivelul celor trei componente analizate (stiinta, arta si ingineria), este facilitarea dezvoltarii inovarii si creativitatii - atat de necesare si importante in societatea viitorului.
Principalele obiective specifice propuse participantilor au fost: transfer de cunostinte referitoare la tematica abordata; corelarea abordarii academice cu cerintele societatii, pornind de la bunele practici si tendinte existente in lume; propuneri pentru imbunatatirea sistemului educational in vederea pregatirii viitorilor specialisti, pentru a putea raspunde la provocarile deosebite generate de societatea viitorului (societatea cunoasterii); schimb de experienta intre participanti; identificarea unor viitoare colaborari intre participanti.
Atingerea obiectivelor propuse a fost confirmata de aprecierile si propunerile participatilor transmise dupa terminarea simpozionului. Exemplificam, in continuare, cu prezentarea a trei dintre ele; celelalte se regasesc pe site-ul mentionat anterior.
„(...) Multumesc echipei coordonatoare pentru eforturile depuse in organizarea acestui eveniment care a depasit asteptarile personale in privinta calitatii informatiilor difuzate. Felicitari tuturor persoanelor implicate! Astept sa fiu invitat si sa particip la o noua editie in 2016.“ (ing. Ovidiu ?utuianu, Cercul Literar al Scriitorilor Ingineri - Literar-Ing din Bucuresti).
„?in sa va felicit pentru eveniment si sa va multumesc pentru oportunitatea pe care mi-ati oferit-o prin acceptarea in cadrul acestui simpozion. Apreciez ca discutiile din cadrul simpozionului au avut un nivel ridicat. Asa cum l-am receptat eu (si am participat si la alte evenimente de gen), cred ca se sustine propunerea ca evenimente ulterioare sa se poata desfasura pe parcursul a doua zile.“ (drd. Iulian Enache, Universitatea de Arte din Targu-Mures / Teatrul de Stat Constanta).
„(...) As dori sa va felicit si sa va multumesc pentru ca datorita efortului dvs., al domnului conf. univ. dr. Ion Codrescu si al intregii dvs. echipe, am avut oportunitatea sa cunosc cativa oameni de mare calitate si sa audiez lucrari foarte, foarte interesante. Personal, consider ca am asistat la un real schimb de idei la nivel cultural/stiintific si didactic, ne-am impartasit in mod sincer unii altora gandurile, indoielile, asteptarile noastre din perspectiva interdisciplinara sau circumscrisi propriului domeniu de activitate. Am descoperit ca si oamenii de stiinta sunt artisti si viceversa - daca mi-e permis. A fost onoranta prezenta dlui rector la deschidere, fapt ce atesta prestigiul si pretuirea de care va bucurati... Mi-ar face mare placere sa va putem invita in curand si noi la Galati la un eveniment similar, organizat cu acelasi profesionalism, insa, deocamdata, pot doar sa sper ca vom reusi si noi sa construim colective interdisciplinare creative, capabile sa depaseasca rutina.“ (conf. univ. dr. Negoescu Liliana, Universitatea „Dunarea de Jos“ din Galati).
Nu putem incheia fara sa multumim atat participantilor, cat si echipei de coordonare a simpozionului: conf. univ. dr. Daniela Hantiu, decan al Facultatii de Arte - Universitatea Ovidius din Constanta; conf. univ. dr. Ion Codrescu, Facultatea de Arte - Universitatea Ovidius din Constanta; prof. dr. ing. Nicolae Vasile, presedinte al Cercului Literar al Scriitorilor Ingineri (Literar-Ing) - AGIR, precum si ing. dipl. Nicolae Fildan, presedinte al Sucursalei AGIR Constanta.