Blitz
Data: 1-15 aprilie 2018
● Workshop-uri pentru transferul rezultatelor cercetării către IMM-uri. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA derulează, în cadrul Programului Operaţional Competitivitate, axa prioritară Cercetare, Dezvoltare tehnologică şi Inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor, proiectul Dezvoltarea capitalului intelectual prin transfer de cunoştinţe în domeniul materialelor avansate - impact asupra creşterii productivităţii muncii şi volumului producţiei în întreprinderi - PHOENIX. În cadrul proiectului, s-au organizat recent trei workshop-uri de Materiale Carbonice, Materiale Magnetice, Materiale Ceramice prin care ICPE-CA a prezentat oferta de cercetare a celor trei laboratoare. Potrivit ICPE-CA, workshop-urile au încurajat interacţiunea laboratoarelor departamentului de Materiale Avansate din institut cu întreprinderile, astfel încât să se faciliteze accesul acestora la expertiza şi infrastructura de cercetare a ICPE-CA, în vederea transferului rezultatelor cercetării către IMM-uri.
● Microprocesoare pentru supercalculatoarele viitorului. EPI (European Processor Initiative) este consorțiul european ce are ca obiectiv proiectarea, dezvoltarea și introducerea pe piață a unui microprocesor cu consum redus de energie, unul dintre elementele esențiale necesare pentru construirea de supercalculatoare europene cu supracapacitate de procesare (adică posibilitatea de a efectua un miliard de miliarde [1018] operațiuni pe secundă). Acesta a fost prezentat publicului de Comisia Europeană (CE) la 23 martie a.c. „Datorită acestor noi tehnologii europene, oamenii de știință și sectorul industrial european vor avea acces la o tehnică de calcul de înaltă performanță și eficientă din punct de vedere energetic. Acest lucru va aduce beneficii Europei ca lider în domeniul științific și în ceea ce privește competitivitatea industrială, competențele tehnice și de know-how, precum și întregii societăți", au subliniat reprezentanţii CE. Contribuția financiară a UE la această inițiativă este estimată să ajungă la 120 milioane euro.
● Dispozitiv care obține apă potabilă din aer fără a consuma resurse. Compania indiană Uravu a conceput un dispozitiv pasiv care folosește energia termică solară pentru a transforma vaporii din aer în apă potabilă, informează green-report.ro. Dispozitivele Aqua Panels nu necesită electricitate și au nevoie doar de un cartuș mineralizant. Sistemul este construit cu doar două componente: un material higroscopic care absoarbe și stochează vaporii de apă din aer și un colector solar, similar cu instalațiile solare pentru încălzirea apei, care încălzește rapid vaporii. Aceștia se transformă în apă odată ce se răcesc. Aparatul absoarbe vaporii peste noapte, iar materialul higroscopic este încălzit în timpul zilei. Prototipul actual generează în jur de 50 litri pe zi, dar constructorii speră să dezvolte un dispozitiv care să producă 2000 litri pe zi.