Evolutii ale transporturilor feroviare si rutiere, sub impactul progresului stiintifico-tehnic si al proceselor de integrare europeana si globala
Data: 1-15 aprilie 2018
Grupajul de articole pe care-l supunem atenţiei cititorilor - deşi tratează teme diverse - vizează, toate, o caracteristică esenţială a transporturilor feroviare şi rutiere din perioada actuală, respectiv demersurile îndreptate spre adaptarea repetată la transformările de ordin tehnologic la scară naţională, europeană şi mondială. Cum se va vedea, numeroase aspecte de ordin tehnic - care privesc cu precădere profesia de inginer - sunt abordate şi prin prisma exigenţelor economiei aflate în plin proces de dezvoltare durabilă. De aici, accentul pus şi pe elementele de ordin ecologic şi social.
România EUROEST, 20 de ani de progres şi implicare în tehnologia feroviară
Aniversare marcată de o nouă premieră națională
ROMÂNIA EUROEST S.A., înființată în anul 1998, având inițial ca obiect de activitate repararea mijloacelor de transport feroviar, locomotive și vagoane, și-a diversificat și dezvoltat permanent domeniile de activitate. Astfel, în anul 1999, a debutat și pe piața operatorilor de transport marfă și manevră feroviară, iar din anul 2013 s-a dedicat și unui spectaculos proces de modernizare a materialului rulant de tracțiune, și anume cel al locomotivelor de manevră.
Acest din urmă domeniu n-ar fi fost posibil fără sprijinul și colaborarea unui client preocupat de eficientizarea activității de manevră - ArcelorMittal Galați - și fără alegerea unor firme colaboratoare competente, precum INDA Craiova, Reșița Reductoare, Integral Consulting R&D, Tehnoind și, nu în ultimul rând, fără o echipă inimoasă şi preocupată de progresul tehnic.
Începuturile unor astfel de modernizări datează din anul 2005, când s-au realizat, pentru ArcelorMittal Galați, primele două locomotive de manevră (LDH) cu telecomandă prin radio (Integral Consulting R&D), urmate de încă opt locomotive (etapa a doua de modernizare) în anul 2008.
Următorii pași în modernizarea locomotivelor de manevră pentru ArcelorMittal Galați au fost Robotul Electric de Manevră (două bucăţi, în anul 2014) şi Locomotiva Electrică cu Acumulatori (LEA) - 9 bucăţi, dintre care patru bucăţi cu performanțe îmbunătăţite - între anii 2015 - 2017.
Activitățile de întreținere și reparații pentru toate aceste locomotive în exploatare la ArcelorMittal Galați sunt realizate exclusiv de România EUROEST.
Realizarea, în premieră națională, a locomotivelor electrice cu acumulatori - LEA a făcut obiectul unui Premiu onorific al AGIR pe anul 2016, ca o recunoaștere a meritelor întregii echipe care a colaborat la proiectul LEA, precum și al „Premiului de Excelență în domeniul feroviar" acordat de Club Feroviar și Asociația Industriei Feroviare din România pe anul 2017.
Cea mai recentă realizare, locomotiva HYBRID LHy-M, a fost prezentată în anul aniversar 2018, la 22 februarie, în Gara CFR Constanța, în prezenţa unei numeroase asistenţe compuse din reprezentanţi ai operatorilor de transport/manevră feroviară, fabricanți, reprezentanți ai unor bănci de investiții, Asociaţiei Industriei Feroviare, Club Feroviar, AFER etc. precum şi ai conducerii domeniului cercetării din România, prin persoana prof. Adrian Curaj, directorul general al Unităţii Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
Locomotiva HYBRID de manevră, LHy-M, a pornit de la o idee și o finanțare îndrăzneață a România EUROEST, ulterior cofinanțată și de UEFISCDI (45%), prin proiectul de cercetare desfășurat în perioada decembrie 2016 - decembrie 2017, în cadrul Programului Național de Cercetare-Dezvoltare-Inovare PNCDI III. Coordonatorul proiectului de cercetare a fost România EUROEST, partenerul pentru cercetare a fost Integral Consulting R&D, iar realizarea prototipului a fost sprijinită de partenerii menționați.
Această nouă locomotivă este o premieră mondială privind transformarea unei locomotive diesel hidraulice LDH1250 CP într-o locomotivă „plug-in Hybrid".
Din locomotiva diesel hidraulică de 1250 CP s-au păstrat: sașiul (care a fost consolidat și balastat), capota mare, capota mică și cabina, boghiurile complete cu axele cardanice, precum și rezervoarele de aer și combustibil. Amplasarea echipamentelor, pupitrele de comandă etc. au fost complet modificate.
Noile componente principale introduse, așa cum rezultă și din schița de mai jos, sunt:
▪ Grupul electrogen, care îndeplinește ultimele exigențe și reglementări europene privind emisiile poluante;
▪ Reductorul;
▪ Bateriile de acumulatori Li-Ion - care pot asigura serviciul de manevră în majoritatea timpului;
▪ Convertoarele de tracțiune de curent alternativ, special concepute pentru a încărca bateria, fără niciun alt echipament suplimentar la bord. Încărcarea bateriilor se face în timpul frânării electrodinamice recuperative, precum și la intervale de timp în care se face o încărcare rapidă;
▪ Computer de bord pentru comenzi și protecții comenzi frânare/tracțiune - SELECTRON;
▪ Echipamente moderne (sistem Freedom) pentru comanda prin radio de la distanță - LAIRD Technology;
▪ Sistem de frână modernă, cu comandă electropneumatică - KNORR-BREMSE;
▪ Motoare electrice asincrone pentru tracțiune electrică - Tehnoind;
▪ Electrocompresor elicoidal de aer.
Nu în ultimul rând, trebuie amintite şi soluțiile inovatoare principale, precum:
▪ Sistemul de încărcare rapidă, cu curenți mari, a bateriilor Li-Ion. Monitorizarea și managementul frânării electrodinamice cu recuperare, a încărcării și temperaturii bateriilor, a rețelei - INDA Craiova;
▪ Dimensionarea și integrarea pe locomotivă a grupului electrogen, a compresorului elicoidal de aer, a pupitrelor de comandă și a celorlalte echipamente, Managementul fabricației - România EUROEST;
▪ Sistem de comenzi tracțiune/frânare electropneumatică, protecții și diagnoză cu computer ultima generație SELECTRON; configurare și soft aplicație - Integral Consulting R&D, pentru corelare cu echipamente şi comenzi locale sau de la distanță ale LHy, protecții (antiblocaj etc.), diagnoză;
▪ Sistem de comandă de la distanță, ultima generație - Freedom, firma LAIRD Technologies;
▪ Proiectarea unui reductor adecvat, special pentru aceste locomotive - Reșița Reductoare;
▪ Sistematizarea instalației de frână electropneumatică, montată într-un panou centralizat proiectat de România EUROEST.
Avantajele acestei variante de locomotive de manevră sunt: • reducerea costurilor de mentenanță cu până la 75% în primii cinci ani de exploatare şi cu circa 60% în următorii ani; • reducerea consumului de motorină, ulei şi a emisiilor de noxe, între 50% şi 100% (în cazul încărcării bateriei de la rețeaua fixă); • asigurarea unui coeficient de disponibilitate de minimum 95%.
În toate variantele de modernizare sunt alese soluții care să asigure costuri reduse de investiţii, iar cheltuielile de exploatare (consumuri, reparații, piese, servicii de manevră prin telecomandă etc.) sunt optimizate pentru ca beneficiarul să poată obține maximum de economii.
În aceste condiții, investiția necesară unei astfel de modernizări, care se ridică de la suma de 420 000 - 500 000 euro (varianta de bază LEA) până la suma de 600 000 - 678 000 euro (varianta de bază LHy), se amortizează într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 4 ani (în funcție de varianta de modernizare, regimul de exploatare și de optimizare a costurilor la operator)!
România EUROEST, în colaborare cu o bancă, a prezentat, de asemenea, celor interesaţi, și variante de finanțare a investiției cu ajutorul unor credite, astfel ca o mare parte a ratelor să poată fi achitată din economiile realizate prin exploatarea locomotivei modernizate.
Fundamentarea prețurilor, a economiilor ce se obțin în exploatare, reducerea noxelor și creșterea fiabilității şi, implicit, a disponibilităţii sunt argumente convingătoare pentru orice operator de servicii de manevră cu locomotive diesel pentru luarea unei decizii privind efectuarea unor astfel de modernizări.
România EUROEST stă la dispoziția operatorilor pentru a configura împreună variantele optime de modernizare și scheme inovative de finanțare, adecvate fiecărui utilizator.
În final, ca o concluzie, se cuvine a menționa faptul că România dispune de resurse intelectuale cu inițiative și preocupări inovatoare, care se bucură și de sprijinul moral și material al UEFISCDI, resurse, însă, insuficient valorificate.
Ing. Octavian Udrişte
A fost testat cel mai modern sistem de semnalizare şi dirijare a traficului feroviar
Pe tronsonul Arad - Curtici şi retur s-a efectuat, la 28 martie a.c., un test de probă cu o locomotivă dotată cu echipament computerizat, având ca scop verificarea modului de funcţionare a noilor instalaţii de centralizare electronică şi de dirijare a traficului feroviar, prin sistemul ERTMS/ETCS nivel 2/GSM-R.
Testul de probă a fost efectuat în prezenţa unei delegaţii comune CFR SA - ALSTOM, în vederea demarării procedurilor de recepţie la terminarea lucrărilor de implementare a sistemului pe tronsonul Frontieră - Curtici - Arad - km 614.
Noile instalaţii de centralizare electronică şi de dirijare a traficului feroviar prin sistemul ERTC/ERTMS (nivel 2)/GSM-R din staţiile Glogovăţ, Şofronea, Arad şi Curtici contribuie în mod direct la sporirea siguranţei circulaţiei şi la creşterea capacităţii de transport.
Dirijarea traficului feroviar se realizează, de asemenea, din cel mai modern Centru de Management al Traficului, amplasat în Arad, de unde se coordonează în sistem computerizat toată circulaţia trenurilor de pe tronsonul Frontieră - Curtici - Arad - Glogovăţ, prin utilizarea unor echipamente şi tehnologii de ultimă generaţie care transmit în timp real dispecerilor informaţii despre parcursul trenurilor, viteza de circulaţie, starea tehnică a componentelor infrastructurii, gradul de încălzire a osiilor trenurilor, precum şi date necesare organizării traficului în staţiile de cale ferată.
„Această nouă tehnologie de monitorizare şi coordonare în sistem computerizat a traficului feroviar permite creşterea cu 25% a capacităţii de circulaţie în staţiile de cale ferată, reducerea timpului de efectuare a parcursurilor la intrare în staţii, coordonarea automată a traficului cu sistemul de informare a publicului călător, prin actualizarea în timp real a informaţiilor pe panourile de afişaj din gări şi de la peroane", se precizează într-un comunicat al CFR SA.
„Sistemul european de semnalizare şi dirijare a traficului feroviar, ERTMS/ETCS nivel 2/GSM-R, implementat pe tronsonul Frontieră - Curtici - Arad - km 614 oferă operatorilor de transport o infrastructură modernizată interoperabilă la nivel european, iar călătorilor servicii de transport la standarde europene, prin creşterea gradului de siguranţă şi durate mai mici de călătorie", a declarat Ion Gavrilă, director general al CFR SA.
Proiectul de modernizare a tronsonului Frontieră - Curtici - Arad - km 614 pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h a fost realizat de Asocierea ALSTOM - SWIETELSKY - ASTALDI - EUROCONSTRUCT - DAFORA şi a cuprins lucrări complexe de reabilitare a infrastructurii și suprastructurii feroviare, lucrări de instalații electrificare, semnalizări și telecomunicații, inclusiv GSM-R, construirea celui mai modern centru de management al traficului, precum și construcții civile. Proiectarea și implementarea tuturor lucrărilor legate de centrul de control al traficului, sistemul european de semnalizare feroviară ETCS Nivelul 2, centralizarea electronică, sistemele de informare a pasagerilor și modernizarea sistemului de electrificare a căii ferate, prin substații de tracțiune electrică au fost realizate de compania ALSTOM.
Studiu PwC - Mega-tendințele pieței auto: până în 2030, 55% din totalul de mașini noi ar putea fi electrice
Conform studiului „Cele cinci dimensiuni ale transformării industriei auto", realizat de PwC, piața auto va suferi schimbări radicale până în anul 2030. Ca rezultat al noilor concepte de „sharing", parcul auto al Europei ar putea să scadă de la 280 de milioane la 200 de milioane de autovehicule și de la 270 de milioane la 212 milioane în Statele Unite ale Americii. În schimb, China este așteptată să-și dezvolte parcul auto și să atingă 280 de milioane de autoturisme, de la 180 de milioane, cât are în prezent.
Până în 2030, unul din trei kilometri parcurși va fi în regim „shared"
De o importanță aparte în această situație va fi creșterea conceptelor de „low-cost sharing" previzionate de PwC. „Într-o foarte scurtă perioadă de timp, condusul propriei mașini va deveni tot mai puțin practicat, în vreme ce vom asista la dezvoltarea unor concepte de mobilitate urbană de tip «low-cost sharing». Acest nou concept de mobilitate va fi stimulat și de extinderea aglomerărilor urbane și de incapacitatea rețelelor publice de transport de a ține pasul cu ritmul acestei extinderi", este de părere Daniel Anghel, Partener, lider al echipei de servicii pentru sectorul automotive din PwC România. Studiul PwC previzionează faptul că, până în anul 2030, mai mult de unul din trei kilometri va fi parcurs printr-o formă sau alta de „sharing".
Mașinile electrice și cele autonome vor accelera schimbarea
Această schimbare către „ride-sharing" este strâns legată de două mega-tendințe ale pieței auto: popularizarea autovehiculelor electrice și avansul foarte puternic al dezvoltării mașinilor autonome. În scenariul PwC, până în 2030, 55% din totalul de mașini noi ar putea fi electrice, în timp ce motoarele convenționale, cu combustie internă, vor ieși, încet-încet, de pe piață.
Aceste evoluții ale pieței auto sunt prevăzute să se petreacă, în mare parte, în paralel în Europa și Statele Unite. În China, pe de altă parte, adoptarea mobilității autonome și a celei în regim „ride share" se va petrece mult mai rapid, comparat cu țările din Vest. Acest lucru ar putea face din China principala țară pentru transformarea industriei auto.
„Diferitele concepte, dezvoltări și inovații ale industriei se vor antrena una pe cealaltă în crearea de noi modele de utilizare a mașinilor viitorului. De exemplu, mașinile electrice sunt considerate a fi mai robuste comparativ cu cele care au motoare cu ardere internă, datorită sistemului de propulsie mai simplu. Acest lucru s-ar putea traduce într-un avantaj semnificativ pentru conceptul de «ride-sharing». Pe de altă parte, mașinile autonome, indiferent de tipul de propulsie, au șanse mari să devină un fel de «taxiuri robot» atunci când cele două concepte sunt aduse împreună. În altă ordine de idei, dacă analizăm dezvoltarea mașinilor electrice prin prisma rețelelor inteligente de transport de electricitate, acestea vor putea fi capabile să accepte curentul nefolosit de aceste automobile odată ajunse la destinație și nu vor mai fi folosite o perioadă de timp", este de părere Daniel Anghel, liderul Diviziei Auto din cadrul PwC România.
Traficul auto se va schimba dramatic
Combinarea diverselor mega-tendințe va însemna de fapt schimbarea dramatică a modelului de trafic auto. Cum din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă către „car-sharing" este foarte posibil ca, până în 2030, să fie mult mai puțini proprietari de autoturisme. Cu toate acestea, în același timp, traficul la nivel individual se va dezvolta masiv. Distanțele parcurse în interes personal, la nivelul Europei, ar putea crește cu 23% până în 2030 și vor atinge 5,88 miliarde de kilometri. Predicțiile întrevăd o creștere de 24% în Statele Unite ale Americii și 183% în China.
Pe lângă creșterea populației, unul dintre motivele pentru aceste evoluții este că, pe viitor, mașinile autonome vor fi folosite de oamenii care astăzi, din diferite motive, nu pot șofa. Un alt factor pentru aceste creșteri este faptul că dezvoltarea mașinilor complet autonome va genera așa-zisele „călătorii de transfer", pentru că „taxiurile robot" vor trebui să meargă din punctul A în punctul B pentru a prelua pasageri. „Șoselele vor fi mai aglomerate, dar aglomerarea va forța un marcaj mai bun al drumurilor care vor facilita condusul autonom, care este un mod de utilizare mult mai eficient al căilor de rulare. Pe de altă parte, conectivitatea ridicată va ajuta la o mai bună eficientizare a traficului individual", spune Kenneth Spiteri, Assurance Services Leader, PwC România.
În consecință, studiul PwC descrie a patra mega-tendință ca fiind „conectivitatea", pe lângă celelalte, „autoturismele electrice", „condusul autonom" și „ride-sharing".
Creștere anuală cu o treime a înmatriculărilor de mașini noi în Europa
Ce înseamnă această tendință pentru producători auto și furnizorii de componente? Scenariul PwC ia în calcul o creștere anuală cu o treime a înmatriculărilor de mașini noi în Europa, care va aduce un surplus de peste 24 de milioane de mașini pe străzi până în 2030. Pentru Statele Unite ale Americii, un alt studiu al PwC, Autofacts, prevede o creștere de 20% a vânzărilor de mașini noi, aproximativ 22 de milioane, până în 2030. Pentru China, se așteaptă un avans de 35%, până la 35 de milioane de unități vândute în 2030.
Aceste volume vor solicita investiții suplimentare în dezvoltarea de noi facilități de producție din partea producătorilor și furnizorilor - pentru concepte noi, care să fie construite pe platforme modulare capabile să reducă costurile de producție.
Din cauza presiunilor pe care le vor exercita operatorii de flote auto, producătorii auto și furnizorii de subansamble care deja se vor confrunta cu marje scăzute de profit vor trebui să investească în facilități de producție pentru a satisface noile tendințe, precum electro-mobilitatea. Concomitent, noii competitori vor dori să profite de oportunitatea de a intra pe această piață. Un alt studiu al diviziei de consultanță a PwC, Strategy&, estimează că profiturile jucătorilor convenționali, raportate la piața globală a industriei, ar putea să scadă de la 85%, cât sunt în prezent, la aproape 50% până în 2030.
Alte articole



