In memoriam Prof. ing. Aristide Dodu
Data: 1-15 aprilie 2018
Ne-a părăsit profesorul şi cercetătorul ştiinţific Aristide Dodu. Cel care a fost bine cunoscut şi apreciat în lumea ştiinţei şi tehnicii româneşti s-a născut la 9 iunie 1923, în satul Dădăeşti, comuna Vultureni din judeţul Bacău, într-o familie de învăţători. Devenirea sa personală s-a bazat pe aptitudinile deosebite manifestate încă din fragedă copilărie: iniţiativă, creativitate, perseverenţă. O reală înclinaţie spre inginerie i-a permis să urmeze cu succes cursurile Facultăţii de Textile de la Institutul Politehnic din Bucureşti, Secţia Mecanică Textilă. În paralel cu studiile efectuate la Politehnica Bucureşti, a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase (1944 - 1949) şi ale Seminarului Pedagogic Universitar (1947 - 1949).
Şi-a început prestigioasa şi îndelungata activitate profesională ca inginer la SC Apollo SA Bucureşti, unde, în perioada 1949 - 1954, a ocupat funcţiile de şef de serviciu şi şef de secţie.
Prof. ing. Aristide Dodu şi-a înscris numele în rândurile fondatorilor cercetării textile din România, activând în calitate de inginer, cercetător ştiinţific principal, şef de laborator şi specialist consultant la Institutul de profil din Bucureşti, încă din primii ani de funcţionare a acestei unităţi (perioada 1953 - 1989). Activitatea ştiinţifică s-a îmbinat cu cea educaţională, în calitate de profesor la Grupul Şcolar MIU, de profesor asociat pentru cursurile postuniversitare sau de perfecţionare a inginerilor textilişti la Institutul Politehnic Bucureşti şi la cel din laşi, de profesor asociat la Facultatea de Design-Modă şi Creaţie Vestimentară din Universitatea EUROPA-ECOR, din Bucureşti, de consultant în domeniul pregătirii pentru doctorat în cadrul ASE Bucureşti, Institutului Politehnic din Iaşi şi din Capitală şi Academiei Militare.
Creativitatea ştiinţifică s-a materializat în participarea sa la realizarea a peste 250 de proiecte de cercetare şi la elaborarea de studii tehnico-economice pentru domeniul textil, finalizate cu tehnologii şi produse noi, cu un grad ridicat de performanţă tehnică şi aplicabilitate industrială.
Formaţia multidisciplinară a stat la baza iniţierii şi organizării, pentru prima dată în România, a unei secţii de cercetare şi producţie a articolelor medicale textile implantabile la om: proteze vasculare, valve biologice pentru inimă, proteze de sinus frontal şi arcade, înlocuitor de meninge, colomelă auditivă, proteze rinoplastice, aţă chirurgicală pentru implantări pe termen lung, ligamente pentru genunchi etc.
Proiectarea şi realizarea primei maşini rectilinii de tricotat cu comenzi electronice pentru fabricarea de tricoturi complet conturate cu structuri jacard, cu rapoarte de desen nelimitate, a constituit, de asemenea, o provocare pentru echipa de cercetare condusă de prof. ing. Aristide Dodu. A fost o realizare care se adăugă la cele peste 35 de brevete de invenţii şi certificate de inovator, precum şi la elaborarea de studii şi articole susţinute la peste 500 de conferinţe. A fost autor şi coautor la 60 de manuale, tratate şi broşuri, între care Manualul Inginerului Textilist (ediţiile I şi a II-a) - care a primit Premiul AGIR în anul 2004, Dicţionarul Explicativ Poliglot pentru Tehnologie elaborat sub auspiciile Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, care a primit Premiul AGIR în anul 2006, Lexiconul Tehnic Român, Tehnologia tricotajelor etc.
I s-a recunoscut prestigioasa activitate ştiinţifică şi didactică prin alegerea sa ca membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România şi decan al Colegiului de Etică Profesională din AGIR, preşedinte de onoare al IFKT - România şi preşedinte de onoare al Societăţii Inginerilor Textilişti din România, membru al Comisiei de Terminologie pentru Ştiinţe Exacte a Academiei Române, membru al Colegiului de redacţie al publicaţiei Univers ingineresc şi al revistei Industria Textilă, cotată ISI, membru al New York Academy of Sciences, în anul 1999 etc.
Personalitatea remarcabilă a prof. ing. Aristide Dodu, caracterizată prin modestie, abilităţi de comunicare, capacitate deosebită de sinteză şi tenacitate în atingerea obiectivelor propuse au atras atenţia unităţilor de cercetare din învăţământul superior, a asociaţiilor profesionale din ţară şi străinătate, care i-au acordat peste 50 de premii, diplome şi medalii. A fost distins cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler.
La despărţirea de prof. ing. Aristide Dodu, comunitatea tehnică şi ştiinţifică din România îşi exprimă profundul regret şi înalta apreciere faţă de activitatea sa, exemplu pentru generaţiile pe care le-a educat şi susţinut în permanenţă în spiritul respectului faţă de muncă şi faţă de înaltele principii ale eticii inginereşti.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!
Alte articole



