In memoriam Prof. univ. dr. ing. Paul Georgescu si col. (r) prof. univ. dr. ing. Lucian Alecu
Data: 1-15 aprilie 2018
♦ În această primăvară, s-a stins din viață, după o grea suferință, prof. univ. dr. ing. Paul Georgescu, membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România. Cel care avea să devină un reputat specialist în valorificarea resurselor naturale s-a născut la 30 octombrie 1939, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Geologie Tehnică a Universităţii Bucureşti (1962), a obţinut titlul de doctor inginer în 1977, iar din 1993 a fost conducător de doctorat. Între 1992 și 2005 a deţinut funcţia de şef al Catedrei de Geofizică din Facultatea de Geologie şi Geofizică și, apoi, de profesor consultant şi şef al Biroului de Expertiză şi Consulting al aceleiaşi prestigioase instituţii de învăţământ superior. A efectuat o specializare în domeniul interpretării numerice a datelor geofizice la Institutul de Geofizică Aplicată din München (1970 - 1971).
Între 1999 - 2000 a lucrat ca cercetător invitat la Institutul de Fizica Globului din Paris, în calitate de coordonator al proiectului Etude des signaux geoelectriques et geo-magnetiques a l observatoire de Chambon la Foret, din Franţa, în domeniile de competenţă: Geofizica aplicată, Geofizica ambientală, Modelarea 1D, 2D şi 3D a anomaliilor de rezistivitate.
A obţinut Premiul Academiei Române Gheorghe Munteanu Murgoci (1977), Premiul Societăţii Române de Geofizică Sabba Ştefănescu (1995) şi Certificate for Outstanding Achievements in Romanian Geophysics, acordat de SEG (Society of Exploration Geophysicists).
A fost membru al mai multor asociaţii profesionale din ţară şi străinătate, fiind ales, între altele, preşedinte al Societăţii Române de Geofizică, vicepreşedinte al Societăţii Balcanice de Geofizică, membru EAGE (European Association of Geo-scientists & Engineers). A publicat numeroase articole de specialitate.
A participat în calitate de director şi/sau partener la numeroase proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale. A colaborat la peste 20 de contracte de cercetare ştiinţifică în domeniile sale de specialitate, mai ales în investigarea unor procese şi fenomene în materie de minerit, precum şi de explorare şi exploatare a hidrocarburilor.
Toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat pe prof. dr. ing. Paul Georgescu îşi exprimă profundul regret în momentele de durere provocate de trecerea sa în nefiinţă şi convingerea că vor păstra pentru totdeauna în amintire luminoasa sa personalitate.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!
Dr. ing. Amuliu Proca
Comunitatea tehnico-inginerească mili-tară din Bucureşti şi din întreaga ţară a aflat cu tristețe şi durere de încetarea din viaţă a celui care a fost col. (r) prof. univ. dr. ing. Lucian Alecu. Numele său s-a înscris printre personalităţile cu o contribuţie remarcabilă la progresul ştiinţei şi tehnicii militare româneşti.
A văzut lumina zilei în satul Tăriceni, comuna Şirna, judeţul Prahova, la 12 noiembrie 1954. A urmat şcoala primară şi gimnaziul în localitatea natală, iar în anul 1974 a absolvit Liceul industrial din Ploieşti. În perioada 1975 - 1980, a urmat cursurile Secţiei Construcţii şi Chimie Militară din Academia Tehnică Militară, specializarea Maşini şi utilaje de geniu, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. În anul 1995, a absolvit cursurile Facultăţii de Fizică din Universitatea Bucureşti, specializarea Fizică tehnologică. În anul 1996, şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul Contribuţii la studiul lanţurilor cinematice de poziţionare ale roboţilor de intervenţie în medii ostile, obţinând titlul de doctor inginer cu calificativul Magna cum Laude.
Şi-a dăruit întreaga viaţă carierei universitare, parcurgând toate treptele didactice, de la asistent la profesor universitar. S-a remarcat prin dăruire şi creativitate, fapt atestat şi prin alegerea sa în calitate de şef de catedră în două mandate (Catedra de geniu şi construcţii şi Catedra de armament, muniţii, geniu şi topogeodezie) şi de decan al Facultăţii de armament, rachete, muniţii şi geniu.
Profesorul Lucian Alecu a elaborat 8 cărţi şi peste 65 de articole publicate în ţară şi străinătate. S-a implicat cu pasiune, dăruire şi competenţă în cercetarea ştiinţifică finalizând 22 de teme de interes major şi şi-a onorat exemplar calitatea de evaluator de proiecte de cercetare ANSTI, RELANSIN, CNCSIS şi pe cea de membru al unor asociaţii profesionale, printre care Asociaţia Generală a Ingine-rilor din România, Asociaţia Română de Robotică, Asociaţia Română de Tensometrie, Asociaţia Română de Teoria Mecanismelor şi Maşinilor.
Prin trecerea în nefiinţă a col. (r) prof. dr. ing. Lucian Alecu, cadrele didactice din Academia Tehnică Militară, precum şi numeroşi alţi specialişti din sfera creaţiei tehnico-ştiinţifice au suferit o grea şi dureroasă pierdere. Memoria sa va rămâne mereu vie pentru toţi cei care i-au fost aproape în rodnica sa viaţă şi operă.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!
Alte articole



