Blitz
Data: 1 – 15 aprilie 2019
● Ford România a produs motorul cu numărul un milion la fabrica din Craiova. Ford România a marcat, zilele trecute, un milion de motoare EcoBoost de 1,0 litri fabricate la uzina din Craiova, de la lansarea producţiei acestuia în anul 2012, a anunţat compania. Motorul cu numărul un milion produs la Craiova este o versiune de 125 CP şi va echipa un model EcoSport Titanium pentru un client din Craiova. „Motorul Ford EcoBoost de 1,0 litri a fost lansat pentru prima dată pe modelul Ford Focus în 2012 şi utilizează tehnologiile Ford EcoBoost care includ injecţia directă de înaltă presiune, axe cu came cu geometrie variabilă şi turbocompresor, pentru eficientizarea consumului de combustibil, oferind puterea şi performanţele echivalente unui motor aspirat de 1,6 litri. Motorul - cu un bloc (motor) suficient de mic cât să încapă pe o foaie de hârtie A4 - a fost proiectat la centrele tehnice Ford din Dunton - Regatul Unit şi Merkenich - Germania, şi este construit în fabricile Ford din Craiova - România şi din Köln - Germania", se menţionează într-un comunicat.
● Tractorul agricol românesc Tagro, omologat de RAR. Tagro, tractorul agricol românesc, conceput şi realizat integral de IRUM Reghin, a fost omologat de Registrul Auto Român (RAR), fapt care certifică înalta calitate a acestuia şi faptul că respectă toate standardele europene, primele astfel de tractoare urmând să iasă pe poarta fabricii în luna iunie. Potrivit unui comunicat al producătorului, procesul de omologare a început de anul trecut, spre sfârşitul lui 2018 Tagro fiind supus unei serii de încercări statice şi dinamice, efectuate de Departamentul Omologări al RAR Bucureşti, care au avut un rol important în definirea şi optimizarea produsului, în conformitate cu normele impuse de Uniunea Europeană. Reamintim că, în 2018, fabrica IRUM a prezentat conceptul original (de la idee până la produsul finit) al noului tractor agricol românesc Tagro. Proiectul a presupus o investiţie totală de peste 4 milioane euro, iar dezvoltarea prototipurilor a implicat cele mai moderne tehnologii.
● Producţia de energie provenită din centrale nucleare a scăzut, în UE, cu 1,3% în 2017. În 2017, reactoarele nucleare erau în funcţiune în jumătate din statele membre ale UE, respectiv Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Spania, Franţa, Ungaria, Olanda, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia şi Regatul Unit, în timp ce în celelalte 14 ţări membre nu există facilităţi nucleare, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În 2017, în UE, producţia totală de energie provenită din centrale nucleare a fost de 210 726 mii tone echivalent petrol (ktep), o scădere de 10% comparativ cu 2009 şi de 1,3% faţă de valoarea din 2016. Franţa a fost, în perioada analizată, cel mai mare mare producător de energie nucleară din UE (103 861 ktep), urmată de Germania (19 655 ktep). Cei mai mici producători de energie nucleară au fost Olanda (978,5 ktep), Slovenia (1488 ktep) şi România (2907 ktep).