In situatii exceptionale, raspuns ingineresc pe masura
Data: 1-15 aprilie 2020
Informaţiile care populează în avalanşă mijloacele de comunicare în masă şi care, în bună măsură, se regăsesc în acest număr al publicaţiei noastre, atestă o mobilizare fără precedent în bătălia fiecăruia şi a tuturor, pentru prevenirea şi combaterea eficientă a pandemiei COVID-19. În acest context, este de reţinut că numeroşi ingineri, din toate domeniile şi din toate zonele ţării, participă activ la materializarea acţiunilor excepţionale impuse de instituirea stării de urgenţă.
Îi avem în vedere, în primul rând, pe colegii care lucrează direct şi indirect în sfera sănătăţii publice. Sunt cei care asigură funcţionarea continuă a aparaturii complexe din spitale, care fundamentează decizii privind amenajarea centrelor sanitare de campanie, care răspund de aplicarea măsurilor de ordin logistic, de folosirea mijloacelor de transport, cu precădere pentru bolnavi, pentru aprovizionarea cu medicamente, echipamente de protecţie şi tot ceea ce este necesar în aceste zile „de foc" în primul rând pentru personalul medical.
În acelaşi timp, este de semnalat şi apreciat, în cel mai înalt grad, modul în care inginerii care lucrează nemijlocit în economie au acţionat şi acţionează, cu operativitate şi competenţă, pentru reorientarea fabricaţiei spre cerinţele sectorului medical - de la măşti şi combinezoane până la echipamente şi instalaţii necesare secţiilor de terapie intensivă.
Nu mai puţin importante sunt participările inginereşti la acţiunile cu scop caritabil. Practic, pretutindeni unde este nevoie de „o mână de ajutor" găsim la datorie, la nivel individual şi de echipă, colegi ingineri care se bucură de respectul şi preţuirea celor care beneficiază de lupta comună menită să învingă virusul ucigaş.
În virtutea caracteristicilor ingineriei, pe întregul flux decizional, un loc primordial îl ocupă măsurile îndreptate spre consolidarea semnificativă a capacităţii de rezilienţă a economiei româneşti, al cărei stâlp de rezistenţă îl constituie tocmai comunitatea noastră profesională. Aceleaşi fluxuri informaţionale prezintă zilnic dovezi cu o mare forţă de convingere, cu un puternic efect propagat, ale experienţelor valoroase, definite prin abordări ştiinţifico-tehnice inter şi multidisciplinare în conceperea şi aplicarea soluţiilor care determină păstrarea - pe cât posibil, intactă, şi cu un mare potenţial de creştere, cantitativă şi calitativă - a sectoarelor economice esenţiale din industrie, agricultură, construcţii, transporturi, comunicaţii, în special din sfera IT. Este nevoie peste tot de viziune, de opţiuni strategice, pentru diminuarea efectelor crizei economice declanşate de pandemie şi reluarea activităţilor vitale, care se constituie în sfere de gândire şi acţiune ale inginerilor în vederea atingerii scopului comun: revenirea ţării la normal.
Este de remarcat că acţiunile pro-active sunt prevalente, deşi nici cele re-active nu sunt de neglijat. Se urmăreşte, astfel, obţinerea unui optim economico-social, ceea ce presupune clar viziune, o corectă gestionare a resurselor umane şi materiale. În mod special se impune a releva, în aceste condiţii excepţionale, că, prin fructificarea experienţei colegilor noştri din domeniul comunicaţiilor online, se asigură circulaţia informaţiilor de calitate, implicit combaterea viruşilor cibernetici şi a fake-news-urilor.
Este cât se poate de firesc că, în actuala situaţie, ne confruntăm şi cu fenomene precum stresul, suprasolicitarea, emotivitatea excesivă deoarece traversăm dificultăţi fără egal din istoria contemporană, nu numai a României, ci şi a lumii întregi. Sunt, şi acestea, provocări cu care nu ne-am mai întâlnit până acum, iar răspunsurile adecvate sub presiunea timpului, a unor urgenţe de necontestat, trebuie să se bazeze mai mult ca oricând pe raţionalitate, pe ştiinţă, pe practica eficientă verificată de-a lungul vremurilor.
AGIR şi ASTR încurajează, promovează, susţin şi apreciază în mod deosebit toate iniţiativele care se înscriu în parametrii responsabilităţilor profesionale, civice, etice, care trebuie să definească întreaga societate românească, unitatea în „cuget şi simţire" reprezentând un test obligatoriu de trecut pentru a ne bucura de revenirea la normalitate.
Alte articole

