Expozitia Mari aviatori brasoveni
Data: 1-15 aprilie 2021
Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, a organizat joi, 18 martie 2021, o conferința de presă cu ocazia deschiderii oficiale a expoziției Mari aviatori brașoveni. Expoziția, organizată în colaborare cu mai mulți parteneri, inclusiv AGIR, este un omagiu adus unor mari personalități brașovene din domeniul aviației și astronauticii. Toți acești cuceritori ai văzduhului s-au remarcat prin pasiunea pentru aviație, curaj, tărie de caracter și perseverență, conferind „aripilor româneşti", mai ales în prima parte a secolului XX, dar și după aceea, performanțe comparabile cu cele ale unor țări mult mai dezvoltate din punct de vedere economic și tehnologic.
Mulți dintre eroii prezenți în expoziție au avut rezultate unice pe plan mondial în zborurile de întreceri acrobatice, în diferite alte concursuri aeriene, în raiduri continentale sau intercontinentale, în războaiele de apărare a țării și în cucerirea spațiului cosmic.
Publicul larg, în special tinerii care doresc să devină aviatori, trebuie să știe că aviația este o profesie de excepție, în care se pot realiza doar cei care i se dedică trup și suflet. Faptele acestor mari aviatori brașoveni servesc drept exemplu de conduită morală și de înaltă competență profesională.
Personalitățile prezente în expoziție sunt: comandorul Ioan Milu, comandorul Emil Droc, comandorul Eugeniu Pârvulescu, comandorul Dan Valentin Vizanty, inginerul aviator Alexandru Frim, comandorul Ioan Peneș, comandorul Miron Rândetean și generalul-locotenent (r) inginer Dumitru Dorin Prunariu.
Expoziția cuprinde panouri foto-documentare, bunuri de patrimoniu care au aparținut aviatorilor, combinezoane de zbor, machete de elicoptere, avioane și rachete, precum și instalații multimedia.
La vernisaj au fost prezenți generalul-locotenent (r) dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român care a zburat în spațiul cosmic, comandorul Miron Rândetean, cel mai longeviv pilot de încercare elicoptere, care a părăsit manșa la vârsta de 70 de ani, prof. dr. ing. Ionel Stareţu, din partea AGIR, precum şi alte personalităţi din domeniul evocat.
Prof. dr. ing. Eur Ing Ionel Starețu
Președintele Sucursalei AGIR Brașov
Alte articole




