Adunarea Generala a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania
Data: 1-15 aprilie 2024
În numărul precedent al publicației noastre, am informat, pe scurt, despre desfășurarea lucrărilor Adunării Generale a Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR), eveniment important în viața întregii noastre comunități profesionale. În cele ce urmează, supunem atenției cititorilor o sinteză a documentelor prezentate la reuniunea desfășurată la 21 martie 2024.
Analize la obiect, un pronunțat caracter de lucru
Participanții la Adunarea Generală au fost unanimi în aprecierile lor privind caracterul acestei reuniuni în context național, european și global. Accentul a fost pus pe îmbunătățirea activității în direcțiile principale de acțiune stabilite la Congresul care a avut loc în noiembrie 2022.
Atmosfera solemnă generată de intonarea imnului Gaudeamus Igitur a prefațat o reuniune care, prin toate componentele ei, a evidențiat potențialul creativ al comunității noastre inginerești, care continuă să promoveze cele mai înalte valori profesionale, civice și etice.
În deschiderea evenimentului, președintele AGIR, Mihai Mihăiță, a informat participanții că au fost îndeplinite prevederile statutare, astfel încât Adunarea Generală își poate desfășura lucrările.
Cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în memoria dr. ing. Octavian Udriște, personalitate marcantă a comunității inginerești din țara noastră, fost membru - până la deces - al Adunării Generale și președinte al Comisiei de Cenzori a AGIR.
Caracterul de lucru al Adunării a fost conferit de preocuparea generală pentru consolidarea rolului profesiei de inginer, ca factor determinant în evoluția tehnică și economică a întregii societăți, de participarea tot mai activă a inginerilor la conceperea și realizarea programelor de cercetare și educație, de strângerea legăturilor cu mediul de afaceri prin consultanță, expertiză, formare și reconversie profesională, de organizare și participare la activități de educație continuă, de implicare în acțiunile menite să asigure creșterea economico-socială a entităților administrativ teritoriale, în vederea diminuării decalajelor dintre zonele cele mai dezvoltate și cele rămase în urmă. Aceste obiective au fost examinate cu precădere prin prisma principalelor tendințe care se manifestă în țară și peste hotare, în etapa actuală și în perspectivă.
- Președintele AGIR, Mihai Mihăiță, prezintă Darea de seamă a activității AGIR în anul 2023
Spirit analitic, exigență profesional-științifică
În continuare, președintele Mihai Mihăiță a prezentat o sinteză a Dării de seamă a activității AGIR în anul 2023, sinteză care a făcut obiectul unei broșuri distribuită participanților. Astfel, s-a evidențiat faptul că activitatea Asociației s-a îmbunătățit în anul 2023 pe toate planurile și în toate sferele de acțiune, potrivit programelor adoptate la Congresul care a avut loc în noiembrie 2022. În prima parte a Broșurii au fost trecute în revistă, în ordine cronologică, evenimentele care au marcat activitățile AGIR la nivel central și teritorial. În centrul atenției s-au aflat obiectivele care au decurs din prioritățile economico-sociale la scara întregii comunități inginerești din țara noastră, în strânsă conexiune cu evoluțiile pe plan regional, european și global. Din această perspectivă, Darea de seamă a evaluat preocupările de ordin organizatoric sub semnul continuității și consolidării acțiunilor întreprinse mai ales de membrii activi ai Asociației. O atenție deosebită a fost acordată necesității creșterii numărului de femei membre ale AGIR, în contextul în care, în prezent, ponderea acestora este de 28,7%. Totodată, s-a pus accentul pe antrenarea unui număr mai mare de tineri în vederea îmbunătățirii structurii de vârstă a membrilor AGIR.
Este semnificativ că în mai multe sucursale, între care Buzău, Argeș, Cluj, activează membri junior AGIR, o veritabilă pepinieră de valori profesionale, ancorate în realitățile actuale și în plin proces de adaptare la cerințele viitorului.
O noutate este faptul că a crescut ponderea membrilor salariați (79,5% din totalul membrilor), comparativ cu cea a pensionarilor (16,6%). Tot în ceea ce privește structura Asociației, s-a precizat că 3,7% din totalul membrilor sunt studenți.
După ce s-a subliniat necesitatea respectării prevederilor statutare referitoare la achitarea cotizației, Darea de seamă a examinat aspectele principale ale activităților menite să crească vizibilitatea AGIR în spațiul public, ca factor esențial în procesul implicării membrilor în acțiunile îndreptate spre dezvoltarea economico-socială în profil național și teritorial. Această preocupare s-a extins și aprofundat prin utilizarea, pe scară mai largă, a noilor tehnologii, cu accent pe componenta digitală.
S-a relevat că, pe parcursul anului 2023, pagina principală de internet a AGIR a fost accesată de 7575 de ori. Media zilnică a căutărilor a fost de 45. Cele mai multe accesări s-au realizat de pe telefonul mobil, respectiv 55%. Newsletter-ul săptămânal este deschis în medie de 30% dintre persoanele cărora le este adresat, iar, dintre acestea, 20% accesează bilunarul Univers ingineresc.
Librăria AGIR vinde online majoritatea cărților, este dotată cu mijloace moderne pentru facilitarea vânzării (comenzi online, plata cu cardul, reduceri la transport). Se vând și cărți ale altor edituri, crescând astfel
profitul.
Există posibilități mult mai mari de utilizare a noilor tehnologii la nivelul sucursalelor, astfel încât să fie mai bine diseminate informațiile de interes pentru inginerii care activează în entitățile administrativ-teritoriale, pentru conectarea la tendințele care se afirmă în actuala etapă a revoluției științifico-tehnice. În context, s-a menționat că sucursalele Arad, Caraș Severin, Neamț, Teleorman, Vâlcea nu utilizează site-uri proprii. S-a adresat un apel către aceste sucursale de a-și însuși experiențele pozitive ale AGIR în această privință, ceea ce, neîndoios, va contribui substanțial la îmbunătățirea propriilor activități.
Un spațiu amplu a fost consacrat în broșură activităților Asociației în domeniile artei și literaturii, desfășurate de inginerii muzicieni, scriitori, epigramiști, actori, pictori. Orchestra Inginerilor „Petru Ghenghea" susține două concerte pe an, Cercul de teatru prezintă voluntar spectacole în mai multe localități. S-a mai menționat, de asemenea, că Sucursalele Buzău și Dolj mediatizează constant activitatea inginerească, personalitățile inginerești din zonele respective, acțiuni care, la rândul lor, contribuie la mai buna cunoaștere și la îmbunătățirea imaginii AGIR la nivelul respectivelor comunități teritoriale.
S-a mai relevat că AGIR are strânse legături cu alte asociații, fundații, organizații, precum ASTR, ASRO (documentele „Societății Politehnica" și ale AGIR confirmă înființarea, în anul 1928, a Comisiunii Normelor Industriei Române de la care ne-a rămas și proiectul primei metodologii de standardizare).
Un alt aspect relevat este că, în anul 2023, au obținut titlul EUR ING 9 ingineri, numărul total al colegilor care dețin acest titlu apropiindu-se de 300. Este titlul care asigură recunoașterea competențelor profesionale inginerești în țările membre ale Federației Europene a Organizațiilor Naționale Inginerești - Engineers Europe, fosta FEANI.
Aspectele pozitive ale acțiunilor AGIR sunt o sursă de inspirație pentru perfecționarea activităților profesionale și extraprofesionale, ceea ce îmbogățește experiențele acumulate și deschide noi perspective pentru perioadele următoare, în consonanță cu obiectivele curente și de perspectivă ale Asociației noastre.
Noi cerințe ale procesului de formare și perfecționare a resurselor umane inginerești
Conform Ordinii de zi, președintele AGIR, Mihai Mihăiță, a susținut comunicarea intitulată „Ingineria, Educația și Piața muncii", pe care o prezentăm în continuare.
„După decenii de absență din spațiul public, politica industrială revine. Multe țări adoptă măsuri programatice în sprijinul unor sectoare industriale tradiționale și în vederea promovării altora noi. În acest context, apare, inevitabil, întrebarea: Ce ar presupune Reindustrializarea României? Un răspuns sintetic ar fi următorul: presupune dezvoltarea infrastructurii, creșterea competențelor angajaților, precum și asigurarea unui cadru legislativ adecvat. Proiectul de strategie industrială a României 2023 - 2027 ghidează un proces de retehnologizare, de adaptare la procesele de digitalizare și de tranziție la o economie verde, sustenabilă. Educația, asigurarea resurselor umane sunt esențiale, integrându-se în ansamblul responsabilităților statului, mai ales din perspectiva cerințelor strategice ale pieței muncii.
Dacă vrem dezvoltare, trebuie să investim și în ingineri. Simplificând lucrurile, am putea spune: elevii trebuie încurajați să studieze științele exacte, ingineria. De la ce plecăm în acest demers?
România se află pe primul loc în UE în ceea ce privește rata abandonului școlar, care variază între 1,2% - 7,5%, în funcție de ciclurile de învățământ. Unii copii abandonează școala după terminarea ciclului primar, iar alții înainte de Evaluarea Națională, în clasele a VII-a și a VIII-a. Este clar că traversăm o criză majoră în sistemul preuniversitar; tinerii nu mai învață matematică, fizică, chimie, biologie, tehnologii. Nivelul tinerilor care dau examen la aceste materii de admitere la universități tehnice scade de la an la an.
În prezent, România se confruntă cu un declin al numărului de studenți care aleg să devină ingineri. Există temerea că piața locurilor de muncă pentru ingineri nu este suficient de bine dezvoltată, iar absolvenții de Politehnică vor fi nevoiți să se reprofileze. În ultimii 30 de ani au părăsit țara 200 000 de ingineri, într-o perioadă în care statul român nu mai investește în această zonă.
În România, tinerii sunt cea mai săracă categorie de persoane, nu pensionarii, cum s-ar crede. Este un motiv pentru care pleacă să caute joburi în alte țări. În anul 2022, aproape jumătate dintre cei plecați în străinătate, adică peste 100 000 din cei 202 311, au fost persoane între 20 și 39 de ani.
România are nevoie de peste 600 000 de ingineri în următorii zece ani. Numărul total al absolvenților de inginerie din România este, în medie, cu 35% mai mic comparativ cu necesarul pieței. În același timp, se estimează că aproape 25% dintre tinerii care studiază la facultăți tehnice nu ajung să profeseze nici măcar o zi în România.
Rata de angajare în rândul studenților UPB a crescut substanțial după modificarea planurilor de învățământ, când a fost introdusă, acum mai bine de 10 ani, practica obligatorie la finalul anului III, cu o durată de 360 de ore. Astfel, aproximativ 60% dintre studenții UPB lucrează în domeniul ingineriei pe care îl studiază și aproximativ 20% lucrează în alt domeniu al ingineriei, față de cel studiat, înainte de finalizarea studiilor. Pe piața actuală a muncii, din ce în ce mai nesigură, reconversia profesională este din ce în ce mai frecventă. Experiența acumulată chiar și într-un domeniu diametral opus îți poate veni în ajutor.
Companiile solicită în mod constant zeci de mii de absolvenți de inginerie, dar angajatorii se plâng că inginerii pregătiți de universitățile tehnice nu știu meserie. De vină nu sunt doar studenții. Multe dintre informațiile care se predau tinerilor sunt învechite și nu mai au aplicabilitate pentru industria actuală. Universitățile cu profil tehnic din România nu reușesc să țină pasul cu nevoia pieței de muncă. Economia este în creștere de câțiva ani. Tendințele trans-sectoriale precum noile tehnologii, biotehnologia, dispozitivele electronice, produsele specializate, tendințele sectoriale specifice, schimbările climatice vor schimba profilul de competențe al cercetătorilor și al inginerilor în următorii ani. Globalizarea crește importanța deținerii de către cercetători și ingineri a unor competențe solide de comunicare și interdisciplinare.
Conform datelor furnizate de Eurostat, în anii 2019 și 2020, rata de participare a adulților cu vârste cuprinse între 25 - 64 ani la activitățile de învățare, respectiv care au avut o experiență recentă, în ultimele 4 săptămâni, de învățare, a fost cea mai scăzută din UE.
În anul 2022, rata populației adulte, din aceeași categorie de vârstă, a fost de 5,4%, cu un decalaj semnificativ față de media UE de 11,9%. Nivelul scăzut de participare la învățare în rândul adulților a condus la deficite persistente de competențe, ceea ce împiedică creșterea economică și îngreunează adaptarea României la o piață a muncii aflată în schimbare rapidă în era digitală.
Formarea adecvată a cadrelor didactice, orientarea profesională eficientă și finanțarea domeniului STEM pot contribui și la creșterea atractivității acestor domenii în rândul elevilor din învățământul primar și secundar și al studenților. Neapărat trebuie luat în calcul și Sistemul de învățământ dual, bazat exclusiv pe inițiativa operatorilor economici interesați în formarea profesională de calitate, dispuși să investească, în baza unui parteneriat cu școlile și primăriile, pentru a-și asigura resursa umană calificată, în calitatea lor de potențiali angajatori. Majoritatea țărilor din Europa de Vest au forme de învățământ în care învățarea la locul de muncă joacă un rol foarte important. România alocă cei mai puțini bani pe cap de elev care studiază în învățământul profesional și tehnologic (IPT), de peste 10 ori mai puțin decât media europeană, arată un studiu din 2022.
Meseria e brățară de aur este o vorbă veche, dar tare bine ar fi să ne dăm seama cât este de adevărată și să insuflăm această idee și copiilor noștri. O meserie pe care o stăpânești îți oferă un nivel decent de trai, respect de sine și din partea celorlalți, un statut și bucuria de a ști să faci ceva în folosul tău și al societății.
Orientarea, consilierea și educația pentru carieră sunt deosebit de importante pentru tineri. Una dintre soluții ar fi o reformă complexă a sistemului educațional, care ar trebui să fie mai bine structurat pe nevoile actuale ale societății.
Statul ar trebui să creeze mecanisme de încurajare a muncii: infrastructură, educație, prime de mobilitate etc. Lipsa infrastructurii din România îngreunează foarte mult mobilitatea profesională la noi în țară. Mulți români nu au cu ce să se deplaseze până la locul de muncă aflat în afara localităților de reședință.
Universitățile au nevoie de dotări tehnice permanente, pentru că tehnologiile se schimbă foarte repede. Există capacitate, bani din PNRR și din programele operaționale actuale și viitoare. Trebuie create mecanisme financiare prin care companiile să fie stimulate să investească în educație.
AGIR se dorește a fi o punte între studenți, cadre universitare, întreprinderi, organizații și factori de decizie, pentru a avea o voce mai puternică privind „viitorul muncii" și problemele de politică legate de educație și formare profesională.
În ceea ce privește educația, dezvoltarea mai multor mecanisme de cooperare între părțile interesate ar putea asigura dialoguri de elaborare a politicilor despre probleme comune care afectează educația inginerească, cum ar fi, de exemplu, dezvoltarea cadrelor comune de formare, instrumente de mobilitate, standardele educaționale și profesionale, validarea și acreditarea programelor de inginerie, dezvoltarea profesională a cadrelor didactice etc. Identificarea obstacolelor cu care se confruntă industria, cum ar fi decalajul de competențe, ar putea sprijini indirect viitoarea competitivitate industrială europeană.
Alte subiecte care trebuie luate în considerare ar fi legate de evoluția pieței muncii, nevoile angajatorilor etc.
În anul 2022, în urma colaborării dintre organizațiile AGIR la nivel național, a fost realizată o sinteză a propunerilor de activități. Documentul a fost trimis filialei și sucursalelor. Se regăsesc în acesta o serie de activități pe care le putem desfășura în scopul abordării problemelor menționate anterior. Acestea ar putea fi: continuarea parteneriatelor existente și inițierea de noi colaborări, implicarea AGIR în informarea și conștientizarea factorilor de decizie privind probleme prioritare, și propunerea de soluții în sprijinul rezolvării acestora (prin «Univers ingineresc», radio, TV, presă etc.), conferințe periodice, dar și simpozioane, mese rotunde, diverse evenimente, cu invitarea membrilor Asociației, dar și a colaboratorilor, pe teme de interes din domenii diverse, popularizarea ingineriei ca profesie prin toate mijloacele, introducerea categoriei Membru Junior AGIR, cu respectarea reglementărilor legale, pentru atragerea elevilor din licee (clasele XI, XII) în activitățile Asociației, colaborarea cu TV, radio și presa pe plan local și recomandarea de membri care să fie invitați în emisiuni, continuarea și dezvoltarea întâlnirilor periodice dintre sucursale, mediatizarea bilunarului «Univers ingineresc», crearea de comisii de specialitate pentru dezbaterea unor probleme punctuale.
Trebuie să căutăm un teren comun și sinergii, un meniu suficient de larg pentru a atrage diverse părți interesate și pentru a arăta că obiectivele noastre sunt în conformitate cu prioritățile societății."
Parametrii economico-financiari ai activității AGIR
Potrivit Ordinii de zi, Bogdan Constantin Marinescu, contabilul-șef, a dat citire apoi Raportului economico-financiar pentru anul 2023 și a prezentat Proiectul de buget pentru 2024, iar ec. lulia Marinescu, membră a Comisiei de Cenzori, a prezentat Raportul acestei Comisii. În ambele documente, s-a relevat că activitatea Asociației pe parcursul anului 2023 a condus la rezultate pozitive sub aspect financiar, în acest sens prezentându-se, pe larg, elemente de bilanț, principalele conturi contabile, execuția bugetară, inventarierea patrimoniului și perspectivele pentru anul viitor. S-a subliniat că în toate operațiunile financiare s-au respectat riguros prevederile legale.
Publicistica inginerească sub semnul calității și responsabilității
Dan Bogdan, directorul Editurii AGIR, a prezentat Raportul de activitate al Editurii. În document s-a menționat că, în 2023, AGIR a continuat să aplice strategia editorială din ultimii ani, urmărind să asigure atât apariția unor tratate și monografii inginerești, cât și a unor lucrări care să sprijine și să facă cunoscută politica AGIR și a ASTR, ca și creația tehnico-științifică națională și internațională.
Editura AGIR a publicat, în anul 2023, 28 titluri noi de carte cu 13 651 pagini (≈ 488 pag. / titlu) și 2184 exemplare (≈ 78 ex. / titlu).
Au fost retipărite 16 titluri, continuări de tiraje ale unor lucrări apărute, ceea ce demonstrează interesul cititorilor pentru lucrările apărute la Editura AGIR. Acestea au totalizat 5812 pagini (≈ 363 pag. / titlu) și 370 exemplare (≈ 23 ex. / titlu).
În cadrul acestor lucrări se regăsesc și 11 cărți ce au apărut sub egida Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR) sau care au ca autori pe membrii acesteia, și anume 2900 pagini (≈ 263 pag. / titlu) și 857 exemplare (≈ 78 ex. / titlu).
Este de remarcat lucrarea TRATAT DE INGINERIE TEXTILĂ, elaborată de un larg colectiv interdisciplinar coordonat de regretatul prof. dr. ing. Aristide Dodu și de dr. ing. Emilia Visileanu și prof. dr. ing. Dan Dorin. Această lucrare fundamentală, de mare întindere (5 volume cu 5970 pagini) a fost publicată într-o primă fază în format electronic, pe CD, urmând ca, în funcție de solicitări, să fie analizată și posibilitatea publicării tratatului în format tipărit.
Editura AGIR a căutat ca o mare parte dintre lucrările apărute să fie încadrate în Serii și Colecții care sunt deja consacrate, pentru a menține viu interesul publicului cititor. Căutând să asigure o mai bună prezentare a patrimoniului național ingineresc, Editura a continuat publicarea de lucrări în seriile intitulate „Studii și cercetări", „Ingineria construcțiilor", „Electrotehnică-electroenergetică", „Exerciții și probleme", ,,Politici. Strategii. Dezvoltare", „Repere Istorice", ,,Pagini din istoria dezvoltării industriei României", ,,Oameni și locuri", „Scriitori ingineri" etc.
Lucrările Editurii AGIR și implicit problematicile abordate în acestea au fost făcute cunoscute și prin intermediul lansărilor de carte, dar și al standurilor organizate cu ocazia unor manifestări științifice. Menționăm lansarea lucrării Monografia podurilor rutiere peste canalele navigabile din România - autor dr. ing. Victor Popa, dar și standurile organizate cu ocazia Consfătuirii Energetice Naționale ,,Criza energetică din România", unde s-au prezentat lucrări privind sistemul energetic din țara noastră, și a conferinței „Zilele Academiei de Științe Tehnice din România" 2023, unde Editura AGIR a expus cărți sub egida ASTR sau scrise de membri ai ASTR.
Dintre acțiunile întreprinse de Editura AGIR trebuie menționată participarea la Salonul de carte „Bookfest Chișinău", organizat în perioada 30 august - 3 septembrie 2023 la Universitatea de Stat din Moldova, sub înaltul patronaj al președinților României și Republicii Moldova. Cu această ocazie, AGIR a donat Universității Tehnice a Moldovei și Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova 76 de titluri de carte tehnică, însumând 131 exemplare în valoare de 3467 lei. Remarcăm scrisoarea de mulțumiri adresată președintelui Asociației noastre de rectorul UTM, prof. univ. dr. hab. Viorel Bostan.
În afară de apariția de cărți, Editura AGIR a mai asigurat în anul 2023 și editarea de publicații periodice (reviste, buletine, volume cu comunicări la manifestări științifice), realizând îngrijirea editorială a 4 titluri de publicații periodice cu 18 numere, având 2004 pag. (circa 111 pag./nr.). Toate publicațiile periodice sunt disponibile online cu acces gratuit, iar revistele JESI, EMERG și Industria textilă apar și în ediții tipărite. Dintre revistele apărute prin grija Editurii AGIR, revista INDUSTRIA TEXTILĂ (cotată ISI) și EMERG (sub egida CNR-CME) sunt ale unor Institute Naționale de Cercetare sau Asociații profesionale inginerești.
Dintre lucrările periodice cu ISSN apărute în anul 2023 amintim: ▪ Buletinul AGIR (revistă trimestrială): cotată B+ de CNCSIS și înscrisă în bazele de date internaționale EBSCO și Index Copernicus International: 4 numere; ▪ Revista Industrie Textilă (6 numere): cotată ISI și A de CNCSIS; ▪ Journal of Engineering Sciences and Innovation - JESI (ASTR), Vol. VI (revistă trimestrială - ediție tipărită și online), indexată Directory of Open Access Journals (DOAJ); EBSCO, Publishing Inc.; Open Academic Journal Index (OAJI); Index Copernicus International; Google Scholar; Journalspedia - 4 numere; ▪ EMERG, Vol. VII, 4 numere - Serie nouă realizată în colaborare AGIR cu CNR-CME (publicație trimestrială, ediție online).
Articolele prezentate în Buletinul AGIR se regăsesc în întregime pe site-ul revistei, putând fi consultate în mod gratuit. Din motive economico-financiare, se realizează tiraje tiparite ale revistei numai pentru comenzi ferme.
În Raport au fost menționate numeroase titluri de lucrări (cărți și buletine) care s-au bucurat de interesul cititorilor. Totodată, au fost formulate propuneri pentru activitatea editorială din anul 2024.
***
La rândul său, dr. ing. Amuliu Proca, membru al Colegiului de redacție, a dat citire Raportului de activitate al publicației Univers ingineresc. În document se arată:
În perioada care a trecut de la precedenta Dare de seamă, bilunarul „Univers ingineresc", ca interfață esențială a Asociației noastre, a continuat și a aprofundat orientările îndreptate spre o mai puternică și eficientă implicare a comunității inginerești din țara noastră în soluționarea problemelor cu care se confruntă întreaga societate românească. Cu toate că, în timpul pandemiei, au fost exprimate rezerve în legătură cu trecerea publicației în format online, s-a dovedit că numărul și interesul cititorilor se află pe un continuu trend pozitiv. Acest fapt se datorează, în principal, ancorării publicației în realitățile profunde ale întregii societăți, cu accent pe procesele specifice științei și tehnicii. Toate acestea au contribuit și contribuie la creșterea vizibilității AGIR, a prestigiului Asociației, ca efect al activităților desfășurate la nivelul filialei, al sucursalelor și pe ansamblul acțiunilor derulate la nivel central.
Potrivit programelor adoptate pentru perioada care face obiectul Dării de seamă, în mod sistematic, s-au publicat relatări ample despre acțiunile AGIR, precum cele privind: ▪ Decernarea Premiilor AGIR - manifestare care a marcat și Ziua Inginerului Român; ▪ Simpozionul științific „Progresul tehnologic - rezultat al cercetării" (ediția a XVII-a) ▪ Conferința dedicată Zilei Internaționale a Femeilor și Fetelor cu activitate în Domeniul Științei și, în egală măsură, Elisei Leonida Zamfirescu, personalitate pe care UNESCO a menționat-o în Calendarul anului 2023; ▪ Consfătuirea energetică națională pe tema „Criza energetică din România"; ▪ A XV-a ediție a Simpozionului Științific al Inginerilor Români de Pretutindeni - SINGRO 2023, cu tema Reziliența inginerească. Un loc aparte a fost atribuit colaborării Asociației noastre cu instituțiile de profil din Republica Moldova.
Totodată, s-au tratat teme privind adaptarea învățământului tehnic și profesional la cerințele pieței muncii, acțiunile inițiate de filială și sucursale, cu accent pe creșterea implicării inginerilor în soluționarea unor probleme atât de interes local, cât și de interes național, cum sunt promovarea, într-o manieră concretă, a principalelor componente ale dezvoltării durabile; conexiunile economiei românești, în special ale sectoarelor în care-și desfășoară activitatea numeroși ingineri, cu procesele de integrare europeană și globală; promovarea, pe o scară tot mai largă, a noilor cuceriri ale științei și tehnicii cu focalizarea atenției pe procesele de digitalizare, pe extinderea și diversificarea utilizării inteligenței artificiale; creșterea rolului cărții științifico-tehnice în perfecționarea profesională continuă; prezentarea unor realizări deosebite ale inginerilor români prin continuarea și îmbogățirea tradițiilor din domenii esențiale ale progresului tehnicii și tehnologiei.
În vederea generalizării experiențelor pozitive, a continuat publicarea rubricii „Evenimente organizate de filiala, sucursalele, societățile și cercurile AGIR", din care rezultă modul practic în care se soluționează, la nivel teritorial sau local, problemele care se află pe agenda inginerilor din toate domeniile de activitate. Această rubrică a permis și permite să se cunoască mai bine viața bogată și interesantă din teritoriu, iar o serie de corespondențe ale participanților a stimulat implicarea membrilor AGIR la îmbogățirea conținutului și a modalităților publicistice de informare a cititorilor. Remarcăm aici contribuțiile mai multor sucursale, între care Dolj, Brașov, Buzău, Prahova, Timiș, Suceava, Sibiu, Galați, Avrig, Vâlcea și altele.
De asemenea, s-au publicat mai multe informații și reportaje referitoare la acțiunile extraprofesionale, în special la cele care vizează viața cultural-artistică susținută consecvent de AGIR.
În ceea ce privește perspectiva, redacția și-a stabilit drept obiective tratarea mai largă și aprofundată a celor mai importante preocupări inginerești pornind de la cerințele celei de-a patra revoluții științifico-tehnice. Între temele propuse se află campania de promovare a implicațiilor erei digitale, astfel încât comunitatea inginerească din țara noastră să fie mai puternic mobilizată pentru dezvoltarea sectoarelor IT, cu accent pe Inteligența Artificială, pentru valorificarea mai eficientă a potențialului de care dispune România și în aceste domenii.
De asemenea, redacția va dezvolta experiența acumulată în realizarea unor pagini speciale consacrate temelor de larg interes, cum sunt: reindustrializarea României, orientarea proceselor investiționale spre dezvoltarea infrastructurii feroviare și rutiere, consolidarea întreprinderilor bazate pe cercetare și inovare, pe cele mai noi și avansate tehnologii, stimularea creativității în rândurile tinerilor, ancorarea tuturor formelor de învățământ în realitățile românești, îmbunătățirea substanțială a utilizării fondurilor europene nerambursabile pentru a fi îndeplinite, într-o viziune strategică, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), marile obiective care condiționează progresul economico-social al țării noastre.
Folosim acest prilej pentru a adresa filialei și sucursalelor rugămintea de a participa mai activ la îmbogățirea și diversificarea conținutului Universului ingineresc cu informații, comentarii și alte genuri publicistice, ceea ce, cu siguranță, va asigura o mai mare vizibilitate a AGIR în spațiul public, obiectiv central al perioadei actuale și viitoare.
Puncte de vedere și propuneri orientate spre mai puternica afirmare a AGIR în întreaga societate românească
După prezentarea documentelor, au avut loc dezbateri consacrate evaluării activității din 2023 și obiectivelor pentru perioada următoare. Astfel, prof. univ. dr. ing. DHC Gheorghe Manolea, vicepreședinte al AGIR și președinte al Sucursalei Dolj, s-a referit cu precădere la modalitățile de creștere a vizibilității Asociației la nivel central și teritorial prin promovarea, pe scară mai largă, a noilor tehnologii. În acest context, a subliniat elementele pozitive ale experienței din ultima perioadă, atât la nivelul Sucursalei Dolj, cât și pe ansamblul Asociației. În susținerea afirmațiilor sale, a adus, printre argumente, opiniile unor ingineri români care activează peste hotare, pledând în sprijinul ideii că întreaga activitate trebuie să se structureze în perioada următoare pe procesele de digitalizare și inteligență artificială. Pentru accelerarea acestui proces este nevoie de o mai bună conlucrare și coordonare între conducerile structurilor teritoriale și conducerea centrală a AGIR. Totodată, a subliniat necesitatea îmbunătățirii formelor și mijloacelor de antrenare a membrilor în îndeplinirea programelor de activitate.
- Prof. univ. dr. ing. DHC Gheorghe Manolea
Prof. as. dr. ing. Valentin Silivestru, vicepreședinte al AGIR, în calitate de reprezentant al Asociației la ședințele Engineers Europe, care desfășoară un proiect finanțat de Comisia Europeană, a informat Adunarea Generală despre demersurile întreprinse în vederea includerii AGIR în astfel de proiecte. De asemenea, a informat despre o ședință a Federației Mondiale a Organizațiilor Inginerești. Participarea AGIR la activități de anvergură europeană și globală reprezintă - așa cum s-a relevat și în Darea de seamă - o componentă esențială a activității Asociației, o modalitate de bază a procesului conectării la cele mai importante tendințe ale actualei revoluții științifico-tehnice.
- Prof. as. dr. ing. Valentin Silivestru
Prof. univ. dr. ing. Valentina Pomazan, președinta Sucursalei Constanța, s-a referit, în cuvântul său, la legăturile strânse cu mediul economic, în vederea rezolvării în comun a problemelor cu care se confruntă în special în privința asigurării forței de muncă. Astfel de acțiuni sunt menite să întărească încrederea întreprinzătorilor, a managerilor, în capacitatea membrilor AGIR de a le oferi informații, soluții, inclusiv în ceea ce privește formarea de specialiști din rândurile tinerilor, în modernizarea utilajelor și echipamentelor din port. În același mod, se poate acționa și în sectorul energetic, întrucât Constanța a devenit un hub în acest domeniu. Tot în privința formării tinerilor, vorbitoarea a propus organizarea de activități de micro-practică și micro-internship, desfășurate în entități economice sub o formă minimală de contract, acțiuni în care să se implice direct și AGIR.
În vederea îndeplinirii obiectivelor din perioada următoare, se impune antrenarea tuturor membrilor Asociației, astfel încât potențialul fiecărei filiale și sucursale să fie valorificat la maximum.
- Prof. univ. dr. ing. Valentina Pomazan
Conf. univ. dr. ing. Ioan Aurel Cherecheș, președintele Filialei Cluj, și-a exprimat acordul cu propunerile menite să formeze noi specialiști din rândurile tinerilor și a menționat, între altele, în acest sens, cele șase networking-uri de amploare, cu 250 - 500 de antreprenori, din diverse domenii - construcții, instalații, energie, IT, agricultură, industrie alimentară - la care s-a pus accentul tocmai pe mai buna pregătire a tinerilor, inclusiv a studenților, pentru a face față cerințelor profesionale determinate de progresul științifico-tehnic. Cei mai mulți membri ai Filialei AGIR Cluj sunt din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, ceea ce permite ridicarea continuă a nivelului de cunoștințe al reprezentanților mediului de afaceri angajați, la rândul lor, în acțiunile de asigurare a necesarului de forță de muncă. Filiala AGIR Cluj a avut și desfășoară numeroase inițiative între care participarea la manifestări expoziționale, precum AGRARIA, eveniment care s-a remarcat și prin participarea multor tineri voluntari, chiar din anul I.
- Conf. univ. dr. ing. Ioan Aurel Cherecheș
Prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, președintele Sucursalei Iași, a evocat momentul istoric din urmă cu peste un secol, când, în capitala Moldovei, s-a constituit Asociația Generală a Inginerilor din România. Continuarea și îmbogățirea tradițiilor reprezintă un obiectiv central al activității Sucursalei, care se realizează prin modalități diverse, în centrul cărora se află prezența activă în spațiul public. S-a realizat o legătură permanentă cu mass-media, s-au introdus rubrici speciale în presa locală, prin care se popularizează realizări în științele tehnice, se prezintă momente din istoria AGIR, a industriei, agriculturii, energeticii, transporturilor românești. Odată cu asigurarea unei mai mari vizibilități a AGIR, prin aceste demersuri se conștientizează, într-o mai mare măsură, importanța activității desfășurate în rândurile Asociației, ceea ce reprezintă o premisă esențială pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.
- Prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin
Ing. Vasile Anton Moraru, președintele de onoare al Sucursalei Buzău, s-a referit, la începutul cuvântului său, la marcarea a cinci ani de la înființarea Sucursalei și la înregistrarea celui de-al 100-lea membru, precum și a tot atâția studenți și membri junior. Vorbitorul a relevat importanța colaborării conducerii Sucursalei cu conducerea centrală și a menționat câteva dintre acțiunile desfășurate în ultimul timp, între care Gala Comunității Buzoiene, în parteneriat cu Primăria municipiului, implicarea în realizarea Centrului universitar din Buzău, stimularea unor firme locale în promovarea progresului științifico-tehnic, activitatea a patru colective de membri junior calificate în finala pe țară a unui concurs de robotică, încurajarea unor companii de a sponsoriza activități educativ-formative ale viitoarelor generații de ingineri. Totodată, a mai menționat eliberarea unor recomandări pentru doi membri junior în vederea admiterii la inginerie nucleară în Geneva, respectiv la UPB, Facultatea de Robotică.
- Ing. Vasile Anton Moraru
Dr. ing. Vasile Marian Constantin, președintele Sucursalei Timiș, a relevat că Sucursala își dorește un suflu nou, puternic, orientat mai mult spre industrie, în special spre cea agro-alimentară. Acțiunile întreprinse pot fi mai bine popularizate prin rețelele sociale, în special cele preferate de tineri. Pot fi postate clipuri scurte, atractive. Pe baza experienței acumulate, acțiunile sunt orientate spre promovarea competenței, unul dintre exemple constituindu-l workshop-ul despre Smart City (care va avea loc în luna mai). Totodată, Sucursala urmărește atragerea unui număr cât mai mare de firme și specialiști în vederea fructificării oportunităților de finanțare nerambursabilă. În Programul de activitate sunt înscrise, de asemenea, antrenarea membrilor la conceperea și realizarea unor proiecte AGIR ca expresie a calității de asociație de utilitate publică. Vorbitorul a informat Adunarea Generală că Sucursala a inițiat Platforma Se Poate, România, menită să inoculeze în rândurile publicului larg convingerea că în țara noastră există oameni inimoși și cu potențial creativ considerabil, în rândurile cărora se află, la loc de frunte, comunitatea inginerească.
- Dr. ing. Vasile Marian Constantin
Ing. Virgil Alexiu Puticiu a propus constituirea unor cursuri de calificare și formare profesională încă din anul patru de studenție, pentru disciplina Organizarea, conducerea și economia industriei. De asemenea, a subliniat că este nevoie de specialiști tehnologi pentru elaborarea studiilor de fezabilitate (spre exemplu, pentru ingineria în construcții) și pentru elaborarea caietului de sarcini în vederea participării la licitațiile publice internaționale. Vorbitorul a susținut, la rândul său, ideea că AGIR trebuie să se implice mai puternic în procesul de formare și perfecționare a specialiștilor.
*
Președintele AGIR, Mihai Mihăiță, a supus aprobării materialele prezentate, care au fost aprobate în unanimitate.
Adunarea Generală a ales, apoi, în unanimitate, un nou membru al Adunării Generale (ing. Daniel Neguț) și un nou membru al Comisiei de Cenzori (ing. Marius Mihăiță), în urma decesului ing. Octavian Udriște.
După desfășurarea lucrărilor Adunării Generale, a avut loc o conferință dedicată Zilei Mondiale a Apei (despre care am relatat în numărul precedent).
*
În încheierea reuniunii a fost prezentat un atractiv program muzical.
Din Statutul AGIR
Adunarea Generală are următoarele atribuții:
a) aprobă Statutul și îl modifică după caz;
b) aprobă Codul de etică a inginerului;
c) aprobă înființarea de sucursale, filiale și societăți de specialitate, la propunerea Consiliului Director;
d) aprobă rapoartele de activitate ale Consiliului Director, raportul Comisiei de Cenzori, precum și descărcarea de gestiune a Consiliului Director;
e) stabilește strategia și obiectivele generale ale asociației;
f) alege președintele, cei doi vicepreședinți și pe ceilalți membri ai Consiliului Director pentru o perioadă de patru ani;
g) revocă președintele, cei doi vicepreședinți și pe ceilalți membri ai Consiliului Director;
h) stabilește cuantumul indemnizației președintelui, vicepreședinților și al indemnizațiilor de ședință ale membrilor Consiliului Director;
i) alege și revocă membrii Comisiei de Cenzori și le stabilește cuantumul indemnizației;
j) alege și revocă membrii Colegiului de Etică;
k) aprobă bugetul de venituri și cheltuieli și bilanțul contabil;
l) dizolvă și lichidează asociația și stabilește destinația bunurilor rămase după lichidare.
La patru ani, Adunarea Generală organizează un Congres AG1R, care dezbate o temă de interes național. La aceeași dată, vor avea loc și alegeri ale organelor de conducere ale Asociației.
Alte articole


