Blitz
Data: 1-15 aprilie 2024
● Transportul feroviar a înregistrat anul trecut o creștere cu 5,4% a numărului de pasageri. Potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), transportul feroviar a înregistrat în 2023 o creștere cu 5,4% a numărului de pasageri transportați și cu 6,1% în ceea ce privește parcursul acestora, comparativ cu anul anterior. Pe de altă parte, volumul mărfurilor transportate a scăzut cu 11,5%. Au fost transportate 48,867 milioane tone mărfuri, din care 79,3% în transport național. Potrivit INS, parcursul mediu zilnic al vagoanelor de pasageri a crescut cu 3,2%. Viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (km/h) s-a majorat cu 0,6%. În schimb, viteza medie comercială a trenurilor de marfă (km/h) a scăzut cu 13,6%, iar vagoanele încărcate pe rețeaua CFR (mii vagoane) au fost mai puține cu 10. Parcursul mediu zilnic al locomotivelor folosite pentru transportul mărfurilor (km/zi) s-a redus cu 3,4%, cel al vagoanelor de marfă cu 3,3%, iar încărcătura medie statică a vagoanelor de marfă (tone/osie) a scăzut cu 2,4%.
● Scăderi importante ale înmatriculărilor de autoturisme electrice, în martie. Datele publicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) relevă că luna martie a acestui an a adus scăderi semnificative ale înmatriculărilor de autoturisme noi, în România, trend în care s-a situat și segmentul mașinilor electrice, cu un recul de 35,9%, față de aceeași perioadă din 2023. În funcție de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în luna martie a acestui an, motorizările pe benzină plus mild hybrid benzină au raportat o scădere de 39,1% față de perioada similară din 2023, până la o pondere de 58,4%. Pe segmentul autoturismelor echipate cu motoare diesel plus mild hybrid diesel, s-a consemnat o creștere de 24,9% și o cotă de 17,7% din total piață. Autoturismele full electrice dețin o cotă de 7,4% din piață, în luna martie 2024, comparativ cu martie 2023, când reprezentau 8,4%, iar înmatriculările s-au diminuat cu 35,9%.
- Credit foto: www.freepik.com
● Coreea de Sud va investi în AI 7 miliarde dolari până în 2027. Coreea de Sud va investi în inteligența artificială (AI) 9400 miliarde woni (6,94 miliarde dolari), ca parte a eforturilor de a-și menține poziția de lider global pe piața semiconductorilor de ultimă generație. Semiconductorii reprezintă unul dintre pilonii economiei sud-coreene orientate spre export. În martie, exporturile de cipuri au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 21 de luni (11,7 miliarde dolari, respectiv o cincime din totalul exporturilor țării). Cu ajutorul investițiilor masive, Coreea de Sud (a patra mare economie din Asia) intenționează să extindă semnificativ activitățile de cercetare-dezvoltare (R&D) pe segmentul semiconductorilor AI de ultimă generație. De asemenea, țara va promova dezvoltarea inteligenței generale artificiale (AGI) de ultimă generație și tehnologii de siguranță, scopul fiind ca, în viitor, Coreea de Sud să devină una dintre primele trei țări în tehnologia AI.
Alte articole




