Adunarea Generala a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania. Profesionalism, implicare, viziune
Data: 1-15 aprilie 2025 2025
Așa cum am menționat în pagina 1, vom consacra un amplu spațiu lucrărilor Adunării Generale a AGIR. O caracteristică esențială a documentelor prezentate, a dezbaterilor care au urmat și a deciziilor adoptate a constituit-o analiza competentă, responsabilă, care a permis desprinderea de concluzii privind căile și mijloacele de îmbunătățire a activității asociației noastre în toate sferele de preocupări prin care s-a afirmat și se afirmă ca principal exponent al intereselor, al aspirațiilor inginerilor români de pretutindeni.
Susținerea ingineriei românești pe plan național și global
În cuvântul de deschidere, prof. as. dr. ing. EurIng DHC Mihai Mihăiță a spus următoarele:
„În calitate de Președinte al Asociației Generale a Inginerilor din România, am avut responsabilitatea de a coordona și sprijini activitățile organizației noastre profesionale care, după cum se știe, se bucură de un bine meritat renume, prin îmbogățirea unei tradiții îndelungate, deosebite în domeniul ingineriei. Pe parcursul ultimului an, implicarea noastră a fost dedicată nu doar sferei promovării valorilor fundamentale ale ingineriei, ci și consolidării relațiilor de colaborare cu instituțiile publice, cu sectorul privat și comunitățile academice, sub semnul voinței comune de a contribui la dezvoltarea sustenabilă, modernă a României.
În fiecare proiect înscris în programele noastre, s-a pus accentul pe profesionalism, integritate și implicare activă, fiind conștienți de importanța rolului inginerilor în transformarea economiei, a societății noastre în ansamblu. Cu fiecare acțiune, s-a urmărit nu doar promovarea standardelor de excelență în domeniu, ci și sprijinirea membrilor noștri în dezvoltarea continuă a abilităților lor și în integrarea în procesul decizional la toate nivelurile și în toate domeniile.
Raportul pe care îl prezentăm reflectă realizările și provocările din anul care a trecut și evidențiază direcțiile în care Asociația Generală a Inginerilor din România își propune să se implice în continuare pentru a susține avansul tehnologic, educația și dezvoltarea ingineriei românești pe plan național și global".
Darea de seamă: un bilanț bogat, premisă a unor noi și importante realizări
Principalul document aflat în atenția Adunării Generale, Darea de seamă, a inclus acțiunile care au definit întreaga orientare a AGIR spre îndeplinirea obiectivelor propuse pentru perioada care a făcut obiectul analizelor.
Astfel, s-au menționat manifestările publice care s-au bucurat de atenția participanților, de ecouri pozitive în rândurile comunității noastre profesionale, ale societății.
● Conferința dedicată Zilei Mondiale a Ingineriei pentru dezvoltare durabilă - 4 martie, eveniment care a subliniat rolul esențial al ingineriei în sprijinul unui viitor sustenabil;
● Educație, ingineri și piața muncii - 21 martie, dezbatere pe tema provocărilor actuale și soluții pentru integrarea inginerilor în piața muncii din România;
● Ziua Mondială a Apei - 27 martie, eveniment dedicat recunoașterii importanței apei ca resursă vitală;
● Lansarea cărții „Aurul, picamerul și... maramureșeanul Nicolae Bud" - 4 aprilie, un eveniment care a subliniat importanța valorificării resurselor naturale și a gândirii creative în domeniul ingineriei;
● Simpozionul „Progresul Tehnologic - rezultat al cercetării" - 27 aprilie, eveniment dedicat științei și inovației tehnologice, care a abordat tema „Ziua Pământului - Planeta versus plasticul";
● Participare la evenimente academice - inclusiv la Academia Română și la Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii, la sesiuni precum cea cu tema „100 de ani de la Primul Congres Național de Chimie" (12 iunie 2024), și la Zilele ASTR din Craiova (19 - 20 septembrie), cu tema „Dezvoltarea societății în armonie cu natura".
Un loc central în programul AGIR l-a ocupat promovarea excelenței științifice, prin sărbătorirea Zilei Inginerului, decernarea Premiilor AGIR și a Premiului Elisa Leonida Zamfirescu - dedicat femeilor inginer pentru excelență profesională (14 septembrie), un moment important pentru recunoașterea celor mai remarcabili ingineri și instituții din România.
Alături de aceste evenimente, a fost sprijinită activitatea de editare a publicațiilor științifice, președintele AGIR fiind membru al Colegiului Director al publicației „Univers Ingineresc" și al „Buletinului AGIR", precum și Președinte al Editurii AGIR, remarcându-se contribuția sa la apariția unor lucrări relevante pentru dezvoltarea domeniului ingineresc:
● „History of Romanian Technology and Industry, Volume 2: Electrical Engineering, Energetics, Transport and Technology Education" (Editor: Dorel Banabic, 2024) - cu capitolul „History of Engineering Societies" (autor Mihai Mihăiță);
● „În vâltoarea vremurilor. Gândurile unui inginer, vol. II" (Mihai Mihăiță, Editura AGIR, 2024).
*
Darea de seamă a consacrat un amplu capitol activității internaționale a AGIR. Astfel, s-a relevat că, în calitate de membru național al Federației Europene a Asociațiilor Naționale Inginerești - Engineers Europe, al Federației Mondiale a Organizațiilor Inginerești și al organizației Tineri Ingineri Europeni, AGIR s-a implicat în acțiunile organizate de acestea, concentrate pe inițiative strategice, proiecte în derulare, promovarea excelenței în inginerie, în eforturile continue de a atrage noi membri și de a crește vizibilitatea profesiei. În acest cadru s-au menționat instituțiile și modalitățile menite să asigure realizarea obiectivelor propuse, între care:
● Engineers Europe, care consolidează prin diverse acțiuni colaborarea și schimbul de bune practici între membrii naționali. Cele mai recente au fost crearea unui nou grup de lucru axat pe Inteligență Artificială, dezbateri asupra proiectului de document al grupului de lucru SDG7 - Energie curată și accesibilă, prezentări privind implicarea membrilor și strategii de comunicare, actualizări privind Proiectul E4E (Ingineri pentru Europa) și inițiativele de strângere de fonduri, împreună cu o propunere de sprijinire a eforturilor de reconstrucție a Ucrainei.
De asemenea, a lansat recent prima versiune a Strategiei europene de competențe în inginerie, care își propune să reducă decalajul de competențe din sectorul ingineriei din Europa. Documentul cuprinde recomandări pentru instituțiile de învățământ superior, organizațiile profesionale, liderii din industrie și factorii de decizie politică. Subliniază necesitatea dezvoltării abilităților holistice prin integrarea competențelor tehnice și non-tehnice în educația inginerească și abordează provocările tranziției ecologice și digitale. Include 15 exemple de bune practici. Consiliul european de competențe în inginerie va juca un rol-cheie în implementarea strategiei și în asigurarea colaborării continue între părțile interesate;
● Federația Mondială a Organizațiilor Inginerești, care reunește organizații naționale inginerești din aproximativ 100 de țări și reprezintă peste 30 de milioane de ingineri din întreaga lume, a avut drept principal scop în ultimii ani implicarea ingineriei în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU, prin acțiuni multiple întreprinse de membrii naționali, comitetele permanente și grupurile de lucru. Ziua Mondială a Ingineriei și Ziua Mondială a Apei au prilejuit organizarea a numeroase evenimente care au țintit reunirea membrilor naționali, a instituțiilor de învățământ, guvernelor și industriei, pentru a aborda nevoia de capacitate și calitate inginerească și pentru a dezvolta cadre strategice și cele mai bune practici pentru implementarea soluțiilor pentru dezvoltare durabilă;
● Începând din anul trecut, AGIR este membră a Organizației Tineri Ingineri Europeni (EYE), organizație internațională non-profit care cuprinde peste 20 de țări europene. Asociațiile membre ale acesteia reprezintă cumulativ aproximativ 500 000 de tineri ingineri din mai multe discipline. Organizația este o platformă prin intermediul căreia tinerii între 18 și 35 de ani pot colabora pe probleme inginerești de interes, au șansa de a construi o rețea.
Prin apartenența la aceste organizații internaționale, AGIR are posibilitatea de a-și exprima părerea privind politicile inginerești la nivel global, poate oferi membrilor oportunitatea de a interacționa cu ingineri, cercetători și specialiști din diverse țări, de a face parte din grupuri de lucru și proiecte internaționale, de a obține certificare și recunoaștere profesională, de a-și crește șansele de angajare sau promovare prin apartenența la organizații de prestigiu.
*
Textul Dării de seamă a fost publicat într-o Broșură care mai include aspecte importante ale activității AGIR. Astfel, între altele, se relevă accesarea frecventă a site-ului AGIR în vederea unei mai bune cunoașteri a activității Asociației, numărul de membri activi cotizanți ai Asociației, structura lor pe grupe de vârstă și specializări și detaliază aspecte esențiale ale mai multor organizații teritoriale precum București, sucursalele Buzău, Dolj, Timiș, Constanța. De asemenea, în Broșură sunt evidențiate activitățile Asociației în domeniul artei și literaturii, desfășurate de ingineri muzicieni, scriitori, epigramiști, actori, pictori. În context, se precizează că Orchestra Inginerilor „Petru Ghenghea" susține două concerte pe an, iar Cercul de teatru prezintă voluntar spectacole în mai multe localități.
*
În legătură cu folosirea mijloacelor moderne de comunicare, președintele Mihai Mihăiță a îndemnat membrii Adunării Generale, membrii AGIR în general, să utilizeze mai mult și să acceseze mai des site-urile sucursalelor/filialei, inclusiv paginile de Facebook, și să acorde mai multă atenție bilunarului Asociației, unic în țară ca ținută științifică de informare, independent, apolitic, publicație care prezintă probleme inginerești din țară și globale, abordând tematici de cel mai larg interes. Totodată, a relevat că sunt așteptate cât mai multe articole din partea membrilor Asociației.
Parametrii economico-financiari ai activității AGIR
Potrivit Ordinii de zi, Bogdan Marinescu, contabilul-șef al AGIR, a dat citire Raportului financiar pentru anul 2024 și a prezentat Proiectul de buget pentru 2025, iar ec. Iulia Marinescu, membră a Comisiei de Cenzori, a prezentat Raportul acestei Comisii. În ambele documente, s-a relevat că activitatea Asociației pe parcursul anului 2024 a condus la rezultate pozitive sub aspect financiar, în acest sens prezentându-se, pe larg, elemente de bilanț, principalele conturi contabile, execuția bugetară, inventarierea patrimoniului și perspectivele pentru anul viitor. S-a subliniat că în toate operațiunile financiare s-au respectat riguros prevederile legale.
Activitatea publicistică, orientată spre realizarea obiectivelor majore ale AGIR
♦ Editura AGIR
Ing. Dan Bogdan, redactorul-șef al Editurii AGIR, a prezentat Raportul de activitate al Editurii. În anul 2024, Asociația Generală a Inginerilor din România a continuat să asigure apariția unor lucrări tehnico-științifice inginerești, precum și a unor cărți care să facă cunoscute preocupările și activitatea AGIR și ASTR, fiind continuată strategia editorială din ultimii ani, de a publica tratate și monografii și de a face cunoscută creația tehnico-științifică națională și internațională.
- Dan Bogdan
Au fost întreprinse demersuri susținute pentru obținerea de finanțări care să facă posibilă apariția unor monografii și tratate inginerești. Astfel, AGIR, prin Editura AGIR, a participat la Competiția pentru Subvenționarea Literaturii Tehnico-Științifice, organizată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Lucrările Editurii AGIR și implicit problematicile abordate în acestea au fost făcute cunoscute și prin intermediul standurilor organizate cu ocazia unor manifestări științifice. Au fost menționate standurile organizate cu ocazia Conferinței „Zilele Academiei de Științe Tehnice din România" 2024 desfășurată la Craiova.
Dintre acțiunile întreprinse de Editura AGIR a fost menționată participarea la Salonul de carte „Bookfest Chișinău", organizat în perioada 28 august - 1 septembrie 2024 la Universitatea de Stat din Moldova, sub înaltul patronaj al președinților României și Republicii Moldova. Cu această ocazie, AGIR a donat Universității Tehnice a Moldovei și Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova 56 de titluri de carte tehnică, însumând 103 exemplare în valoare de 3467 lei.
Editura AGIR a mai valorificat prin donație și alte titluri din stocul de carte, și anume lucrarea Academia de Științe Tehnice din România. Monografie (1997 - 2009) (au fost donate 20 de exemplare către Sucursala Buzău) sau monografia TRANSELECTRICA. Sucursala de Transport București (au fost donate 80 de exemplare).
În afară de editarea de cărți, Editura AGIR a mai asigurat în anul 2024 și editarea de publicații periodice (reviste, buletine, volume cu comunicări la manifestări științifice), realizând îngrijirea editorială a 4 titluri de publicații periodice cu 18 numere, având 2234 pagini (circa 124 pagini/număr). Toate publicațiile periodice sunt disponibile online cu acces gratuit, iar revistele JESI, EMERG și Industria textilă apar și în ediții tipărite. Dintre revistele apărute prin grija Editurii AGIR, revista INDUSTRIA TEXTILĂ (cotată ISI) și EMERG (sub egida CNR-CME) sunt ale unor Institute Naționale de Cercetare sau Asociații profesionale inginerești.
S-a reamintit că articolele prezentate în Buletinul AGIR se regăsesc în întregime pe site-ul AGIR, la Secțiunea Reviste, putând fi consultate în mod gratuit.
♦ Librăria AGIR
În ceea ce privește difuzarea de carte, după cum se știe, la parterul sediului AGIR din Bd. Dacia nr. 26, funcționează Librăria AGIR, unde se găsesc atât cărțile apărute la Editura AGIR, cât și cele ale altor edituri. Librăria AGIR asigură și marketingul de piață pentru publicațiile Departamentului editorial al Asociației.
Având în vedere importanța activității editoriale desfășurate pentru îndeplinirea obiectivelor AGIR, pentru valorificarea potențialului creator al inginerilor români, s-a apreciat că sprijinul AGIR trebuie să existe în continuare și că trebuie găsite modalități mai eficiente de difuzare a stocului de carte existent, în paralel cu creșterea calității conținutului și a tematicii lucrărilor publicate.
♦ Publicația „Univers ingineresc"
La rândul său, dr. ing. Amuliu Proca, membru al Colegiului de redacție, a dat citire Raportului de activitate al publicației Univers ingineresc. În perioada care a trecut de la precedenta Adunare Generală, publicația noastră și-a consolidat rolul de vector în spațiul public al AGIR, reprezentând o interfață a asociației noastre, caracterizată prin rigoare științifică și calitate publicistică de valoare. Această apreciere rezultă nemijlocit din ecoul publicației nu numai în rândurile comunității noastre profesionale, ci ale unui cerc mult mai larg de cititori, precum și în sferele jurnalisticii românești actuale.
- Amuliu Proca
Cea mai importantă orientare redacțională a constat și constă în reflectarea amplă și la obiect a activității AGIR, atât la nivel central, cât și la cel teritorial.
În fiecare număr se regăsesc informații despre o mare varietate de evenimente, precum cele focalizate pe anumite teme asemenea celor legate de actuala etapă a revoluției științifico-tehnice, de contracarare a efectelor negative ale schimbărilor climatice, dezbateri referitoare la educația profesională, la implicarea inginerilor în soluționarea unor probleme stringente ale economiei naționale, modalitățile de depășire a crizei energetice.
Un alt capitol esențial al publicisticii promovate de „Univers ingineresc" vizează cultivarea tradițiilor, a respectului și prețuirii marilor noștri înaintași. De asemenea, în paginile intitulate „Arc peste timp" sunt prezentate evenimente cu caracter aniversar „rotund", care relevă o serie de evenimente importante din istoria științei și tehnicii românești și nu numai. Totodată, aniversări și comemorări ale unor personalități inginerești contemporane își găsesc locul cuvenit în paginile publicației noastre.
O altă direcție principală de acțiune constă în informarea amplă a cititorilor despre ceea ce se petrece în țară și în lume în domenii de cel mai larg interes, mai ales pentru ingineri. Alături de comunicări oficiale ale autorităților de la București și de la Bruxelles, apar număr de număr informații și comentarii despre preocupări de ordin strategic, național și sectorial, precum cele care s-au referit și se referă la valorificarea resurselor naturale, la energetică, la procesul de reindustrializare, la conectarea mai puternică la piețele externe, la realizarea obiectivelor actuale și de perspectivă ale noii faze a revoluției tehnico-științifice.
Discuții fructuoase, propuneri valoroase
În desfășurarea Adunării Generale, un loc important l-au ocupat dezbaterile consacrate documentelor prezentate, dezbateri însoțite de numeroase propuneri îndreptate spre îmbunătățirea activității AGIR la nivel central și teritorial. În cele ce urmează, prezentăm principalele idei din intervențiile la dezbateri.
- Gheorghe Manolea
Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Manolea, vicepreședinte al AGIR și președintele Sucursalei Dolj, a relevat că activitatea desfășurată de sucursală a fost mediatizată prin mijloacele de care dispune AGIR. În ultimul an, a crescut numărul membrilor. A existat o perioadă în care numărul acestora scăzuse, situație care a necesitat o schimbare a abordării, în sensul activizării unui număr sporit de ingineri în desfășurarea acțiunilor inițiate de Sucursală și de AGIR, în ansamblu. În calitate de vicepreședinte, a mulțumit persoanelor din conducerea sucursalelor/filialei care au dat curs sugestiei de a-și completa site-urile proprii.
- Radu Pentiuc
Prof. univ. dr. ing. Radu Pentiuc, președintele Sucursalei Suceava, a fost de părere că din materialele prezentate reiese că există motive pentru optimism; sunt rezultate confirmate, pe care Asociația se poate baza. Este necesar să se depună un efort mai mare pentru creșterea vizibilității AGIR. Avându-se în vedere că unele universități acordă punctaj pentru apartenența la o asociație profesională, trebuie întărită legătura cu Comisia Națională de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) pentru a crește respectivul punctaj. Prin promovarea profesiei de inginer poate crește și numărul de membri ai Asociației. Vorbitorul a propus ca AGIR să devină partener în organizarea Olimpiadei de creativitate științifică pentru elevi, context în care trebuie contactate Inspectoratele școlare județene (care sunt organizatorii principali) pentru a stabili forma de colaborare. S-a menționat că există și o etapă internațională a acestui concurs. După ce a relevat importanța participării la Forumul Energetic Regional al Europei Centrale și de Est (FOREN), prof. Radu Pentiuc a informat că Suceava va fi gazda Simpozionului Științific al Inginerilor Români de Pretutindeni - SINGRO 2025, motiv pentru care a solicitat sprijin în invitarea cât mai multor ingineri români de peste hotare. Totodată, a subliniat că Buletinul AGIR este o publicație care merită mai multă atenție din partea cititorilor de profil.
Intervenind în dezbatere, președintele AGIR Mihai Mihăiță a propus implicarea pe plan local a sucursalelor în organizarea Olimpiadei de creativitate științifică pentru elevi, precizând că, și până acum, AGIR a oferit diplome la diverse concursuri școlare și universitare. Totodată, a adresat celor prezenți invitația de a participa la conferința Abordări ale inteligenței artificiale în domeniul petrolului, gazelor, mineritului și energiei, inclusiv legislația aferentă, al cărei coorganizator este AGIR (cei interesați pot găsi informații despre eveniment pe site).
În cuvântul său, dr. ing. Emilia Visileanu, de la Societatea Inginerilor Textiliști, a adresat felicitări pentru activitatea și rezultatele Asociației. A mulțumit, totodată, pentru sprijinul acordat în organizarea și găzduirea evenimentului de multiplicare în cadrul proiectului Erasmus+ DigitalFashion, destinat mediului de afaceri și mediului academic. De asemenea, a formulat o serie de propuneri: ● colaborarea INCDTP - AGIR în organizarea în anul în curs a unui simpozion internațional; ● mediatizarea mai puternică a cercului VizionarING, care dezbate subiecte de interes și poate atrage mulți specialiști din industrie; ● donație de cărți tehnice la evenimentul Ziua Porților deschise organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie - INCDTP București; ● statuarea de exigențe pentru calitatea de membru al AGIR.
- Valentina Pomazan
Prof. univ. dr. ing. Valentina Pomazan, Președinta Sucursalei Constanța, s-a referit la vizitele pe care le-a efectuat în Sucursalele Buzău și Dolj, utile ca schimb de experiență, și a propus elaborarea de programe cât mai atractive pentru asigurarea participării unui număr cât mai mare de membri. Vorbitoarea s-a referit și la o mai bună implicare a AGIR în activitatea legislativă și a susținut ideea necesității de a se adopta o lege a inginerului, în spiritul reglementărilor la nivelul UE. A mai propus stimularea entităților economico-sociale care primesc elevi și studenți în practică.
În continuare, Andrei Berinde, Președintele cercului Căile ferate - Trecut, prezent și viitor, a apreciat importanța întăririi colaborării dintre structurile centrale, cele teritoriale, societățile și cercurile AGIR și a menționat că va propune Sucursalei Constanța colaborarea în organizarea conferinței Podurile dunărene de la Fetești - Cernavodă, 135 ani de la inaugurare.
- Alexandru Marin
Din Republica Moldova, prof. univ. dr. ing. DHC Alexandru Marin, membru al AGIR, a transmis un mesaj în susținerea bunei colaborări în vederea desfășurării de acțiuni comune în interes reciproc. A mai informat că Asociația Inginerilor din Republica Moldova va organiza în curând un Congres care va avea drept scop revigorarea activității.
- Dumitru Mnerie
Prof. univ. dr. ing. Dumitru Mnerie, secretarul Sucursalei Timiș, a felicitat conducerea AGIR și a mulțumit pentru sprijinul acordat în reorganizarea Sucursalei. AGIR are meritul de a crea o platformă între sucursale, urmărindu-se, între altele, creșterea vizibilității Asociației, inclusiv pentru mărirea numărului de membri.
- Viorel Martin
Ing. Viorel Martin, președintele Cercurilor ING Epigrama și Literar ING, a apreciat că Asociația a obținut rezultate bune la toate capitolele și a propus organizarea de cursuri pentru utilizarea calculatorului adresate persoanelor vârstnice.
*
Supuse la vot, documentele prezentate în cadrul Adunării Generale a AGIR au fost aprobate în unanimitate.
*
Potrivit tradiției, la Adunările Generale ale AGIR sunt abordate teme de cel mai larg interes atât pentru comunitatea inginerească din țara noastră, cât și pentru întreaga societate românească.
La 28 martie 2025, Președintele AGIR, Mihai Mihăiță, a susținut conferința Anghel Saligny, personalitatea și opera, pe care o vom prezenta în numărul viitor al publicației noastre.
*
În încheierea reuniunii a fost prezentat un atractiv program literar-muzical.
Alte articole


