Blitz
Data: 1-15 aprilie 2025 2025
● POLITEHNICA București a lansat un consilier virtual pentru admitere. În cadrul celei de a XIV-a ediții a festivalului PoliFEST, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB) a făcut un pas important în sprijinul tinerilor care își doresc să își descopere pasiunile și să aleagă o carieră de viitor. Astfel, instituția de învățământ superior pune la dispoziția elevilor un consilier virtual pentru admitere, ChatBot-ul Chat.upb.ro, un asistent bazat pe inteligență artificială (AI). Potrivit unui comunicat al UNSTPB, acest instrument inovativ este conceput pentru a ghida tinerii în procesul de selecție a unui program de studii care se potrivește cu pasiunile lor și cu cerințele pieței muncii din viitor. ChatBot-ul va oferi răspunsuri rapide și precise legate de programele de studii, examenele de admitere, oportunitățile de stagii, precum și despre riscurile și provocările meseriilor de mâine.
● Romfilatelia a introdus în circulație o nouă emisiune de mărci poștale, cu tema „Savanți români". Cu prilejul împlinirii unui secol de la trecerea în eternitate a savantului român Petru Poni, Romfilatelia a introdus în circulație, la începutul lunii aprilie a.c., o emisiune de mărci poștale intitulată Savanți români, formată din un timbru și un plic „prima zi". Savantul român Petru Poni (4 ianuarie 1841 - 2 aprilie 1925), al cărui portret este ilustrat pe marca poștală (cu valoarea nominală de 8 lei), este considerat fondatorul școlii superioare de chimie anorganică și una dintre cele mai marcante personalități din istoria științei românești. Potrivit unui documentar publicat de Romfilatelia, Petru Poni a contribuit la înființarea mai multor societăți științifice, printre care se numără Societatea de Fizică din Iași și Societatea Română de Științe. A fost ales membru al Academiei Române în 1879 și a ocupat funcția de președinte al acestui înalt for științific între
1898 - 1901 și 1916 - 1923. Ca om politic a fost ales, în mai multe rânduri, deputat și senator, ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, având un rol esențial în reforma sistemului educațional românesc. În perioada aprilie - iulie 1907 și în 1922 a fost primar al orașului Iași. Pe lângă realizările sale științifice și educaționale, Petru Poni a fost un susținător al progresului în domenii diverse, cum ar fi agricultura și industria. A fost un promotor al reformei agrare și al aplicării științei în domenii precum mineralogia și chimia industrială. În semn de recunoaștere a meritelor sale a primit numeroase distincții, inclusiv Ordinul „Sf. Sava" din Serbia (1896), Ordinul „Legiunea de Onoare" (1900) din Franța și Marea Cruce a Ordinului „Franz Josef" din Austria (1902). Plicul „prima zi" reunește în grafica sa un aspect al muncii de laborator în care savantul se regăsește alături de fiica sa, prof. univ. dr. Margareta Poni, titluri ale unor lucrări de autor și imaginea arhitecturii fațadei Muzeului „Poni-Cernătescu" din Iași.
Alte articole

