Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea de solutii de monitorizare integrata a fenomenelor naturale la Slanic Prahova
Data: 1-15 aprilie 2025 2025
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova. „Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, marcat de un eveniment de surpare de teren într-o zonă rezidențială, prin furnizarea de servicii de cercetare geologică și geofizică. Scopul proiectului este de a crește contribuția cercetării științifice la înțelegerea și gestionarea riscurilor din zonă, prin furnizarea de servicii avansate de cercetare geologică și geofizică", precizează INCDFP.
Proiectul Geomonitor reunește o echipă multidisciplinară de experți, INCDFP coordonând un consorțiu format din Institutul Geologic al României, Universitatea din București - Facultatea de Geologie și Geofizică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospatială „Elie Carafoli" (INCAS) București și Software Imagination & Vision S.R.L. (SIMAVI).
- Credit foto: www.infp.ro
Potrivit reprezentanților INCDFP, activitățile proiectului sunt structurate pe o perioadă extinsă, o componentă esențială fiind monitorizarea pe termen lung a zonei afectate și a împrejurimilor, utilizând mijloace moderne, non-invazive și tehnici de la distanță pentru a urmări deplasarea/înclinarea terenului sau a obiectivelor de interes din imediata apropiere a zonei afectate și din aria adiacentă. În acest sens, se vor realiza investigații geofizice și geologice în zona de referință pentru identificarea factorilor declanșatori ai sufoziunii, precum și dinamica fenomenului raportată la efectele de la suprafață.
Un alt pilon important al proiectului este crearea și operaționalizarea unui portal digital care să includă hărți geologice de detaliu, rezultate ale măsurătorilor geofizice (seismice, geoelectrice, GNSS - Sisteme Satelitare de Navigație Globală, InSAR - interferometrie radar prin satelit, Lidar - tehnologie de detecție cu rază relativ scurtă), produse din date seismologice, hidrogeologice și geotehnice.
Vor fi instalate, în cadrul unei rețele integrate de monitorizare, cel puțin 10 stații GNSS, 10 stații seismice în câmp liber și 3 stații în clădirile afectate din zona monitorizată ce vor transmite date în timp real. De asemenea, prin utilizarea tehnologiilor avansate, Lidar, fotogrametrie, scanare 3D și interferometrie radar, se vor realiza modele digitale ale terenului și clădirilor ce vor fi comparate pentru detectarea și raportarea modificărilor semnificative ale stabilității solului și clădirilor.
Un element-cheie al proiectului îl reprezintă implementarea unui sistem de alertare automată care să genereze notificări în timp real către autoritățile publice atunci când sunt atinse sau depășite anumite valori-limită prestabilite.
În perioada următoare, echipa de proiect are programată o serie de activități esențiale: ▪ măsurători gravimetrie absolute și relative; ▪ măsurători de profile seismice; ▪ identificarea clădirilor ce vor fi monitorizate; ▪ stabilirea locațiilor optime pentru instalarea stațiilor GNSS; ▪ măsurători seismice de reflexie, utilizând surse de suprafață, și măsurători de seismică pasivă; ▪ cartare hidrogeologică, cu elaborare de hărți de bazin care să includă elemente geomorfologice; ▪ prelevare probe apă pentru analize chimice; stabilirea locațiilor pentru foraje geologice/hidrogeologice.
Alte articole


