Ministrul Energiei: Este nevoie de extinderea Coridorului Sudic, in special catre Balcani si Europa de Sud-Est
Data: 1-15 aprilie 2025 2025
În doar câțiva ani de funcționare, Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc. Dar procesul nu este încheiat. Este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Am reprezentat România la Baku, la cea de-a 11-a Reuniune Ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, unde am transmis din nou opinia mea fermă că energia trebuie să fie sigură, accesibilă și curată - în această ordine a priorităților. O ordine care nu este dictată de ideologie, ci de realitate și bun-simț. În lipsa Coridorului Sudic de Gaze, Europa ar fi fost mult mai vulnerabilă în ultimii ani, într-un context geopolitic extrem de complicat", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Ministrul a subliniat că România este deja un hub regional în ceea ce privește gazele, în contextul în care are interconectări funcționale cu țările vecine, este implicată în BRUA, gazoductul Iași - Ungheni - Chișinău este pe deplin funcțional, coridorul Transbalcanic a fost reactivat. „Am prezentat și în fața omologilor prezenți la această reuniune rezultatele excepționale pe care le-am avut în ceea ce privește punerea în funcțiune de noi capacități de producție - aproape 2000 MW introduși în sistem în ultimii doi ani și încă 18 000 MW în lucru. Marea Neagră joacă și ea un rol strategic tot mai important. Proiectul Neptun Deep, cu producție estimată începând cel târziu din 2027, va consolida România ca fiind cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Gazul extras va acoperi integral consumul intern și va permite exporturi către statele vecine. România va fi astfel și furnizor de securitate energetică în regiune.
În acest context, România sprijină și dezvoltă proiectele comune cu Azerbaidjanul. Suntem parte din Coridorul Verde de Energie, prin care un cablu submarin de 1195 km (record mondial) va aduce până la 4 GW de energie verde între Marea Caspică și Marea Neagră. Avem deja legislația pentru energia eoliană offshore și lucrăm la dezvoltarea primelor parcuri eoliene din Marea Neagră. Coridorul Verde este un exemplu că putem obține rezultate mult mai bune când lucrăm împreună. Viitorul nu stă în izolaționism, ci în solidaritate, în eforturi comune și în curajul de a construi împreună, pentru generațiile viitoare. România este hotărâtă să fie parte a soluției. Pentru noi, pentru vecinii noștri, pentru întreaga Europă", a subliniat Sebastian Burduja.
Alte articole



