Ziua Mondiala a Apei. Viitorul din perspectiva prezentului
Data: 1-15 aprilie 2025 2025
La 22 martie, în întreaga lume a fost marcată Ziua Mondială a Apei. Cum se știe, această zi a fost instituită în 1992, cu prilejul istoricei reuniuni ONU consacrate mediului și dezvoltării, desfășurată la Rio de Janeiro. Începând din 1993, această zi este sărbătorită anual. Pentru 2025, tema centrală a constituit-o „Conservarea ghețarilor".
În ajunul acestei zile, la sediul central al AGIR a avut loc o masă rotundă consacrată acestui eveniment, moderată de prof. as. dr. ing. EurIng DHC Mihai Mihăiță, președintele Asociației Generale a Inginerilor din România, președinte de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România. Au participat membri ai AGIR, cercetători științifici, istorici, alți specialiști cu preocupări în domeniu. În cuvântul de deschidere, vorbitorul a subliniat că obiectivul acestei zile constă în relevarea importanței apei dulci în viața omenirii și a necesității ca resursele de apă ale planetei să fie gestionate eficient, durabil. În acest context, s-a referit la mesajul adresat de António Guterres, secretarul general al ONU, mesaj în care se arată, între altele: „Pactul pentru viitor, convenit în septembrie anul trecut, angajează țările în acțiuni ambițioase pentru a proteja, reface și susține ghețarii lumii și pentru a întări reziliența comunității. Am numit, de asemenea, un reprezentant special pentru apă pentru a consolida cooperarea internațională privind gestionarea durabilă a resurselor de apă dulce. Acțiunea din acest an este critică. Fiecare țară trebuie să furnizeze planuri naționale puternice de acțiune pentru climă - sau NDC - aliniate cu limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius. Finanțarea pentru adaptarea și reziliența la schimbările climatice trebuie să crească, sprijinită de o reformă financiară internațională dedicată schimbărilor climatice. Să acționăm împreună pentru a păstra aceste «surse ale vieții» înghețate pentru umanitate."
Președintele AGIR a evidențiat rolul crucial al ghețarilor în susținerea vieții și în menținerea echilibrului ecosistemelor. Ghețarii, care acoperă peste 700 000 km² și rețin aproape 70% din apa dulce a planetei, se retrag rapid din cauza schimbărilor climatice. Această topire accelerată afectează ciclul apei și expune miliarde de oameni la riscuri precum inundații, secete și creșterea nivelului mării. Pe plan global, au avut loc manifestări de amploare la sediul UNESCO din Paris și la sediul ONU din New York la care oameni politici, cercetători, decidenți, reprezentanți ai societății civile au abordat aprofundat căile și mijloacele de protejare și de conservare a ghețarilor, ca surse vitale de apă și de stabilizatori ai climei, mai ales prin acțiunile îndreptate spre reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și prin adoptarea unor strategii care să asigure îndeplinirea acestor obiective. Viziunea ONU a fost formulată prin menționarea a cinci direcții fundamentale de acțiune legate de impactul schimbărilor climatice asupra ghețarilor, respectiv:
▪ Reducerea emisiilor globale. Se are în vedere adoptarea unui complex de măsuri care să limiteze încălzirea globală la 1,5°C peste nivelurile preindustriale, așa cum se prevede în Acordul de la Paris, pentru a încetini topirea ghețarilor și pentru a reduce riscurile asociate, precum creșterea nivelului mării, penuria de apă dulce, inundații sau alunecări de teren;
▪ Consolidarea managementului resurselor de apă. Sunt luate în considerare nevoile urgente de îmbunătățire a infrastructurii de apă în multe zone pentru a stoca apa de topire sezonieră glaciară și pentru ca fiecare țară să ridice nivelul de eficiență a utilizării apei și a sistemelor de reutilizare;
▪ Planificarea adaptării pentru comunitățile vulnerabile. În acest sens, se relevă necesitatea unor strategii de adaptare cuprinzătoare pentru populațiile care se bazează pe ghețari pentru apă. Se preconizează construirea de sisteme agricole mai rezistente, diversificarea economiilor locale și îmbunătățirea sistemelor de răspuns la dezastre în zonele amenințate de inundațiile cauzate de ghețari și de creșterea nivelului mării;
▪ Restaurarea ecosistemelor din jurul ghețarilor. În acest mod, se acționează pentru stabilizarea fluxurilor de apă, se menține biodiversitatea și este sprijinită adaptarea comunităților locale la modelele de apă în schimbare;
▪ Cooperare internațională. Îndeplinirea obiectivelor menționate este condiționată în mod esențial de întărirea colaborării internaționale prin toate modalitățile prin care aceasta și-a demonstrat eficiența.
Președintele AGIR s-a mai referit, în intervențiile sale, la o serie de date și fapte inclusiv din țara noastră, care relevă semnificațiile Zilei Mondiale a Apei, cu accent pe îndatoririle în acest sens ale comunității inginerești de pretutindeni.
În cursul mesei rotunde, și-au exprimat opiniile ing. Tănase Drumuș, ing. Lucreția Brezeanu (Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii - CRIFST al Academiei Române), prof. univ. dr. ing. Eduard Rădăceanu, Ecaterina Țarălungă (istoric), prof. univ. dr. ing. DHC Alexandru Marin (din Republica Moldova, membru al AGIR, membru de onoare al ASTR). Intervențiile au conținut date cu caracter istoric atât la nivel global, cât și național, despre evoluția ghețarilor, despre rolul lor în protejarea și menținerea vieții pe Terra, despre efectele încălzirii globale și modalitățile de acțiune la nivel local și planetar pentru asigurarea în continuare a surselor de apă necesare vieții miliardelor de locuitori ai planetei noastre. S-au prezentat exemple referitoare la pericolele generate de reducerea dimensiunilor ghețarilor, la modalitățile practice menite să conserve această resursă vitală pentru omenire, să combată fenomenele care afectează calitatea apei, în special poluarea.
Un moment emoționant în cadrul manifestării l-a constituit intervenția ing. Tănase Drumuș, în vârstă de 97 de ani, care s-a referit pe larg la tematica abordată, în special la utilizarea apei în alimentație. Autor al unor volume de poezie, vorbitorul a recitat, în contextul sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei, una dintre creațiile sale, pe care o publicăm în continuare.
DRAGĂ APĂ
Dacă stau să mă gândesc,
Tu ești de fapt Stăpâna Lumii!
Și mi se pare chiar firesc!
A hotărât Domnul cel Mare,
Ca Tu să fii stăpâna vieții,
Să pui un Duh în fiecare,
Chiar și cu roua dimineții!
Mișcându-te sub raza Lunii,
Creând un flux și un reflux,
De seara până dimineață,
Creezi de fapt o nouă viață.
Creând viață după viață,
Stăpâna vieții Tu devii!
Oare se mișcă ceva-n lume,
Sau poate să aibă ceva viață?
De n-are apă „cât cuprinde"
apa fiind a vieții ață!?
De n-ai fi Tu, ce ar fi lumea?
Numai prăpăd și uscăciune,
Nisip și piatră pretutindeni.
De fapt, nu ar mai fi Lume!
Era cald, frig, în părți extreme
Și-a hotărât Domnul cel Mare
Prin Tine a creat minunea
Și ne-a dat viață și putem
Gândi, munci, crea poeme
Și ne-am obișnuit cu Tine,
În așa fel, de când suntem,
Că nu mai știm nimic de Apă
Și nici nu Te mai respectăm.
Să nu uităm, suntem făptura
Cu 75%, Apă și bietele noastre celule
Trăiesc, din Dânsa se adapă!
Și în ziua în care Apa
Se va duce pe pustiu,
Azi de nu respectăm Apa, o să fie prea târziu!
Nu e Apă, nu e viață!
Nimic, Nimic nu va fi viu!
Alte articole



