Ancheta redactiei-Legile de care avem nevoie
Data: 16-31 aprilie 2003
. Eleonora Iliescu - SC Mara SA: "Am citit într-un cotidian central ca Patronatul societatilor din constructii a elaborat un proiect de lege privind organizarea si exercitarea profesiei de inginer în domeniul respectiv de activitate. Textul a fost inspirat de Legea nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect. Articolul la care fac trimitere mi-a readus în memorie un demers similar facut de AGIR, dar de aceasta data nu pe un domeniu anume în care ne exercitam profesia, ci în general asupra calitatii profesionale de inginer. Nu stiu ce soarta va avea proiectul întocmit de Patronatul societatilor din constructii, dar mi se pare nepotrivit sa existe o lege speciala doar pentru o anume categorie de ingineri. O astfel de lege ar justifica adoptarea altora zeci pe fiecare specialitate. Mi se pare absurd. Cred ca se cer continuate demersurile AGIR pentru adoptarea unei legi generale referitoare la exercitarea profesiei de inginer, în sens larg."
Ing. Alice Barabas - SC Expert SRL: "In calitate de mic întreprinzator, ma confrunt, mai ales, cu dificultatile provocate de actualul regim fiscal. Faptul ca s-a renuntat la unele facilitati create IMM-urilor ne încarca foarte mult costurile si ne reduce din forta de competitivitate. Inteleg ca prea multe facilitati deformeaza economia, mediul de afaceri, mai cu seama atunci cand sunt acordate «pe spranceana», în functie de diverse interese reprobabile, însa în cazul IMM-urilor situatia este diferita. Noi n-avem suficienta putere economica, suntem mai expusi miscarilor pietei decat oricare alt agent economic. Oficialitatile nu ostenesc în a spune ca sectorul cel mai dinamic al economiei sunt IMM-urile, dar aceste declaratii nu sunt însotite totdeauna de decizii pe masura; dimpotriva, ceea ce ni s-a acordat ni s-a luat înapoi în cursul anului trecut. De aceea sunt convinsa ca trebuie sa se revina asupra masurii respective. Propun sa se examineze posibilitatea adoptarii unei legi speciale referitoare numai la facilitatile acordate IMM-urilor, o lege care sa înlocuiasca numeroasele reglementari în domeniu, pentru ca - si aici - avem de-a face cu un exces. Nimeni nu mai poate sa tina seama de mii si mii de reglementari care se refera la viata economica, reglementari în functie de care suntem «judecati» noi, întreprinzatorii."
Ing. Victoria Buzdugan - SC Inox SA: "Una dintre cele mai grave situatii care ne afecteaza direct este cea în care beneficiarii produselor noastre nu-si achita facturile la termenele scadente. In acest fel iau nastere arieratele între operatorii economici. Indeplinirea cu buna credinta a contractelor comerciale a devenit, poate, cea mai spinoasa problema a întregii economii. Noi avem de încasat zeci de miliarde de la cei care au primit produsele pe care le fabricam. Unele datorii sunt vechi de trei-patru ani si ne-am luat gandul ca le vom recupera vreodata. Cred ca un volum mare de arierate s-ar putea elimina daca ar exista o lege puternica (prin puternica înteleg sanctiunile mari, imposibil de evitat în cazul neonorarii contractelor) aplicate rau-platnicilor. Cand semnalam astfel de cazuri ni se spune sa facem apel la Justitie. Or, se stie ca procesele, mai ales cele de natura comerciala, dureaza foarte mult, sunt tot felul de tertipuri avocatesti, instante de recurs si trec ani si ani pana sa se dea o sentinta definitiva si irevocabila. O lege care sa simplifice lucrurile, care sa permita solutionari operative ne este mai mult decat necesara. Fara încasarea contravalorii marfurilor livrate ne sufocam. Asta se doreste? Nu este posibil ca prin forta legii asa ceva sa nu se întample?"
Ing. Mihai Vladutescu - SC Anteu SA: "Consider bine venita ancheta initiata de «Univers ingineresc». Desi sunt sceptic din fire, cred ca merita sa se încerce. Presiunea societatii civile - si includ aici AGIR - poate sa determine, în multe situatii, decizii importante, inclusiv de ordin legislativ. In ceea ce ma priveste, consider a fi de maxima importanta si urgenta adoptarea unei reglementari moderne privind stimularea creativitatii tehnice, în special în directia punerii în practica a unor proiecte, tehnologii si produse noi. Exista un fond de inventii cu totul si cu totul insuficient valorificat. Trebuie sa fim realisti; aici nu este vorba despre rea-credinta din partea potentialilor beneficiari, ci de deficitul lor de resurse. Or, asigurarea unei finantari diversificate pentru cumpararea respectivelor creatii tehnice, rambursabile pe masura obtinerii rezultatelor, ar fi un mare pas înainte în promovarea reala a progresului stiintific si tehnic. La elaborarea proiectului acestei legi s-ar putea angaja si specialistii membri ai AGIR. Este o cauza pentru care merita «sa te bati»."