Demarajul în 2003
Data: 16-31 aprilie 2003
Recent s-au publicat datele statistice oficiale privind rezultatele înregistrate în economie în primele doua luni ale anului în curs. Ni se ofera un tablou cu lumini si umbre, cu multe procese contradictorii care impun analize ample, nuantate. Ceea ce dorim sa subliniem în aceasta scurta însemnare vizeaza confirmarea unei tendinte pe care am semnalat-o cu mai multe luni în urma.
In ceea ce priveste industria, ritmul de crestere s-a încetinit. De data aceasta, avem de-a face cu o crestere - cum se spune - negativa. Fata de lunile ianuarie-februarie 2002, productia industriala se situeaza la un nivel de 99,8 la suta. S-ar putea spune ca este un nivel "stationar", însa daca raportam rezultatul la obiectivul de a creste productia industriala în 2003 cu 6-7 la suta, atunci lucrurile apar într-o alta lumina. Cele mai mari caderi s-au înregistrat în industriile extractiva si energetica, cu 9,1 procente si, respectiv, cu 3,5 la suta fata de primele doua luni din anul precedent. Sporul de 1 procent în industria prelucratoare n-a putut echilibra situatia.
Desigur, rezultatele nu sunt negative "pe toata linia" în industrie. Asa, de exemplu, productivitatea muncii pe ramura a sporit cu 7,3 procente, iar cifra de afaceri (pe ianuarie, comparativ cu aceeasi luna din 2002) a fost mai mare cu 6,7 la suta. Sunt - cum mai remarcam - rezultate contradictorii, mai ales daca luam în considerare evolutia stocurilor de produse finite. Ele au reprezentat în februarie 38,9 la suta din resursele lunii respective. Ceea ce este foarte mult.
O analiza de fond se impune, mai ales dupa ce se vor contura datele referitoare la primul trimestru al anului. Asertiunile potrivit carora mai avem în fata cea mai mare parte a anului pentru recuperari reprezinta doar o formula de a justifica o stare de fapt care nu ne este (deocamdata) favorabila. Factorii care au determinat încetinirea ritmului de crestere în industrie au si vor avea, dupa toate probabilitatile, influenta asupra întregii economii. A îi desconsidera ar fi o mare eroare. Speram ca nu se va persevera pe acest drum.
Alte articole

