Ministerul Agriculturii nu mai subventioneaza utilajele agricole
Data: 16-31 aprilie 2003
La începutul acestui an, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a oprit aplicarea tuturor actelor normative care prevedeau spijinirea dotarii tehnice a agriculturii. Totusi, în bugetul pe acest an s-au prevazut 629,9 miliarde lei, suma destinata acordarii unor subventii de 55% pentru tractoare si masini agricole si de 70% pentru instalatii de irigat. Este vorba de utilaje contractate de producatorii agricoli în 2002 si care continua sa fie livrate de furnizori în cursul acestui an.
Recent, Asociatia Constructorilor de Tractoare si Masini Agricole - ACTMAR a solicitat cu insistenta continuarea acordarii acestor subventii. Raspunsul a fost însa negativ.
Explicatia ne-a fost data de domnul Miron Moldovan, director general în MAAP: "Programele derulate în anii precedenti au pornit cu o finantare de 800 miliarde lei, iar ulterior au fost suplimentate, pana la circa 2500 miliarde lei la sfarsitul lui 2002. Daca adaugam si fondurile programate pentru acest an, rezulta ca ajungem la aproape 3200 miliarde lei. A fost un efort financiar foarte mare, astfel ca producatorii agricoli au avut posibilitatea sa achizitioneze peste 8000 de tractoare, 320 de combine, aproape 7000 de semanatori, 4800 instalatii de irigat si un numar de mare instalatii si echipamente pentru zootehnie.
Daca am initia noi programe, conform Legii Finantelor Publice ar trebui mai întai sa identificam sursele financiare. Or, Fondul "Dezvoltarea agriculturii romanesti" s-a desfiintat, iar suplimentari ale bugetului nu sunt posibile. Trebuie, deci, sa ne limitam la sumele alocate."
O posibilitate de sustinere a dotarii tehnice a agriculturii o va reprezenta Programul SAPARD. In prezent este în curs de acreditare masura 3.1 "Investitii în exploatatii agricole", care se spera ca va deveni operationala în semestrul al doilea al acestui an.
Uzinele constructoare de masini agricole, care au primit un sprijin substantial pana acum prin deblocarea pietei interne, vor trebui sa gaseasca solutii pentru a pastra aceasta piata si a rezista concurentei importatorilor. Aceasta, prin calitatea si fiabilitatea utilajelor, precum si prin practicarea unor preturi accesibile producatorilor, precum si a unor facilitati care sa-i determine sa cumpere produse romanesti.
Alte articole

