ASOCIATIA CREATORILOR IN TEHINCA la o noua aniversare
Data: 15-30 aprilie 2004
La sfarsitul acelui decembrie revolutionar, in timp ce emanatii revoltei populare dadeau lupta pentru putere, un grup de inovatori si inventatori de la ICPPAM, IACMRDG si SIDEX, intreprinderi aflate pe platforma Combinatului Siderurgic din Galati, au hotarat infiintarea Asociatiei Creatorilor in Tehnica. Primul obiectiv a fost dobandirea personalitatii juridice, fapt realizat prin Hotararea Judecatoriei Galati din 15 februarie 1990.
Proiectul statutului Asociatiei a fost elaborat de ing. dipl. Doru Tatar de la IACMRSG, devenit si primul presedinte al Asociatiei.
Un alt obiectiv al nostru a fost anularea Legii inventiilor si inovatiilor, care nu dadea inventatorului nici dreptul de proprietate asupra brevetului de inventie, si elaborarea unei legi noi, democratice. La initiativa noastra, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) a convocat la Bucuresti o intalnire a inventatorilor, in acest scop. Asociatia noastra a fost reprezentata de dr. fiz. Nat Nicolae de la Unitatea Nucleara a CSG. Legea privind brevetele de inventie a fost promulgata in luna ianuarie a anului 1991.
|n anul 1990, prin vara, am fost invitati la o intalnire de constituire a unei asociatii similare la Ploiesti, unde am fost reprezentati de sing. Andrei Petru de la sectia Metrologie a CGS si de tehn. Moise Gheorghe de la Fabrica de Zahar de la Ianca.
La initiativa dr. ing. Florea Strugari, pe atunci sef al Serviciului Tehnic al CSG, am transformat un Buletin Informativ intr-o Revista trimestriala tehnico-economica, SIDEX, care a aparut fara intrerupere pana la privatizarea combinatului, cand s-a sistat finantarea.
Urmare actiunilor intreprinse de noi si prezentate in presa centrala, am primit o cerere de inscriere de la dr. ing. Victor Climov, profesor la Facultatea de Calculatoare din Craiova, pe care l-am rugat sa constituie si acolo o filiala a Asociatei Creatorilor in Tehnica.
Si la Iasi se constituise o Societate a Inventatorilor, iar dr. ing. Vitalie Belousov a infiintat acolo un Institut, cu care am colaborat o anume perioada de timp. {i ei au editat o revista, atata vreme cat au avut bani. Apoi …
Distinctii obtinute de membrii Asocatiei
Au sosit, pe adresa Asociatiei Creatorilor in Tehnica, invitatii de participare la saloanele de inventii. Prima distinctie a fost obtinuta de o inventie de ecologizare a ing. dipl. Iancu Nita de la Uzina de Aglomerare - Furnale. In acelasi timp, dr. ing. Florea Strugari, dr. fiz. Nat Nicolae si ing. dipl. Doru Tatar de la Pittsburgh - Pennsylvania (SUA) aduceau medalii de aur acordate exponatelor lor. Ei, si?
Este momentul sa-l amintesc pe regretatul ing. dipl. Aurel Balan, de la ICCPAM, FOST STUDENT AL CELEBRULUI Manjeron. El a elaborat Teoria mecano-electro-magnetica, pe care a sustinut-o la Academia Romana, in fata unei asistente de specialitate avand ca moderator pe Octavian Onicescu. Se puneau astfel bazele unei legaturi sinergetice intre aceste parti ale fizicii, care pana atunci se studiau separat.
Nu pot trece cu vederea prezenta printre noi a unui spirit vesnic tanar si creativ - Mircea Roibu. Municipiul Galati ii datoreaza acestui creator in tehnica, cel putin, doua monumente care il innobileaza si sunt definitorii: Elicea si Puful de papadie.
Alti membri cu succese deosebite ar fi ing. dipl. Romeo Popescu de la ICPPAM si sing. Gheorghe Varlan de la sectia Metrologie a SIDEX, care impreuna cu dr. Bagu au pus la punct un procedeu de obiectivizare si vizualizare a meridianelor energetice din organismul uman. Aceste meridiane energetice din oraganismul uman erau numai intuite in medicina traditionala chineza. Pentru aceasta lucrare s-a acordat un premiu al Academiei Chineze.
Teorii ce pot aduce mutatii in gandire
In paginile revistei noastre au aparut, in principal, articole cu scop utilitar si educativ. Dar au aparut si unele articole socante: Completari la teoria catastrofelor. Aceasta teorie, a catastrofelor, pornea de la analiza unor reprezentari grafice care prezentau puncte de discontinuitate: de maxim, de minim, de inflexiune, de intoarcere, de intrerupere. S-a considerat ca acestea sunt punctele catastrofice in fenomenul descris de acea reprezentare grafica. Analizand viteza de desfasurare a evenimentelor premergatoare unei avarii sau unui accident, s-a ajuns tot la un astfel de grafic. Deci, si de la particular spre general s-a ajuns in acelasi punct. Aceasta este completarea. Dar concluziile pot produce o muatie in gandirea de tip fatalist.
Teoria relativitatii absolute, dupa ce a fost publicata in revista METALURGIA, a fost prezentata la o conferinta organizata de Academia Romana. |nca nu s-au facut propuneri pentru acordarea unui Premiu Nobel pentru aceasta lucrare. Dupa ce a analizat aceasta teorie, ing. dipl. Gheorghe Negru de la LBR a publicat in revista noastra un articol deosebit de documentat, care vine in sprijinul acestei teorii.
Dupa consumarea acestor evenimente, ing. dipl Sergiu Cumelschi de la Sectia Produse Auxiliare a UOR a venit foarte spasit cu propunerea ca pe baza teoriei relativitatii absolute sa elaboram si sa publicam Bazele teoretice ale teleportarii. L-am invitat sa scrie, dar nu a scris nimic. Dupa jumatate de an, i-am indeplinit dorinta: am elaborat si am publicat Bazele teoretice ale teleportarii.
Inventii inregistrate care aduc profit
Unii dintre membrii Asociatiei Creatorilor in Tehnica s-au dovedit a fi mai pragmatici. De exemplu, sing. Gabriel Tarlungeanu, dupa ce si-a facut un tractoras cu motor de Mobra, si-a deschis o societate comerciala care produce si monteaza usi escamotabile telecomandate pentru garaje si hale. Ca sa-si asigure protectia, a inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci o cerere de Certificat pentru Model Industrial.
Ion Bunescu Vrance - elev cand s-a inscris in Asociatia Creatorilor in Tehnica - are acum un atelier in Valenii de Munte si produce racorduri elastice pentru instalatii hidraulice de inalta presiune, cerute de mai multe fabrici din tara.
Si la Centrala de Constructii Cai Ferate (CCCF), automatistul Vasile din Ivesti a propus un selector de fire din cablu multifilar, care dubleaza productivitatea muncii. Mai are la activ un bloc automat de linii si un macaz automat. Sistemul lui de siguranta pentru bariere este mai necesar ca oricand.
Ing. dipl. Rapotan de la ARABESC este preocupat de un multiplicator hidraulic de forta pentru turbine. Acum, cand problemele energetice sunt atat de acute, astfel de solutii, deloc costisitoare in exploatare, ar trebui sa fie luate in considerare.
Mai multi profesori universitari de la UNIVERSITATEA DUNAREA DE JOS din Galati s-au inscris in aceasta Asociatie, iar din Cahul (Republica Moldova), un alt profesor universitar a facut cerere de inscriere, nesolutionata din motive statutare.
Avand in vedere existenta posibilitatii de inscriere ca membru aspirant in Asociatia Creatorilor in Tehnica, invitam tinerii sa se inscrie in aceasta asociatie, ca sa invete sa gandeasca creativ si sa stie cum sa protejeze o inventie, o idee, o conceptie, o proprietate intelectuala - in general.