Curier legislativ
Data: 15-30 aprilie 2004
Hotarare nr. 428/2004
din 23/03/2004
pentru aprobarea Normelor privind determinarea valorii in vama pentru bunurile apartinand calatorilor si altor persoane fizice
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 307 din 07/04/2004
Valorile in vama reprezinta baza de calcul a taxelor vamale si a celorlalte drepturi vamale. Valorile in vama pentru bunurile introduse sau scoase din tara, pe orice cale, de catre persoanele fizice se determina de catre Autoritatea Nationala a Vamilor si sunt valorile in vigoare in momentul platii datoriei vamale.
Valorile in vama din lista de valori in vama, pentru bunurile apartinand calatorilor sau altor persoane fizice si care nu fac obiectul unor operatiuni comerciale, se stabilesc in euro. Transformarea in lei se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei in fiecare zi de joi. Acest curs se utilizeaza pe toata durata saptamanii urmatoare pentru chitantele vamale eliberate in cursul acelei saptamani.
Atunci cand pentru bunul prezentat la vamuire nu exista suficiente date necesare determinarii valorii in vama, acesta se va elibera titularului, in custodie vamala, cu obligatia constituirii unei garantii suficiente care sa asigure plata datoriei vamale, in conformitate cu prevederile art. 151-156 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei, cu modificarile ulterioare, pe o perioada de maximum 30 de zile. La expirarea acestei perioade, daca titularul nu a depus documente probatorii necesare determinarii valorii in vama, autoritatea vamala va executa garantia constituita, prin emiterea din oficiu a unui act constatator. In cazuri temeinic justificate, termenul de 30 de zile poate fi prelungit cu inca 30 de zile, daca cererea este depusa la autoritatea vamala in cadrul acestui termen. Cuantumul garantiei vamale va fi stabilit de autoritatea vamala si va fi determinat luandu-se in considerare suma cea mai ridicata a datoriei vamale ce ar rezulta din operatiunea de vamuire.
Criteriul prioritar in determinarea valorii in vama a unui bun este recunoasterea pretului efectiv platit pentru achizitionarea acestuia, care se reflecta in pretul inscris in factura. Acest criteriu nu va fi luat in considerare in situatia in care autoritatea vamala are suspiciuni cu privire la subevaluarea bunului, devalorizarea monedei de tranzactie, perioada care s-a scurs de la achizitie si pana la vamuirea bunului.
Valorile in vama pentru bunurile introduse sau scoase din tara de catre calatori sau de alte persoane fizice se stabilesc prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al secretarului de stat al Autoritatii Nationale a Vamilor, sub forma unei liste de valori in vama.