Profesorul dr. ing. ZENO GROPSIAN Omagiu la aniversarea a 85 de ani
Data: 15-31 aprilie 2006
Printr-o fericita coincidenta, nasterea profesorului Zeno Gropsian, la 13 noiembrie 1920, in localitatea Sasca Montana din judetul Caras-Severin, corespunde cu importantul eveniment al infiintarii Scolii Politehnice din Timisoara, in care isi desfasoara activitatea cu intreaga pasiune, pricepere si devotament de peste 60 de ani.
Dupa absolvirea in anul 1939 a prestigiosului Liceu C.D.Loga din Timisoara, urmeaza cursurile Facultatii de Chimie Industriala din Bucuresti, devenind inginer chimist in anul 1944. Revine la Timisoara in anul 1945, ca asistent, apoi sef de lucrari la disciplinele Chimie generala, Metale si aliaje, Metalurgie fizica de la Institutul Politehnic din Timisoara.
La infiintarea Facultatii de Chimie Industriala din Timisoara in anul 1948, realizata prin demersurile acad. Ilie Murgulescu (in calitate de rector) si ale acad. Coriolan Dragulescu (devenit primul decan), este numit conferentiar suplinitor la disciplina de Operatii si utilaje in industria chimica, iar din 1963 ocupa prin concurs postul de profesor la disciplina Procese si aparate in industria chimica la aceeasi facultate, pe care o onoreaza pana in anul 1990, cand se pensioneaza si devine profesor consultant.
In anul 1954 este numit prodecan, iar in perioada 1956-1957, respectiv, 1963-1967 este decan al Facultatii de Chimie Industriala din Timisoara. Concomitent a condus timp de peste 35 de ani Catedra de procese si aparate in industria chimica (Inginerie chimica).
Activitatea didactica a prof. Zeno Gropsian a urmarit realizarea unui invatamant practic, eficient, demonstratiile matematice fiind urmate de explicarea fenomenului fizico-chimic, de schite intuitive pentru redarea functionalitatii instalatiilor, desfasurarea lucrarilor practice pe instalatii reale cu caracter de micropilot (laboratorul fiind realizat in mare parte prin autodotare), efectuarea a numeroase aplicatii sub forma calculelor numerice si a unor proiecte de an si de diploma diversificate, cu caracter industrial. La toate acestea se adauga nenumaratele indrumatoare cu lucrari de laborator si publicarea cursului (3 volume), impreuna cu colaboratorii Minodora Medeleanu si D. Kohn, Fenomene de transfer si utilaje in industria chimica (Procese hidrodinamice, Procese termice, Procese de difuziune), in mai multe editii.
De asemenea, s-a preocupat constant de traducerea din limba rusa si adaptarea la specificul romanesc a manualului de probleme al profesorilor C.F.Pavlov, P.G.Romankov, A.A.Noskov, aparut in trei editii la Editura Tehnica (1972, 1981) si la Editura Didactica si Pedagogica (1966).
Inca din anul 1968, prof. Z. Gropsian a initiat in colectivul didactic folosirea invatamantului programat si a organizat cursuri de programarea calculatoarelor pentru studenti si doctoranzi, a insistat pentru utilizarea programarii la realizarea proiectelor de an si diploma.
Activitatea de cercetare stiintifica a prof. Zeno Gropsian a cuprins diferite domenii ale ingineriei chimice:
? Teza de doctorat realizata sub indrumarea acad. Emilian Bratu la Politehnica din Bucuresti se refera la echilibrele lichid-vapori (sisteme binare ce contin dioxan: benzen-dioxan; dioxan-toluen; etanol-dioxan etc.), atat la presiune obisnuita cat si sub vid si studiul fenomenului tranzitoriu care intervine prin modificarea conditiilor de lucru la aparatele pentru determinarea experimentala a acestor echilibre. Este primul doctorat obtinut in Inginerie chimica la noi in tara.
? Coloane de rectificare cu inalta eficienta pentru amestecuri complexe (tetraclorura de zirconiu si hafniu, purificarea avansata a difenileterului si difenilului etc.).
? Studiul unor procese de oxidare pentru obtinerea anhidridei ftalice si maleice utilizand catalizatori de V2O5 si Al2O3, procedeu ce a fost aplicat la Uzina Chimica din Vasiova (jud. Caras-Severin) si Solventul Timisoara.
? Sinteza si caraterizarea unor purtatori de caldura organici: difenil, difenileter, ditolilmetan. S-au obtinut randamente ridicate de sinteza si produse cu puritate avansata, acestea fiind caracterizate si prin coeficientii de transfer de caldura si stabilitatea chimica la fluxuri termice ridicate.
? Transfer termic la fierberea unor sisteme cu importanta tehnologica (solutii apoase de fosfati, azotat si sulfat de amoniu, acid fosforic, solutii de caprolactama, pentaeritrita).
? Constructia si etalonarea reactoarelor de presiune ridicata (de ordinul a 105 bari). S-au stabilit forme constructive adecvate ale reactoarelor si s-au elaborat solutii pentru etansare cu garnituri compozite. Pe baza etalonarii presiunii si temperaturii din interiorul spatiului de lucru s-au realizat conditiile pentru transformarea grafitului in diamant.
? Intensificarea proceselor de transfer (filtrarea sub influenta ultrasunetelor, separarea prin ultracentrifugare, purificarea gazelor cu ajutorul filtrelor electrostatice, absorbtia cu ajutorul promotorilor chimici etc.).
? Obtinerea fluidelor magnetice, caracterizarea complexa a acestora (dimensionala, reologica, stabilitate in timp), utilizarea lor in domeniul etansarilor, separarilor magnetodensimetrice, extractiei compusilor uleiosi din ape impurificate, a traductoarelor.
Din anul 1967, prof. dr. Z. Gropsian este conducator de doctorat in domeniul Ingineriei chimice.
Rezultatele cercetarii stiintifice efectuate sau coordonate de catre prof. Zeno Gropsian au fost publicate in peste 150 de lucrari stiintifice si brevete de inventie, prezentate la numeroase manifestari stiintifice nationale si internationale, sau cu ocazia diferitelor vizite in institute de cercetare si invatamant superior din Anglia, Franta, Olanda, SUA etc. in calitate de colaborator UNESCO – PNUD.
Ca o apreciere si recunoastere a meritului stiintific, prof. Zeno Gropsian este membru al unor prestigioase foruri stiintifice nationale si internationale:
– Academia de Stiinte din New York, Sectiunea Chimie;
– Comisia de avizare a Centrului Biografic International – Cambridge;
– Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR), membru onorific;
– Societatea de Chimie din Romania (SChR);
– Societatea de Inginerie Chimica din Romania (SIChR), presedinte de onoare al Filialei Timisoara;
– Comitetul stiintific al Buletinului Stiintific (Chimie) al UPT.
Trebuie remarcat faptul ca prof. Zeno Gropsian a desfasurat o activitate deosebita in cadrul Asociatiei Inginerilor (cu diferitele denumiri), fiind membru in comitetul Sectiei de Chimie a Filialei Regionale Banat a ASIT. Ulterior, in cadrul CNIT a condus lectoratul tehnic de Inginerie chimica in perioada 1965-1971, sustinand lunar expuneri tehnice la intreprinderile de profil din Timisoara. Din anul 1972 pana in 1989 a fost presedintele grupei de specialitate Instalatii si automatizari in industria chimica din cadrul Comisiei Judetene a Inginerilor si Tehnicienilor – Timis. Dupa anul 1990 a facut parte din comitetul de initiativa pentru infiintarea Filialei AGIR Timis. Pentru activitatea desfasurata in acest domeniu a fost distins cu titlul de membru de onoare al Filialei AGIR Timis.
In prezent, la venerabila varsta de 85 de ani, prof. Zeno Gropsian isi impresioneaza colaboratorii si cunoscutii prin tineretea spirituala, dorinta de cautare a noului, solutiile avansate in problematica cercetarii stiintifice sau de adaptare si modernizare a procesului de invatamant, evocarea marilor personalitati intalnite in prodigioasa activitate, prin pasiunea pentru muzica sau nostalgia drumetiilor turistice.