IMM-URILE IN FATA UNOR NOI PROVOCARI
Data: 16-30 aprilie 2008
In ultima perioada, IMM-urile au revenit in actualitate prin cateva momente de real interes la scara intregii vieti economico-sociale a tarii, intr-un context comunitar favorabil. Avem in vedere, inainte de toate, faptul ca, la nivelul factorilor decidenti de la Bruxelles, au fost luate in discutie si s-au stabilit masuri pentru intensificarea sprijinului dat intreprinzatorilor mici si mijlocii, ca principal furnizor de locuri de munca, de bunuri si servicii, in raport cu cerintele unei piete tot mai dinamice. Viteza de reactie, mobilitatea, flexibilitatea IMM-urilor au reprezentat, in multe tari, elementele cheie de contracarare a unor procese si fenomene negative, nu in ultimul rand a celor determinate de criza de pe pietele financiare internationale.
Sprijinul promis vizeaza aproape toate domeniile de „interventie“ pozitiva a autoritatilor publice, de la legislatie pana la asigurarea consultantei, de la fiscalitate pana la finantarea directa. In esenta este vorba despre accesul la resurse, la informatie, la piata. In context, se cuvine sa remarcam ca preocuparile la nivel comunitar au gasit ecou in spatiul nostru carpato-dunareano-pontic.
Ca si in alte imprejurari, initiativa a pornit din sfera factorilor extra-statali, de data aceasta din partea Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIMMR), in structurile caruia se afla foarte multi ingineri si economisti.
Exista numerosi indicatori care ofera o imagine a rolului si fortei IMM-urilor. Pentru exemplificare, ne vom referi astazi doar la numarul lor la mia de locuitori. La noi a ajuns la 26, numarul total depasind 600 000. Or, media in UE este de 50. La acest nivel n-a ajuns, deocamdata, decat Capitala. Exista mari disparitati teritoriale in aceasta privinta, fapt care atesta si una dintre cauzele diferentelor sensibile de dezvoltare a diferitelor zone ale tarii. In masura in care va creste numarul IMM-urilor, echilibrat teritorial, la nivelul mediu din UE, se creeaza si premisele unor progrese relativ rapide in cresterea gradului de ocupare a populatiei si, pe cale de consecinta, in asigurarea ofertei de bunuri si servicii, in conditiile majorarii cererii solvabile. Este – cum s-ar spune – cercul virtuos al dezvoltarii. Or, alocarea unor fonduri in valoare de peste 500 milioane de euro, cu caracter nerambursabil, exclusiv pentru IMM-uri reprezinta un pas important pentru transformarea dezideratului in realitate. Acum, se impune si imbunatatirea legislatiei, simultan cu acordarea de consultatii adecvate, incat accesul la aceste fonduri sa devina cat mai lesnicios. Un pas important a fost facut. Sa ne gandim ca si drumurile cele mai dificile incep cu... primul pas. Sau, cum se mai spune, sa fie intr-un ceas bun!
Alte articole

