Jurnal de bord Revizuirea tintelor pentru 2011
Data: 16 - 30 aprilie 2011
Nu mai trebuie demonstrat faptul ca factorul psihologic are un rol capital in evolutiile economice si sociale. In acest sens, studii de specialitate au demonstrat ca, de exemplu, declaratiile publice ale unui oficial credibil determina, aproape instantaneu, schimbari radicale pe piata bursiera (si nu numai). In ceea ce ne priveste pe noi, traitorii din spatiul carpato-dunareano-pontic, o experienta relativ indelungata ne-a invatat sa fim deosebit de atenti la mesajele celor care conduc Banca Nationala a Romaniei. De regula, aceste mesaje au constituit cele mai serioase evaluari nu numai asupra rezultatelor inregistrate intr-o anumita perioada, ci si asupra a ceea ce „ne asteapta“ in viitorul previzibil.
In acest context, nimic surprinzator n-a aparut in cazul ecoului declaratiei guvernatorului BNR referitoare la necesitatea de a se revizui tinta de inflatie pe anul in curs. Ni s-a spus „verde-n fata“ ca „noii factori de crestere a preturilor nu pot fi combatuti cu instrumentele pe care banca centrala le are la dispozitie“. In consecinta, tinta de inflatie pentru 2011 va fi revizuita „in sus“.
Nu trebuie sa ai cunostinte vaste in materie de economie pentru a sesiza in declaratia citata faptul ca o inflatie mai puternica este determinata de evolutii nefavorabile, atat pe plan intern, cat si pe plan extern, inflatia reprezentand un adevarat seismograf al respectivelor evolutii.
Tot guvernatorul BNR a identificat o parte importanta a acestor „noi factori“, si anume dezechilibrele cronice din economie. Cresterea economica si corolarul ei, ameliorarea conditiilor de trai, depind de atenuarea respectivelor dezechilibre, iar acest deziderat se poate implini numai daca se aplica politici coerente pe intreaga arie de manifestare a atributiilor factorilor de decizie la nivel national. In sensul acesta, guvernatorul BNR s-a referit la cerinta „cuplarii“ politicilor fiscale (care intra in sfera de atributii a Guvernului) cu politicile monetare (care constituie sfera de actiune a BNR).
Este limpede ca revizuirea tintei de inflatie va genera – cum se spune – reactii in lant. De pe acum se anunta un deficit de competitivitate din cauza cresterii puternice a preturilor materiilor prime si ale carburantilor, procese ce se regasesc in primul rand in costurile de productie, din care se alimenteaza si exportul.
Consideratiile expuse de guvernatorul BNR nu duc obligatoriu la revizuirea tuturor tintelor pentru acest an. Sunt domenii in care prognozele se revizuiesc ca urmare a unor rezultate mai bune decat cele anticipate pana acum. Chiar in materie de productie industriala se inregistreaza un trend pozitiv pe care sondajele in randurile managerilor il considera de durata, cel putin medie. La fel se revigoreaza constructiile intr-o masura semnificativa. Mai sunt si alte domenii in care primele luni ale anului indica un progres net, care creeaza unele premise favorabile pentru reluarea cresterii economice.
Esential este ca toate procesele pozitive sa fie stimulate prin masuri proactive, astfel incat sa avem cat mai multe domenii in care tintele initiale sa fie revizuite „in sus“. De aici decurge tocmai importanta coordonarii intregii game de politici la scara nationala, intrucat directiile contradictorii de actiune (constatate, din pacate, in perioadele anterioare) ne-au adus mari prejudicii, provocand intarzierea iesirii economiei romanesti din recesiune. Remarca este valabila si pentru politicile sociale, intrucat s-a demonstrat ca austeritatea prelungita are efecte dintre cele mai negative asupra „mersului“ intregii economii.
Daca din experientele reusite sau din esecuri se vor trage concluziile care se impun putem considera ca, pana la urma, anul in care ne aflam va sparge cercul vicios al neimplinirilor. Daca nu, NU!