Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 16 - 30 aprilie 2011
Marius Guran
Managementul cercetarii-dezvoltarii si al inovarii
Editura AGIR, seria Creativitate – Inovare, Bucuresti, 2011, ISBN 978-973-720-285-7, 200 pag., 20 lei/ex.
Activitatile privind domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii (CDI) au revenit in actualitate atunci cand UE si-a propus sa recupereze ramanerea in urma pe piata mondiala in raport cu SUA si Japonia, ca puteri economice si tehnologice de prim rang. In cadrul lucrarii, prin structura si continutul ei, se urmareste prezentarea domeniului CDI in contextul admiterii tarii noastre ca membru al UE, in care trebuie sa faca fata concurentei din cea mai competitiva piata a lumii, cea a UE.
Lucrarea este structurata in patru parti, cu zece capitole:
? In prima parte (Cap. 1, Cap. 2) se prezinta notiunile si conceptele de baza ale domeniului CDI, modelul cerere-oferta pe piata CDI, rolul CDI in ciclul de viata al unui produs sau serviciu cu succes de piata, modul in care pot fi organizate activitatile de CDI, pentru a valorifica la maximum resursele alocate domeniului (umane, materiale, financiare etc.). Separat (Cap. 3) este analizata problematica inovarii in economia bazata pe cunoastere, ce caracterizeaza societatea secolului XXI (ca societate informationala, bazata pe cunoastere). In aceasta societate, incorporarea de inteligenta in produse si servicii, prin dezvoltarea si valorificarea noilor tehnologii informationale si de comunicatii, devine o problema esentiala, prioritara, care nu poate fi rezolvata decat prin sustinerea domeniului CDI. In acest sens, se ilustreaza modul in care se poate incorpora inteligenta in sisteme, produse si servicii (Subcap. 3.6, Cap. 6).
? Partea a doua abordeaza problematica planificarii strategice si auditul organizatiilor de CDI (Cap. 4) si modul in care poate fi protejata proprietatea intelectuala (Cap. 5) in conditiile unor cooperari extinse si ale unor aliante ce caracterizeaza realizarea proiectelor si programelor de CDI in prezent, mai ales in cadrul UE. Proprietatea intelectuala si informatia tehnologica, cunoasterea au devenit elemente esentiale ale avutiei intreprinderilor moderne; din aceasta cauza, se impune protejarea lor.
? Partea a treia trateaza modul in care este organizata si condusa activitatea de CDI in cadrul UE (Spatiul European al Cercetarii – SEC, sau European Research Area – ERA), precum si in tara noastra (Cap.7, Cap. 8), prin Planul National de CDI, prevazut pentru perioada 2008 – 2013, conform cu perioada adoptata si de UE, avand aproape aceeasi structura ca si Programul Cadru 7 al UE. Detalii ale PNCDI, cu reglementarile legale privind alocarea de resurse si sistemul de evaluare, sunt prezentate detaliat in Anexa 1 si Anexa 2.
? In ultima parte, problematica valorificarii si transferului tehnologic al rezultatelor activitatilor de CDI se face prin prezentarea Parcurilor stiintifice si tehnologice si a Managementului proiectelor de CDI, prin cateva studii de caz si a unui model privind comunicarea, cooperarea si coordonarea in cadrul acestor proiecte (Cap. 9, Cap. 10).
Lucrarea se bazeaza pe experienta domnului prof. dr. ing. Marius Guran, acumulata in sustinerea unui curs (Managementul CDI) timp de peste zece ani la Universitatea Politehnica din Bucuresti, in conducerea unor mari proiecte de CDI in domenii cu tehnologii avansate (Retele de calculatoare, Sisteme Flexibile de Fabricatie, Managementul si Ingineria Intreprinderilor Industriale Virtuale, Sisteme CAD/CAM/CAE etc.), in activitatea de expert si consultant pentru UNESCO, OECD, UN, UE, sau importante firme de IT si consultanta (PWC, ORACLE).
Lucrarea poate fi utila cercetatorilor, inginerilor si profesionistilor preocupati de dezvoltarea produselor si serviciilor inovative, in cadrul unei societati a carei dezvoltare si evolutie se bazeaza pe cunoastere si inovare, precum si studentilor si doctoranzilor din diverse universitati.