Simpozionul Progresul tehnologic - rezultat al cercetarii
Data: 16 - 30 aprilie 2012
Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR) a organizat, la 20 aprilie a.c., la sediul din Calea Victoriei nr. 118, cea de-a VII-a editie a simpozionului Progresul tehnologic - rezultat al cercetarii. Principala caracteristica a acestei editii a fost diversitatea. Remarca priveste atat tematica abordata, cat si pe cei care au sustinut comunicarile (de la studenti la profesori universitari, de la tineri ingineri la conducatori de institutii, din mediul academic, din unitati de cercetare si industrie) din Bucuresti si din alte localitati din tara (Craiova, Brasov, Iasi, Galati etc.), ceea ce a asigurat auspicii dintre cele mai favorabile pentru tratarea competenta a unor teme de larg interes stiintific si practic. Lucrarile simpozionului au fost moderate de prof. dr. ing. EurIng Mihai Mihaita, presedintele AGIR.
Tema actualei editii - Transfer tehnologic - finalitatea cercetarii. Bune practici - a fost excelent ilustrata, in deschiderea manifestarii, de prof. univ. dr. ing. Gheorghe Manolea, de la Universitatea din Craiova, Centrul de Inovare si Transfer Tehnologic, care a prezentat lucrarea Valorificarea potentialului creativ din universitati prin inovare si transfer tehnologic. Comunicarea a abordat atat continutul teoretic al notiunilor de inovatie si transfer tehnologic, cat si modul de aplicare practica a acestora. Exemplul concret ales este reprezentat chiar de Centrul respectiv, creat in 1992, si care a reusit mai multe transferuri de succes cu respectarea deplina a drepturilor de proprietate intelectuala asupra celor transferate.
Mai mult, procesul de transfer tehnologic a impus aparitia unei noi profesiuni, descrisa in lucrarea Noua ocupatie in COR - Broker de tehnologii, elaborata de dr. ing. Gabriel Vladut, presedintele Asociatiei Romane pentru Transfer Tehnologic si Inovare (ARoTT) si dr. ing. Traian Chisu, director al Nova Consult SRL (lucrare prezentata la simpozion tot de prof. dr. ing. Gheorghe Manolea). Comunicarea descrie in detaliu competentele brokerului de tehnologii si procesul de elaborare a Standardului respectiv (COR 241625).
Expunerea Protectia infrastructurii critice - cercetare, educatie si formare profesionala - care se refera, in principal, la solutiile de protectie aplicate la centralele nucleare, in special dupa cele doua cunoscute catastrofe, Cernobal si Fukushima - a fost elaborata de prof. dr. ing. Ion N. Chiuta, prof. dr. ing. Adrian Badea (ambii, membri titulari ai Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania - AOSR), ing. Ana Maria Stefanoiu de la Biblioteca AOSR si drd. ing. Adrian Valciu, de la C. N. Transelectrica si a fost prezentata de unul dintre studentii care au participat la realizarea ei.
Un exemplu practic de rezultat al transferului tehnologic si aplicarii practice a unei noi tehnologii l-a reprezentat expunerea Prehensor antropomorf modular reconfigurabil cu trei sau patru degete. Proiectare si prototip, sustinuta de prof. univ. dr. ing. EurIng Ionel Staretu, de la Universitatea Transilvania din Brasov. Autorul nu numai ca a prezentat bazele teoretice, avantajele realizarii si comparatiile tehnice si economice ale prototipului cu alte realizari similare, dar a si adus in sala si a aratat auditoriului „mana artificiala“ realizata de domnia sa.
Din domeniul aeronauticii, lucrarea Aspecte privind progresul tehnic in realizarea de aeronave - elaborata de ing. Tudor Tomescu (EADS Germania), ing. Traian Tomescu (SC Constructii Aeronautice SA Brasov), dr. ing. Dorin Rosu (SC Compozite SRL Brasov), dr. ing. Dragos Popa (Aeroportul Otopeni Sud) - a realizat o trecere in revista a principalelor progrese tehnologice aplicate in acest domeniu in continua dezvoltare (utilizarea de materiale compozite, motoare electrice cu baterii sau cu alimentare fotovoltaica, rotoare basculante, rotoare intubate etc.).
Din partea beneficiarilor transferurilor tehnologice au vorbit ing. Marius Lungu, ing. Mircea Irimia si ing. Dan Marian Andrei in comunicarea Tehnologii moderne aplicate la SC Cummins Generator Technologies Craiova. Compania produce, livreaza si exporta generatoare AvK cu game de putere cuprinse intre 150 kVA si 30 MVA, corespunzatoare unor tensiuni de pana la 15 kV si frecvente de 50 si 60 Hz.
Domeniul software se evidentiaza ca un suport extins al dezvoltarii si desfasurarii tuturor activitatilor specifice societatii moderne, precum si ca un element integrat in realizarea de sisteme si produse complexe, cum ar fi: roboti, vehicule terestre si aeriene autonome, navete spatiale, sisteme de transport etc. Despre cele mai recente progrese in acest domeniu a vorbit prof. univ. dr. ing. Ioana Armas, de la Universitatea Hyperion din Bucuresti, in prezentarea Niveluri de realitate si lumi virtuale in proiectarea sistemelor software.
De la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi - Facultatea de Textile, Pielarie si Management Industrial, conf. dr. ing. Dorin Dan si conf. dr. ing. Mirela Blaga au prezentat comunicarea Proiectul eLiTA (e-Learning in Textiles and Apparel): module educationale online pentru tehnologii textile. Proiectul, finantat prin agentia Leonardo da Vinci a UE, are o dubla functionalitate - mediu de invatare si sursa de informare -, este interactiv si simplu de utilizat si permite utilizatorilor o autoevaluare si o analiza a nivelului cunostintelor acumulate.
Tot in domeniul textilelor, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, prin ing. Florina Pricop, dr. ing. Alina Popescu si Razvan Scarlat, prin lucrarea Impactul tehnologiilor de finisare textila ecologica asupra calitatii apelor reziduale, a expus preocuparile institutului in problematica protectiei mediului, care a devenit o componenta esentiala a strategiei dezvoltarii industriei textile in tara noastra.
In fine, din domeniul industriei metalurgice, prof. dr. ing. Elisabeta Vasilescu impreuna cu conf. dr. ing. Ana Doniga de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati au expus lucrarea Cercetari privind caracterizarea otelurilor silicioase cu graunti orientati utilizate in electrotehnica. Aceste aliaje feromagnetice sunt caracterizate prin valori ridicate ale inductiei si permeabilitatii magnetice, forta coercitiva redusa, pierderi reduse prin histerezis si curenti turbionari. Cercetarile au permis stabilirea conditiilor de temperatura si aliere optime pentru realizarea acestor oteluri.
Lucrarile prezentate au avut un ridicat nivel stiintific si au fost primite cu interes de cei prezenti. Ele vor fi publicate in Buletinul AGIR (acreditat de CNCSIS, cotat B+).
Alte articole



