Semnal editorial
Data: 16 - 30 aprilie 2015
Valeriu V. Jinescu
Discursuri si expuneri academice
Editura AGIR, Bucuresti, 2014, 17×24 cm, ISBN 978-973-720-532-2, 358 pag., 30 lei
Ce este mai efemer, dar de aceea mai frumos si mai pretios decat un „cuvant“. De aceea inteligenta si cultura sublimate intr-un discurs, in momentul in care il audiezi esti tentat sa-l imortalizezi. Suntem in fata unei carti care chiar asta face - imortalizeaza spiritualitate, cultivata, documentata, temeinica.
Este vorba deci despre un nou volum scris de prof. univ. emerit dr. ing. Valeriu V. Jinescu, de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Discursuri si expuneri academice. Asa cum arata chiar autorul, „expunerile orale pe anumite teme, in amfiteatrele universitare sau in alte spatii publice, atrag atentia asupra unor probleme doar momentan... Nepublicate, acele momente, ideile si gandurile care le-au insotit se sterg, pana la disparitie, din memoria celor care le-au audiat“.
Discursurile academice, prima parte a volumului, sunt organizate in patru capitole, si anume:
1. Elogiu ingineriei, discursul de receptie la Academia de Stiinte Tehnice din Romania (2001), care cuprinde subcapitolele: - Inginerii; - Unele realizari de seama ale inginerilor de-a lungul veacurilor; - Raportul dintre stiinta „pura“ si inginerie; - Tehnica, domeniu al culturii contemporane; - Ingineria si inginerii la romani; - Soarta societatii contemporane fara ingineri. Puterea latenta a inginerilor.
2. Confesiunea unui „trecator“ prin Galati, discurs rostit dupa acordarea titlului academic de Doctor Honoris Causa al Universitatii Dunarea de Jos din Galati (2013) care se refera la: - Intamplari - bifurcatii - destin; - Profesia de inginer si de universitar; - De la Utilajul Tehnologic pentru industrii de proces, Reologie si Masini pentru prelucrarea materialelor polimerice la Energonica s.a.
3. De la Utilajul tehnologic pentru industrii de proces la Energonica, discurs rostit dupa acordarea titlului academic de Doctor Honoris Causa al Universitatii Politehnica din Timisoara (2008), care cuprinde subcapitolele: - Energonica; - Cum am ajuns sa scriu Energonica?; - Principiile si legile Energonicii; - Unele opinii despre Energonica;
4. Creatorii civilizatiei, discurs rostit dupa decernarea titlului academic de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bacau (2006), cu urmatorul cuprins: - Inginerii si profesia lor, ingineria; - Lumea contemporana rod al ingineriei si stiintei; - De la mestesug la stiintele ingineresti; - Interactiunea dintre stiinta si inginerie; - De la idee la realizare practica in inginerie; - Cooperarea stiinta-inginerie; - Inginerii si inventatorii creatori de intreprinderi industriale; - Istoria si civilizatia; - Inginerii si inventatorii creatori de tehnica, de civilizatie si de istorie.
Expunerile academice, a doua parte a volumului, fac obiectul urmatoarelor unsprezece capitole, intitulate: - Energonica, implicatii in stiintele ingineresti (Conferinta plenara la Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, Brasov, 2013); - Principiul energiei critice, consecinte si aplicatii (Expunere la Sectia de Stiinte Tehnice a Academiei Romane, 2010); - Istoria ingineriei mecanice in Universitatea Politehnica din Bucuresti si personalitatile reprezentative din ultimii 60 de ani (Expunere la a 195-a aniversare a Universitatii Politehnica din Bucuresti, 2013); - Echipamente pentru procese industriale (Conferinta la zilele Universitatii Politehnica din Bucuresti, 2005); - Industria romaneasca si domeniile industriale cu sanse de dezvoltare (Expunere la sediul AGIR, 2012); - Specializarea si catedra echipamente de proces dupa 50 de ani (Expunere la Conferinta Nationala Echipamente, Instalatii si Inginerie de Proces, Universitatea Politehnica din Bucuresti, 2004); - Legea constructala a lui Adrian Bejan (Expunere in Aula Bibliotecii Academiei Romane, 2014); - Criterii pentru evaluarea formatorilor de ingineri (Expunere la Conferinta Nationala a Coalitiei Romane pentru Educatie Inginereasca, CREDING 2012); - Specializarea Echipamente pentru procese industriale in Universitatea Politehnica din Bucuresti (Expunere la a 60-a aniversare a specializarii Echipamente pentru procese industriale, Universitatea Politehnica din Bucuresti, 2014); - Inginerii, trecut, prezent si viitor (Expunere la Conferinta Nationala Educatia si formarea generatiilor viitoare de ingineri, Universitatea Politehnica din Bucuresti, 2010); - Expuneri ocazionate de anumite evenimente, se refera la: - personalitati ale stiintelor ingineresti din Romania (Marius Sabin Peculea, Mihai Mihaita, Radu Voinea, Polidor Bratu, Mihail Renert, Dan Ghiocel); - aniversarea unor societati (Societatea Politehnica; Editura AGIR; SC PLASTOR SA).
Marea varietate de probleme tratate are ca elemente centrale stiintele ingineresti, profesia de inginer si inginerii. Cartea reflecta creatia si punctele de vedere ale autorului pe diverse teme specifice activitatilor universitare si ingineresti, rezultate din peste jumatate de veac de activitate universitara facuta - asa cum scrie autorul - cu daruire, responsabilitate si mai ales cu bucurie... daruind, zi de zi, celor tineri invatatura si intelepciune.
In final trebuie remarcate cuvintele scrise (expuse in Prefata) in cartea Eseuri rostite in amfiteatre a profesorului universitar Mircea Mihail Popovici, in legatura cu Energonica: „Energonica marcheaza un drum nou in stiinta contemporana“, „consider ca abordarea subiectului este imperios necesara nu numai pentru studentii facultatilor tehnice, ci pentru revolutia gandirii“.
Paginile acestui volum - intre altele - pot reprezenta un indemn pentru tineri in a-si alege pasionanta cariera de ingineri.