Ziua Mondiala a Apei, marcata si la Timisoara
Data: 16 - 30 aprilie 2015
In cadrul manifestarilor dedicate Zilei Mondiale a Apei - 2015, a fost organizata la Timisoara o masa rotunda cu tema Apa si dezvoltarea durabila. La eveniment s-a abordat problema calitatii apelor subterane din zona, cu accent pe prezenta arsenului in acestea.
Interesul de care s-a bucurat manifestarea se poate deduce si din fortele locale care ni s-au alaturat in organizarea ei. Organizatorii acestui eveniment au fost: ? Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR) - Sucursala Timis, cu Societatea de Vest pentru Calitate si Societatea de Protectia Mediului; ? Academia de Stiinte Tehnice din Romania - Filiala Timisoara; ? Consiliul Judetean Timis; ? Primaria Municipiului Timisoara, cu Directia de Mediu; ? Universitatea Politehnica din Timisoara, cu Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile - ICER si Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului; ? Universitatea de Vest din Timisoara, cu Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie si Laboratoarele de Cercetari Avansate de Mediu; ? Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Regele Mihai I al Romaniei din Timisoara, cu Facultatea de Horticultura si Silvicultura si Facultatea de Agricultura; ? Institutul National de Sanatate Publica Bucuresti - Centrul Regional de Sanatate Publica Timisoara; ? Directia de Sanatate Publica Timis; Administratia Nationala Apele Romane - Administratia Bazinala de Apa Banat; ? Aquatim SA.
Prima expunere a fost a reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Timis - „Aspecte legislative in domeniul apei potabile“. In continuare, prof. Calin Baciu, de la Universitatea Babes-Bolyai - Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului din Cluj-Napoca, a prezentat lucrarea „Arsenul in apele subterane din Bazinul Panonic“, care a inclus rezultatele cercetarilor care s-au extins pe mai multi ani. Au fost prezentate caracteristicile arsenului, prezenta acestuia in natura si, in functie de concentratie, influenta lui asupra sanatatii.
Originea arsenului in apele subterane din Bazinul Panonic este din fondul natural, provenind din sol. Prezenta arsenului nu este o problema locala, ci are caracter regional, transfrontalier, fiind afectate suprafete intinse din Ungaria, nordul Serbiei, nord-estul Croatiei si vestul Romaniei cu judetele Arad, Bihor si Timis. In prezent, exista capacitatea si expertiza pentru determinarea si diminuarea continutului de arsen din apa de consum. Pentru aceasta, este importanta initierea unui dialog constructiv intre autoritatile locale, autoritatile cu responsabilitati privind calitatea apei si mediul academic.
Specialistii din Ungaria au prezentat experienta pe care o au in domeniul respectiv, situatia detaliata a prezentei arsenului in diferite localitati si masurile adoptate pentru reducerea concentratiei acestuia. Au avut loc expuneri din partea Directiei Apelor Tisa Inferioara, a Uzinei de Apa din Szeged si a Politehnicii din Budapesta - Catedra de Tratare a Apei. Au urmat apoi expunerile mai multor grupe de cercetatori din Timisoara, atat din cadrul universitatilor, cat si din institutele de cercetari. Acestia au prezentat rezultatele analizei poluantilor din apa de consum, dintre care si arsen, atat din Timisoara, cat si din judet, respectiv efectele acestora asupra sanatatii populatiei, fiind propuse si masuri ce se pot adopta pentru imbunatatirea situatiei.
Concluziile acestei dezbateri vor fi prezentate organelor de decizie.